Bu Kadar Mimardan Neden Mimari Eser Çıkmıyor?

Son elli senedir ülkemizde mimari eser çıkmamasının en temel sebeplerinden biri günümüz bakış açısı... Çok bina yapmak ile eser yapmak arasındaki büyük fark hem yaşam alanlarımızı çirkinleştiriyor hem kültürümüzü köreltiyor.

1 10.028

Mimarlık , içinde yaşadığımız sanat eseri demektir. Bizim vazgeçilmez temel ihtiyaçlarımızdan biri olan barınma ihtiyacının , sanata dönüştürülmüş hali… Ancak son yıllarda mimarlık sadece rant kapısı ve ticaretin temel taşı olarak görülmeye başlandı. “Nerede o Mimar Sinan şaheserleri?” diye sorar olduk her sohbette…

Her yıl binlerce bina yapılırken , hiçbirinden bir mimari eser çıkaramıyoruz. Kültür aktarma araçlarının en önemlisi olan mimariyi kültür erozyonumuz ve ticari bakış açımızla bambaşka yansıtır olduk gelecek nesillere!

Son  elli senedir mimari eser çıkaramamızın ana sebebi her zamanki gibi yine tamamen duygusal! Türkiye tek bir sektör üzerine ekonomisini sürdürmeye çalışıyor ve bu sektör de inşaat sektörü. Bankacılık, hizmet sektörü ve üretim sektörü bile neredeyse inşaat sektörü üzerine kurgulanmış. Yalnızca İnşaat sektörü üzerine kurulu bir ekonomi ne kadar güçlüdür, ne kadar sürdürülebilir, ne kadar tutunabilir diye sormak lazım? Bunun yanında, sektör alanında çalakalem çizilen projelerle çok hızlı yapılan binalar ortaya çıkıyor. Ama ortaya çıkarılan bu yapıların kaçı mimari eser statüsünde? Kaçı kültürümüzü yansıtıyor?

Kaybettiğimiz kültürel değerlerimizi, yaşam tarzımızı, para uğruna körelttiğimiz mimari bilincimizi bir an önce geri kazanmalıyız. Gençlere emanet ettiğimiz eserler sadece Ayasofya , Selimiye , Aspendos Tiyatrosu ve benzerleri olmamalı. İleride pişman olacağımız bir sürü hatalar yapıp, cennet ülkemizi her geçen gün daha da yaşanılmaz hale getirmeye devam ettikçe; gelecek nesillerin “Peki siz mimariye ne kattınız ?” sorusuna vereceğimiz bir cevabımız olamayacak.

Gizem ALADAĞ

  İç Mimar

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.