Yin Yang Felsefinden İlham Alan Yapı: Tianjin Üniversitesi

Çin merkezli tasarım stüdyosu Zhanghua Architects tarafından tasarlanan Tianjin Üniversitesi Galerisi, Yin Yang felsefinden ilham alınarak tasarlandı. Yedi birbirine bağlı yapı, yükselen şehir Tianjin'deki bir cam üniversite binasının etrafına sarılır.

0 4.195
Çin merkezli tasarım stüdyosu Zhanghua Architects tarafından tasarlanan Tianjin Üniversitesi Galerisi, Yin Yang felsefinden ilham alınarak tasarlandı.

Yedi birbirine bağlı yapı, yükselen şehir Tianjin’deki bir cam üniversite binasının etrafına sarılır. 1895 yılında kurulan ve Çin’deki ilk modern yüksek öğrenim kurumu olan üniversite, bu yeni ve özgün tasarımla yüksek öğrenimin önünü açmaya devam ediyor.
Zhanghua Architects, sürekli akan ve değişen fiziksel alan olarak Tianjin Galerisi’ni tasarladı.

Ünlü heykeltıraş Yu Qingcheng’den ilham alan Zhanghua Architects, kil kaplı bir kitle zinciri yarattı. Firmalar, çerçevenin kalbinde yer alan cam binayı “açıklığa kavuşturulmuş dinamik bir dizi ile parçalanıyor” diye açıklıyor. Yapının bu unsuru tek sabit gibi görünmektedir: dış yapılar, binayı sürekli hareket halinde görüyorlar. Farklı boyutlardan oluşan ve dalgalı şekillerden oluşan Zhanghua Architects, Tianjin Gallery’i, organik formlardan ilham alarak nehirler ve dağlar gibi doğal yapıları yansıtan sürekli akan ve değişen fiziksel alan olarak tasarladı. Bu ilgiyi doğal dünya ile güçlendirmek için mimarlar, binayı toprağın topoğrafyasıyla kusursuz bir şekilde uyum sağlayacak şekilde tasarladılar. Yeşil çatılar ve rustik kırmızımsı bir kil, çevresindeki çimenli arazide binayı kamufle etmeye yardım ediyor.

Rijit iç yapının, dalgalı yığın kütle ile zıt olması, karşıt olan tek durum değildir. Yin ve Yang felsefesi üzerine çizim yapan mimarlar, statiğe gerçekten meydan okuyan bir bina tasarlamak için farklı dokular, boyutlar ve boyutlar arasındaki ikilemelerle oynuyorlar.


Kaynak Ignant
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.