Airbnb gibi konut kiralama siteleri eleştirilerin odağında

Gezginler için ucuz, bölge sakinleri için can sıkıcı: Airbnb gibi online konut kiralama siteleri eleştirilerin odağında. Berlin, özel konutların kiralanması kurallarını değiştirdi. Birçok kent çok daha önce önlem aldı.

0 2.171

Berlin: Mahallerdeki simalar değişiyor

Özel şahıslar, 1 Mayıs’tan itibaren oturdukları konutlarını zaman sınırı olmaksızın kiraya verebilecek. Ancak eğer kiraya veren kişinin birinci adresi Berlin değilse ya da Berlin’de birden fazla konutu varsa, o zaman bu kişi evini yılda en fazla 90 günlüğüne kiraya verebilecek.

Barcelona: Kitle turizmine açıkça ret

Bir İsviçre radyosunda Barcelona hakkındaki haberin başlığı ‘turistler başa dert olursa’ şeklindeydi. Her yıl milyonlarca turist Katalan kentine akın ediyor. Çoğu da müstakil konutlarda kalıyor. Bu, yerli halk için kira fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Kentin güvenilir bir konut sicili olmadığı için hangi dairelerin yasal olarak kiralandığını belirlemek zor. Kentte sık sık protestolar düzenleniyor.

Lizbon: Kiralar can sıkıyor

Her yıl birçok turist Portekiz metropolüne gidiyor ve Airbnb ile konaklıyor. Eskiden sadece bilenlerin gittiği bir yerdi, şimdi kitle turizmine dönüştü. Sonuç: Gittikçe artan tatil daireleri, daha az sabit konut. Ev sahibi, sabit bir kiracıdan ayda ortalama 900 euro alırken, Airbnb sistemiyle bu gelirini kolayca üçe katlayabiliyor.

Mallorca: Parti adası ve Almanların favorisi

Ada yönetimi köprüleri atıyor. Başkent Palma’da artık özel daireler turistlere kiralanamayacak. Mallorca uzun zamandır kitle turizminin etkileriyle boğuşuyor: Su kıtlığı, parti gürültüsü ve yüksek kiralar. Bahçeli mülkler şimdiye kadar bu önlemin dışında tutuldu.

Amsterdam: Avrupa’nın eğlence parkı

Sadece 2016’da Airbnb Amsterdam’da 1,7 milyon rezervasyon aldı. Hollanda başkentinin sakinleri rahatsız. Büyük Britanya ve Almanya’dan eğlenmek için gidenler hafta sonlarında şehri dolduruyor. Amsterdam bu yılın başında kuralları sıkılaştırdı. Ev sahipleri, 2019’dan itibaren dairelerini yılda en fazla 30 gün kiraya verebilecek.

Singapur: Her zamanki gibi sert

Singapur’daki sert düzenlemeler sadece uyuşturucu suçlarını kapsamıyor. Mega kentte kiracının, evini başkasına kiralama denemesi pahalıya patlayabilir. Singapur’da bir mahkeme iki Airbnb ev sahibine evlerini izinsiz kiraladıkları için 37 bin 200 euro para cezasına çarptırdı. Gerekçe: Singapur’da devlet kira yardımı yapıyor.

Paris: Tüm dünyadan turist akını

Fransa başkenti, Airbnb ve ikinci büyük kiralama şirketi Wimdu’ya dava açtı. Şirketleri, turistlere kısa vadeli kiralama kurallarına uymamakla suçluyor. Özel konut sahiplerinin kayıt yaptırması gerekiyor. Acak 60 bin dairenin sadece yüzde 16’sı kayıtlı. Son beş yılda, yaklaşık 20 bin kiralık daire, tatil dairelerine dönüştürüldü.

Viyana: Boş oda yok

Turistlere konut kiralanması Viyana kent yönetimini uzun süredir rahatsız ediyor. Online platformlarda 7 bin 500’den fazla kiralık konut var. “Kleine Zeitung” adlı gazete ‘konutların ticari olarak kiralanması imkanı ortadan kalkmalı’ diye yazdı. Belediye görevlileri şimdi internetteki kiralık daire ilanlarını araştırıyor.

Dortmund: Airbnb yatak vergisi toplayacak

Futbol severler olmasa Dortmund turist yüzü göremeyecek. Ama Airbnb buraya da el attı. Hatta belediye hesabına turistlerden yüzde 7,5’luk yatak vergisini tahsil edecek. Dortmund böylelikle bir online sağlayıcının bu görevi üstlendiği ilk Alman kenti oldu.

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.