Adidastan Direnç Antrenmanı Ayakkabısı

Aarish Netarwala, Adidas markasına daha yoğun bir antrenman için yumuşak kumda koşma deneyimini simüle eden bir çift direnç antrenmanı ayakkabısı tasarladı. Grit konsept ayakkabısı, ayak tabanının yumuşak kum içerisine etkisini çoğaltmak için kullanıcının ayağını darbe üzerinde dengesiz hale getiren bir kafes tabanına sahiptir.

0 1.504
Aarish Netarwala, Adidas markasına daha yoğun bir antrenman için yumuşak kumda koşma deneyimini simüle eden bir çift direnç antrenmanı ayakkabısı tasarladı.
Grit konsept ayakkabısı, ayak tabanının yumuşak kum içerisine etkisini çoğaltmak için kullanıcının ayağını darbe üzerinde dengesiz hale getiren bir kafes tabanına sahiptir.

Ayakkabılar spor giyim markası Adidas ve ArtCenter Tasarım Koleji arasındaki işbirliğinden doğdu ve yeni teknolojilerin en iyi şekilde sporun geleceğini keşfetmesini amaçlayan bir projede.

Tasarımcı, California Beach, Kaliforniya’da bir kumlu parkı ziyaret ettikten sonra, birçok sporcunun, sürekli olarak kaydığı, ayaklarının batmasına ve yükselmesini zorlaştıracak şekilde, dik eğimli kum tepeleri üzerinde çalıştıklarını gördü.

Netarwala, “Sand Dune Park’ta egzersiz yapmak için büyük bir talep olduğunu öğrendikten sonra, insanların neden bu yorucu ve zor egzersiz yöntemine akın ettiğini anlamak istedim” diye devam etti.

Bu kuma direniş antrenman tekniği, zaman içinde bacak kuvveti oluşturma ve egzersiz sonrası kas ağrısını azaltma konusunda bir üne sahiptir.

Bu nedenle Netarwala, Grit ayakkabılarını yumuşak kumlarla çalışmanın etkisini taklit eden kafes tabanları ile tasarladı, böylece dünyanın herhangi bir yerindeki sporcular, herhangi bir kumlu alana yakın bir eğitim almamış olsalar bile, etkili eğitim tekniğine erişebilirler.

Ayakkabının amacı, antrenman yapmak için gereken enerji miktarını arttırmak, koşucu kaslarını daha çabuk yormak ve kısa bir süre içinde yoğun bir antrenman seansına izin vermektir.

Kullanıcının ayağı yere çarptığında, kafes tabanı çarparak enerjiyi darbeden kullanıcıya geri döndürmeden emer.

Sporcu, vücut ağırlığını ayağın ön tarafına transfer ettiğinde, tabanın yapısı, ayağın ön kısmı kum içinde olduğu gibi, sporcunun ileriye doğru hareketini azaltacak şekilde tasarlanmıştır.

Sadece ayak yerden kaldırıldığında bir kez daha, kafes tabanı orijinal şekline geri döner.

Ayakkabı iki parçadan oluşuyor: Adidas ‘Primeknit malzemeden yapılmış bir kumaş örgülü çorap ve yüksek elastik, yırtılmaya dirençli elastomerik poliüretan kullanılarak yapılmış 3D baskılı geri dönüşümlü kafesli taban.

Netarwala, tabanın altına yapıştırılmış kum torbaları ile prototipler oluşturarak tasarım sürecine başladı. İçinde koştuktan sonra, bir ayakkabı yumuşak bir tabana sahip olduğunda, ayağın kayalaşmaya ve dengesiz olmaya başladığını keşfetti.

Böylece, Grit antrenörünün tabanını ayağa sarmak için tasarladı. Çorap 3D kafes tabanına yerleştirilir ve iki parça birbirine örülür.

Bu iki parçalı yapı, malzemelerin ömürlerinin sonunda ayrılabileceği ve buna göre geri dönüştürülebileceği anlamına gelir.

ArtCenter’da endüstriyel tasarım eğitimi alan Netarwala, eğitmenleri Adidas’ın Futurecraft serisinin bir parçası olarak tasarladı.

Bu seri aynı zamanda, “spor endüstrisini yeniden tanımlamak” amacıyla, yüzde 100 biyolojik olarak parçalanabilen malzemeden yapılmış ufalayıcılara sahip spor giyim markası serbest bırakma eğitmenlerini de gördü.

 

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.