Suda Yüzen Kale Benzeri Bir Ofis Binası: Fjordenhus

Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson ilk binasını Danimarka'daki Vejle Fiyordu'nda Fjordenhus olarak adlandırılan kale benzeri bir ofis tasarladı. Fjordenhus, Lego'nun kurucusunun doğrudan torunu olan üç kardeşin holding ve yatırım şirketi Kirk Kapital'in merkezidir. Fakat aynı zamanda halka açık bir zemin katına da sahiptir.

0 2.810
Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson ilk binasını Danimarka’daki Vejle Fiyordu’nda Fjordenhus olarak adlandırılan kale benzeri bir ofis tasarladı.
Fjordenhus, Lego’nun kurucusunun doğrudan torunu olan üç kardeşin holding ve yatırım şirketi Kirk Kapital’in merkezidir. Fakat aynı zamanda halka açık bir zemin katına da sahiptir.

Daha önce Reykjavík’teki Harpa konser salonu ve Londra’daki Serpentine Pavilion 2007 gibi mimari projelerde ortaklaşa çalışmış olan ve Kopenhag’daki Cirkelbroen köprüsü dahil daha küçük yapılar inşa eden Studio Olafur Eliasson tarafından tamamen tasarlanmış ilk bina.

Bina, Vejle şehrinin limanındaki sudan yükselir. Bir yaya köprüsünden geçerek, binanın bodrumunu rıhtıma bağlayan bir yeraltı geçidi vardır. Yaya köprüsü binanın manzarasını sunan halka açık zemin katına açılmaktadır. Limanın karşısında ve Eliasson tarafından oluşturulan siteye özgü sanat eserleri ile dekore edilmiştir. Bu çift yükseklikli alanın üstünde, Kirk Kapital için üç katlı ofis bulunuyor. Vejle Fiyordu’nun çevresine gönderme yapmak için Fjordenhus’un eşsiz formu yaratıldı.

Eliasson, “Müşteriye, suya inşa edip, tasarım için bir başlangıç ​​noktası olabilecek, organik bir dil olan geçici bir dil alıp alamayacağımızı sorduk. Müşteriyi adım atmaya ikna etmek için çok zaman harcadık ve” adadan suya, endüstriyel limana atlayalım, rüzgarı kutlayalım, ışığı ve suyun kalitesini kutlayalım ” Ve, Vejle’nin yaşam kalitesini belirleyen atmosferik niteliklerini kutlayalım. ”

Vejle limanı için daha geniş bir kalkınma planının bir parçası olan bina, Kirk Kapital tarafından da geliştirilmekte olan bir dizi geri kazanılmış arazinin yanında durmaktadır. Birkaç konut bloğu ile birlikte, bu gelişme peyzaj mimarı Günther Vogt tarafından tasarlanan bir plaza ve iskelesi içerir.

Eliasson, “Birçok şehirde olduğu gibi, limanı yeniden canlandırmak, kentin ana yüzünü limana dikkat çekmek için kent meydanında çevirmek oldukça uzun bir çaba gösterdi.” demektedir.

Bina ve plazanın, şehrin merkezinden fiyortlara kadar uzanan bir kamu gezisinde hedef haline gelmesi öngörülüyor.

Binanın geometrik formu dört kesişen daireden yapılmıştır. Bu silindirlerin her biri, bir ucunda yuvarlak ve diğerinde eliptik olan oyuklardan oyulmuş boşluklara sahiptir. Kısmen sırlı, kemer şeklinde açıklıklar da bu hacimlerden kesilir.

Bir beton yapı etrafında inşa edilen binanın iç ve dış duvarları 970.000 tuğladan inşa edilmiştir. Sanatçı, mavi, yeşil ve gümüş sırlı tuğlalarla birlikte 15 farklı tonlu sırsız tuğla seçti.

Dış cephelerin her biri, alacağın ışığa bağlı olarak farklı bir tuğla kombinasyonuna sahip, sırlı mavi tuğlalar tabanın daha yakınında ve daha sık olarak binanın tepesinde mavi tuğlalar kullanılıyordu.

İç mekanlarda ayrıca odanın kullanımlarına özgü tuğla kombinasyonları bulunur. Örneğin, merdivenlerde sadece gri ve gümüş tuğlalar kullanılır.

Ses ve sıcaklığı düzenlemek için içi boş havalandırma tuğlaları iç cephelere dahil edilir. Her bir görünür tuğlanın yerleştirilmesi, sanatçının “mini-sanatsal kompozisyonlar” olarak adlandırdığı şeyi yaratmak için Studio Olafur Eliasson tarafından dijital olarak seçildi. Fjordenhus, her üç Kirk Kapital yöneticisi ve personeli için ofis alanı içerir. Toplantı salonları, yönetim kurulu odası, yemek odası ve çatı terası da bulunmaktadır. Sandalyelerden ayrı olarak tüm masalar ve ofis mobilyaları da Eliasson tarafından tasarlanmıştır.

Sanatçıya göre, bina ona ve stüdyoya çok sayıda sanat eseri ve enstalasyon üzerinde daha büyük bir ölçekte çalışma tecrübesine sahip oldu.

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.