Stadyum Çatısının Dikkat Çeken Formu: Mercedes-Benz Stadyumu

HOK tasarım firması tarafından tasarlanan Atlanta'daki bu Amerikan futbol stadyumun çatısının formu, kamera lensinin açılıp kapanmasından esinlenilerek tasarlanmıştır ve üçgen paneller stadyumu çevrelemek üzere birbirine çakışarak kapanır. Ağustos 2017'de açılan Mercedes-Benz Stadı, şehir için büyük ölçekli bir eğlence mekanı ve Atlanta Falcons'a yeni bir ev sunmaktadır.

0 7.128
HOK tasarım firması tarafından tasarlanan Atlanta’daki bu Amerikan futbol stadyumun çatısının formu, kamera lensinin açılıp kapanmasından esinlenilerek tasarlanmıştır ve üçgen paneller stadyumu çevrelemek üzere birbirine çakışarak kapanır. Ağustos 2017’de açılan Mercedes-Benz Stadı, şehir için büyük ölçekli bir eğlence mekanı ve Atlanta Falcons’a yeni bir ev sunmaktadır.

Yeni stadyumun en önemli özelliği, pasif soğutma sağlamak için açılan mekanik tavanı. Etilen tetrafloroetilen (ETFE) plastik şişirilmiş yastıklardan oluşan sekizgen yaprakları daraltmak için ileri hareket ettirerek açılımı genişletilir. Yaprakları bir arada çekildikçe dönüyor gibi görünse de gerçekte her biri düz bir çizgi üzerinde, bir dizi iz boyunca ilerleyen silindirlerde hareket eder.

Cephe şeffaflığı, taraftarları kentin peyzajına bağlarken ve iki milyon metrekarelik stadyumun doğal bir görsel etkisi Atlanta’nın şehir silüetinin zemininden tavana bakışını sağlayan şehre pencere yaratıyor. Mercedes-Benz Stadı aynı zamanda şehrin büyük lig futbol takımı Atlanta United’ın yanı sıra konserler ve gösteriler de düzenleniyor. Sahayı çevreleyen geri çekilebilir koltuklar ve dijital programlanabilir bir sahne, bu etkinlikler sırasında esneklik sağlar. Birkaç sürdürülebilir özellik projeye dahil edilerek binanın profesyonel bir spor stadyumu için bir ilk olan ABD Yeşil Bina Konseyi’nden LEED Platinum sertifikası bulunuyor. Yağmur suyu toplanır ve tekrar kullanılır, çatı ve cephelerdeki güneş panelleri binayı güçlendirmeye yardımcı olur.



 

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.