“20-30 yıl, yani bir otomobil kadar kullanım ömrü olan binalarda yaşıyoruz”

Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan: “Kentleşmeden büyüyen şehirlerin ortak sorunu, herkesin ve her kesimin gereği kadar sorumluluk hissetmemesidir”

0 1.925

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, ‘8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Kentleşmeden büyüyen şehirlerin ortak sorunu, herkesin ve her kesimin gereği kadar sorumluluk hissetmemesidir. Biz 20-30 yıl, yani bir otomobil kadar kullanım ömrü olan binalarda yaşıyoruz. Oysa günümüz inşaatları en az 100 yıl için yapılmalı, kent mimarisi de bu yaklaşımla şekillenmeli ve sık sık değişikliğe gidilmemeli” dedi.

İnşaat malzemeleri sektörünün çatı örgütü Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından yapılan açıklamada; şehirciliğin önemine dikkat çekilirken kentsel dönüşüm sürecinin iyi yönetilmesi gerektiğinin de altı çizildi. Modernleşme çağında yapıların da şehirlerin de teknolojiyle ve teknolojinin getirdikleriyle entegre hale geldiğine dikkat çeken Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan “Gelecekte, akıllı yapılaşma ve şehirleşme ile birlikte sürdürülebilir yapılar, enerji tasarruflu yapılar, sıfır enerjili yapılar, su tasarruflu yapılar ve özellikle sürdürülebilir geri kazanımlı atık yönetimi inşaat sektörünün ana gündem maddeleri arasında daha geniş bir yer alacak” dedi.

“Kentsel dönüşüm sürecini çok iyi yönetmeliyiz”

Deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye için en önemli gündem maddelerinden birinin kentsel dönüşüm olduğunu belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan “7 milyondan fazla konutun deprem riskine karşı güvensiz durumda olduğu ülkemizde kentsel dönüşüm sürecini çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Şu an uygulandığı haliyle, kolay satılabilir lokasyonlardaki ‘binasal dönüşüm’den çıkarıp esas ihtiyaç olan alt yapı ve alan düzenlemesi yaparak daha fazla insan, çevre ve kentsel doku odaklı bir dönüşüm planlaması yaratmalıyız. Kentleşmeden büyüyen şehirlerin ortak sorunu, herkesin ve her kesimin gereği kadar sorumluluk hissetmemesidir Biz 20-30 yıl, yani bir otomobil kadar kullanım ömrü olan binalarda yaşıyoruz. Oysa günümüz inşaatları en az 100 yıl için yapılmalı, kent mimarisi de bu yaklaşımla şekillenmeli ve sık sık değişikliğe gidilmemeli. Doğru planlanmış bir kentsel dönüşüm süreci, kentlerin tükettiği enerji, su, gıda gibi ihtiyaçların tasarruflu kullanımını hedefleyerek orta vadede enerji verimli ve insan odaklı şehirler kurmamıza vesile olacaktır. Bu da, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin uzun yıllar dinamizmini korumasını sağlayacaktır” dedi.

Fabrikalardan belgeli çıkan ürünler belgesiz bir yolculuğa çıkıyor

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, “Fabrikalardan belgeli çıkan ürünler belgesiz bir yolculuğa çıkıyor. Öncelikle acilen bir yapı yasasına ihtiyaç var. Birbirleriyle çelişen ve uyumsuz olan yönetmelikleri terk edip bir yapı yasasına kavuşmalıyız. Binanın tasarımından yapımına kadar, piyasa denetim ve gözetiminin de içinde olduğu bütüncül bir sistem kurulmalıdır” dedi ve şöyle devam etti “Yönetmelikleri aynı çatı altında toplayan bir yapı yasası ve etkin bir piyasa denetimi olmadığı müddetçe; binaların betonarme, çelik ya da ahşap olmasının, ahşap binanın az ya da çok katlı olmasının -ki gelişmiş ülkelerde ahşap gökdelenler mevcut-, yangına karşı kat sayısına göre malzeme tanımı yapılmasının, depremin şiddetinin 4 ya da 7 olmasının, binaları ne ile yaptığınızdan çok nasıl yapıldığından emin olunması son derece önemlidir. Belgeli malzemenin belgesiz yolculuğunun baştan sona denetlenmesi ve emin olunması şarttır”

“İnşaat malzemesi bu ekosistemin dışında kalamaz”

“Akıllı binaların, yeşil binaların, pasif evlerin, akıllı kentlerin planlandığı bir dünyada, inşaat malzemesinin sadece çimento ve demirden ibaret olmadığı nettir. Üretimden lojistiğe, tasarımdan uygulamasına inşaat malzemesi bu ekosistemin dışında kalamaz” diyen Ferdi Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü “Kaynakların akılcı ve etkin kullanılmasının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Isıtma, soğutma, aydınlatma, seramik, boya, yalıtım, güvenlik, tuğla, gaz beton, kapı, pencere, cam, mobilya, ankastre malzemeler, beyaz eşya artık temiz bir konutun bileşenleridir. Temelinde de birçok fonksiyon yer almaktadır. Dijital platformların ve uygulamalarının projelere entegre edilmesi, bu entegrasyon için gerekli dataların yatay entegrasyon ile yani; tedarikçi-üretici-iş ortakları-bayiler-distribütörler-yapı marketleri-mimarlar-mühendisler-müteahhitler-ustalar-nihai kullanıcılar aracılığı ile toplanıp bilgiye dönüştürülmesi ve geleneksel süreçlerin, hedeflerin optimize edilmesi ile gerçekleşebilecektir. Yani, geleneksel malzeme seçiminden, veri üreten çağdaş, yenilikçi, hafif, çevreyle barışık malzemelere geçişten, evin içinde dolaşmak yerine müşterinin aklında ve fikrinde dolaşmaktan bahsetmekteyiz” dedi.

Konforlu yaşam akıllı kentleşmenin vizyonunu belirleyecek

Ferdi Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: “Modernleşme çağında yapılar da şehirler de teknolojiyle ve teknolojinin getirdikleriyle entegre hale geliyor. Gelecekte, akıllı yapılaşma ve şehirleşme ile birlikte sürdürülebilir yapılar, enerji tasarruflu yapılar, sıfır enerjili yapılar, su tasarruflu yapılar ve özellikle sürdürülebilir geri kazanımlı atık yönetimi inşaat sektörünün ana gündem maddeleri arasında daha geniş bir yer alacak. İnsanların konforlu yaşamları, akıllı binaların ve akıllı kentlerin vizyonlarını belirleyecek. Biz de geleceğin bu gündemini öngörerek, 2016 yılında Türkiye İMSAD olarak, sürdürülebilirlik ve çevre konusunda Türkiye’de bir ilke imza attık. Dünyanın 50’den fazla ülkesinde 2000 yılından bu yana yapılan “Sürdürülebilir Yapılı Çevre Konferansları Serisi” SBE16 İSTANBUL Konferansı’nı hayata geçirdik. “Akıllı Metropoller – Sürdürülebilir ve Akıllı Binalar ile Akıllı Şehirler için Entegre Çözümler” temalı konferans, içeriği ve katılımcı profili açısında inşaat sektörü açısından yılın en etkili etkinliklerinden biri oldu.”

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.