Hollanda’da 3B Yazıcıdan Üretilen Evlerde İlk Yaşam Başlıyor

Hollanda’nın Eindhoven şehrinde, dünyanın ilk ticari olarak geliştirilmiş, üç boyutlu yazıcıyla basılmış evlerini inşa edecekler.

0 2.281

Bu zamana kadar üç boyutlu yazıcı kullanılarak inşa edilen evler, sadece yakın geleceğe yönelik bir konsept çalışması niteliğindeydi, ancak bu yıl içerisinde bu durum değişecek gibi görünüyor.

Hollanda merkezli inşaat şirketi Van Wijnen ve Hollanda’daki Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, “Project Milestone” isimli proje kapsamında, Hollanda’nın Eindhoven şehrinde, dünyanın ilk ticari olarak geliştirilmiş, üç boyutlu yazıcıyla basılmış evlerini inşa edecekler.

İlk evin inşası bu yıl içinde başlayacak ve 2019 yılı itibarıyla, beş konut kiralanmaya hazır olacak.

Üç boyutlu yazıcılar, son birkaç yıla damgasını vuran teknolojilerin başında geliyor. Son dönemde sürekli olarak üç boyutlu yazıcı kullanılarak üretilen otomobillerin ve evlerin haberleri gündeme taşınıyor. Hatta biz de geçtiğimiz dönemde bu tarz haberlere yer verdik. Örneğin üç boyutlu yazıcı ile 8 saatte basılan ev bunlardan biriydi.

Bu zamana kadar üç boyutlu yazıcı aracılığıyla inşa edilen evlerin birçoğu, tanıtım amacıyla yapılmıştı. Yani en azından biz öyle biliyoruz, çünkü bu evlerin yakın gelecekte birilerinin barınma ihtiyacını karşılayacağına dair herhangi bir bilgi paylaşılmamıştı. Başka bir deyişle, üç boyutlu yazıcıyla yapılan bu evler bir konsept çalışması niteliğindeydi. Şimdi bahsedeceğimiz haber ise üç boyutlu yazıcılar kullanılan inşa edilen evlerin yakın zamanda hayatımıza gireceğine işaret ediyor.

Quartz’ın paylaştığı habere göreHollanda merkezli inşaat şirketi Van Wijnen ve Hollanda’daki Eindhoven Teknoloji Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar, gerçek anlamda kullanılacak olan üç boyutlu yazıcı aracılığıyla yapılmış evlerin inşası için kolları sıvadılar. Bu grubun başlattığı “Project Milestone” isimli proje kapsamında, Hollanda’nın Eindhoven şehrinde “dünyanın ilk ticari olarak geliştirilmiş, üç boyutlu yazıcıyla basılmış evleri” inşa edilecek. Proje organizatörlerinin belirttiğine göre, ilk evin inşası bu yıl içinde başlayacak ve 2019 yılı itibarıyla, beş konut kiralanmaya hazır olacak.

Projenin internet sitesinde belirtildiğine göre, üç boyutlu yazıcıyla inşa edilecek olan bu evlerin görüntülerinin paylaşıldığı ilk hafta içerisinde, 20 aile bu postmodern kapsüllere ilgi gösterdi. Proje sahipleri, bu projeyle birlikte üç boyutlu beton baskı bilimini ve teknolojisini daha geniş bir kitleye tanıtmayı umut ediyorlar ve üç boyutlu yazıcı aracılığıyla inşa edilmiş evlerin yakın gelecekte yaygın olarak benimseneceğine inanıyorlar.

Bu evlerin inşasında kullanılacak olan üç boyutlu yazıcı, aslında hafif krem şanti kıvamındaki betonu şekillendirecek olan büyük bir robot kol. Bu robot kol aracılığıyla çimento, dayanıklı olması için kat kat yapılıyor. Proje geliştiricileri, bu betonun kıvamının ve yazıcı hassasiyetinin, çimentoyu karıştırmayı ve sadece gerektiği kadar çimento kullanmayı mümkün kıldığını ve bunun da onu, klasik inşa metotlarından daha ucuz ve çevre dostu hale getirdiğini ifade ediyorlar.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.