IKEA’nın Kurucusu Ingvar Kamprad Öldü

IKEA'nın kendi sitesinden yaptığı bir duyuru ile kurucuları Ingvar Kamprad'ın ölüm haberini büyük bir üzüntü ile verdi. İsveçli firma, dünyanın en büyük dekorasyon ürünlerinin satıldığı firmalardan biri...

0 2.804

Dünyanın en büyük ev ve ofis dekorasyonu perakende zincirlerinden biri olan IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad 91 yaşında öldü.

Şirketin Instagram hesabında yapılan duyuruda “IKEA’nın kurucusu ve 20. yüzyılın en büyük girişimcilerinden birisi olan Ingvar Kamprad 91 yaşında öldü” dedi.

Dünyada en zengin on altıncı kişi olarak listelenen tutumlu milyarder, 1843’de IKEA’ya 18 yaşında başladı. Hayat süresi boyunca dünyanın en büyük ve en etkili mobilya perakendecisini inşa etti. 2016’da 49 ülkede mağazalar vasıtasıyla 36 milyar avro civarında satış gerçekleştirdi.

IKEA, kitlelere çağdaş bir tasarım getirdi ve ürün tasarımı, imalatı ve dağıtımı için devrim yarattı.

Kamprad, 1926’da İsveç’in güneyindeki Småland’de doğdu ve bir çiftlik evinde yetiştirildi. IKEA internet sitesine göre beş yaşındayken komşularla kibrit satmaya başladı ve yakında tohum, tebrik kartı ve yılbaşı süslemeleri yaptı.

Şirket adını, isminin baş harflerinden sonra çiftliğin adı olan Elmtaryd ve en yakın köy olan Agunnaryd’dan alan IKEA kısaltmasıyla adlandırdı. Başlangıçta çoğunlukla posta ile sipariş edilen ürünler 1940’larda ve 50’lerde mobilya perakendeciliğine girdi ve 1958’de Älmhult’da ilk mağazasını açtı.

Bu süre zarfında şirketin ana gayesini oluşturacak kendi kendine montaj ürünlerini geliştirmeye başladı. İlki, 1956 yılında tasarımcı Gillis Lundgren’den alan Lövet yan masasıydı. Efsaneye göre, bacaklardan çıkarılarak arabasına oturtuldu ve böylece düz bir dolap mobilyası icat edildi.

Kamprad, Gillis Lundgren tarafından tasarlanan Lövet yan masadan başlayarak, IKEA’nın eşanlamlı hale geldiği kendinden montajlı ürünleri üretmeye başladı.

İsveç dışındaki mağazalar 1960’larda başta Norveç’te, Danimarka’da ve daha sonra Avrupa’da açıldı ve 1980’lerden bu yana Avrupa’nın ötesinde hızlı bir genişleme başladı.

Kamprad’ın ticari dehası son derece ucuz çekici ürünler geliştirmekti. Yaklaşımı maliyeti düşürmek ve müşteriye mümkün olan en iyi ürünü kolayca evine götürüp kurmasını sağlamak oldu.

Bununla birlikte, şirket donuk, cheapskate bir üne sahip bir şey geliştirdi ve sömürü suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

IKEA’nın yöneticilerinden Jesper Brodin, geçen yıl “Dekan’ın yenilikçilik ustası olduğunu ve belki de IKEA’nın mevcut durumunun onun liderliğine ve yeniliğine bağımlı olduğunu düşünüyorum” demişti.

Ancak son zamanlarda firma, kalite, tasarım ve sürdürülebilirlik konularında daha fazla odaklanarak yön değiştirdi.

Kamprad, şirkette “nesil değişimi” gerekçesiyle 2013’te şirketin yönetim kurulundan istifa etti. Aynı zamanda Marcus Engman markanın tasarım müdürlüğüne getirildi.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.