Özgür Mutfaklar: The Liberation of the Kitchen

Çevremiz hızla değişiyor, ancak evlerimizin tasarlanma biçimi son on yılda fazla değişmedi. Her biri güçlü bir işlevsel kimlik içeren belirli odalardan oluşmaktadır. Mutfak ise 1950'lerden beri değişmedi. Dolaplar ve onu tanımlayan baskın altyapısıyla bugünkü mutfak evdeki esnek alan haline gelmek için çok az olanak sunuyor. Evin diğer alanlarıyla birleşebildiğinde neden pişirme deneyimini bir alanla sınırlıyoruz?

0 5.641
Çevremiz hızla değişiyor, ancak evlerimizin tasarlanma biçimi son on yılda fazla değişmedi. Her biri güçlü bir işlevsel kimlik içeren belirli odalardan oluşmaktadır. Mutfak ise 1950’lerden beri değişmedi. Dolaplar ve onu tanımlayan baskın altyapısıyla bugünkü mutfak evdeki esnek alan haline gelmek için çok az olanak sunuyor. Evin diğer alanlarıyla birleşebildiğinde neden pişirme deneyimini bir alanla sınırlıyoruz?

Yemeklerin hazırlanmasının mutfağın bulunduğu alana yoğunlaştırılması uzun zamandır devam etmektedir. Guatemalalı mimar Alejandra Calderon’un mutfak kurtuluşu, kullanıcılarının yaşam tarzlarına uyum sağlayacak ve gelecekteki düzenleri için yeni olanaklar yaratan farklı senaryolar geliştirme fırsatı sunuyor. Kadını mutfaktan kurtarmak için çaba harcanmışsa ve çalışmalar yapılıyorsa, mutfak ev alanından kurtulabilir mi?

Tasarım, bir vaka çalışmasından kaynaklanıyor; Rotterdam’daki bir mutfaktaki zaman ve etkinliklerin bazı öğrencilerin ve genç profesyonellerin şu an karşı karşıya kaldığı yaşam biçimlerini kanıtladığı ölçülüyor. Elde edilen veriler sadece daha doğru bir tasarım için yeni parametreler yaratmakla kalmadı aynı zamanda mutfağın kaç tane kullanılmayan metrekare olduğunun farkına varıldı. Elde edilen verilerle, yemek hazırlama için gerekli tüm unsurları içeren üç mobil modül tasarlandı: iki indüksiyonlu ocak, depolama alanı, hazırlama alanı, bir buzdolabı ve çöpü geri dönüştürmek için üç konteyner içeren bir lavabo.

Her modül, farklı unsurlardan yığınlanabilir bir sistemle çalışır. Elemanlardan her birinin ayrı ayrı, katlanabilir bacaklar mekanizması ile birlikte tek başına kullanılabilme özelliği vardır. Farklı öğeler istiflenebilir ve sahibinin ihtiyaçlarına uygun farklı konfigürasyonlarda birleştirilebilir.

The Liberation of the Kitchen, hazırlanan planların ve talimatlara sahip bir blogun, projeyi kendileri indirip kurması için herkesin kullanabileceği çevrimiçi bir platform sunuyor. Açık kaynaklı bir proje olması, yalnızca tasarımın kolay uygulanmasının yanı sıra bir topluluk oluşturulmasına da olanak tanır. Mutfaktan kurtulursan, boş yere ne olur? platform yeni boş alanları bir fırsat olarak sunuyor. Bu proje, evlerimizi daha esnek ve hareket ettirici bir şekilde geçirebilmemizi sağlıyor. biri mutfağın yerden ve duvarlardan kurtulmasına izin veren bir proje.


Kaynak Alejandra Calderon
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.