Tekstil Araştırma Tesisi İçin Cephe Örüntüsü: Kolon One & Only Tower

Seul'deki Morphosis tarafından tasarlanan Kolon One & Only Tower'ın katlanmış cephesi, kurşun geçirmez yelek yapımında kullanılan yüksek teknoloji ürünü bir elyaftan yapılmıştır.

0 373
Seul’deki Morphosis tarafından tasarlanan Kolon One & Only Tower’ın katlanmış cephesi, kurşun geçirmez yelek yapımında kullanılan yüksek teknoloji ürünü bir elyaftan yapılmıştır.

Morphosis kurucusu ve Pritzker ödülünü kazanan Thom Mayne, Kore’nin tekstil ürünleri üreticisi Kolon ile birlikte çalışarak şirketin kendi yüksek teknoloji malzemelerini cephesine taşıyan yeni bir araştırma tesisi kurdu.

Aramid, birbirine bağlı güneşlik sistemi için tercih edilen Morphosis materyali, Kolon tarafından üretilen ve demirin gerilme direncinin beş katı olan bir güçlendirilmiş elyaftır. Kurşun geçirmez yeleklerden uçak parçalarına kadar her şeyde kullanılır.

Görünür destek yapıları bulunmayan, birbirine kenetlenmiş cephe, Seul’un yeni teknoloji bölgesi olan Magok Park’a bakan batı cepheli ana cephenin sırlanmış dış cephesi üzerinde durmaktadır.

Baş mimar Eui-Sung Yi, “Kolon için yeni araştırma ve geliştirme tesisi, gelişmekte olan Magok bölgesinde sürdürülebilir tasarım ve inşaat standardını belirliyor” dedi.

“Kolon’un hava şartlarına dayanıklı tabakalı performans aşınmasından ilham alan ekibimiz, tasarımımıza güneş tutuş tasarımına geleneksel yaklaşımı zorlaştıran ve binanın sürdürülebilirliğini artıran, performans odaklı bir dizi dikey katman uygulamak için mühendisler ve imalatçılar ile çalıştı” dedi.

Kendinden gölgelendirme cephesi ile birlikte, Kolon One & Only Tower, güneş panelleri ve yeşil çatılar gibi sürdürülebilir tasarım özelliklerine sahiptir ve LEED Gold derecesine ulaşmıştır.

Morfoz, uygun hallerde geri dönüştürülmüş malzemeler ve malzemeye plastik toplar ekleyerek standart levhalara göre yüzde 30 daha az beton kullanan balon güvertesi teknolojisini kullanmıştır.

Katlanan hacimde üç laboratuvar kanadı köprülenmiş olup, bunlar personel için konferans salonları ve sosyal alanlar barındırmaktadır. Yer seviyesi, ziyaretçiler için Kolon markasıyla etkileşime girebilecekleri yer olan halka erişilebilir.

Ana binanın merkezine 100 metre mesafede merkezi bir atriyum çalışmakta, 40 metre uzunluğa sahip olan ve doğal ışığın binaya girmesine izin veren yarı saydam paneller ile gerilmektedir.

Roma’daki İspanyol Merdivenleri’ne dayanarak, büyük bir merkezi merdiven, Kolon’un malzemelerini sergileyen 400 metre uzunluğunda panellerle kaplanan salondan iner.

Adımların, çalışanların birbirleriyle karşılaşmaları ve şirketin yıl sonu toplantılarına ev sahipliği yapmaları için “dikey bir avlu” olarak hareket etmesi amaçlanıyor.

Araştırma tesisinde çalışan işçilerin de açık havada mola vermek için açık avlular ve çatı terasları vardır.

Abone olarak haberlerimizden anında haberdar olun.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.