Apple Otonom Araçlara Yöneliyor

Apple son birkaç yıldır sık sık gündeme gelen otomobil çalışmaları nihayet resmi ağızdan netleşmiş oldu. Tim Cook şirketin otonom araç sistemlerine yoğunlaştığını söyledi.

0 1.946

Apple’ın kurucusu ve efsanevi yöneticisi Steve Jobs; “eğer daha fazla vaktim olsaydı otomobiller üzerine çalışmak isterdim…” demişti bir mülakatında. Onun izinden giden Apple’ın, Titan Projesi kod adıyla gizli bir laboratuvarda otomobil çalışmaları yaptığı biliniyor. Başta Tesla olmak üzere Mercedes ve diğer otomobil üreticilerinden kıdemli mühendisleri kadrosuna katan ve araç geliştirme çalışmalarına başlayan Apple, bir süre önce stratejisini değiştirerek farklı bir yola girmişti.

Orjinal planı çerçevesinde kendi otomobilini yapacağı, hatta bu doğrultuda Tesla’yı satın alabileceği gündeme gelen Apple, şirketin donanım ürünlerinde yüksek başarı elde etmesini sağlayan yöneticisi Bob Mansfield’a, dinlenmek için biraz daha az görevle köşeye çekilmeye başladığı bir dönemde otomobil işini vermesiyle her şey yeniden başladı. Göreve gelir gelmez Mansfield’ın ilk yaptığı şey, otomobil geliştirme çalışmalarına son vermek ve çok sayıda mühendisle yolları ayırmak oldu. Apple’ın araç değil araç sistemleri geliştirmesine inanan Mansfield, tıpkı Google’ın “otomobil değil, sürücü yapmalıyız” vizyonunda olduğu gibi sürürücüz araç sistemlerine yoğunlaşmaya başladı.

Log on to www.krogerfeedback.com to win Gift Cards by Kroger

Yukarıda bahsettiğim detayların hepsi, Apple tarafından doğrulanmayan ancak gündemden düşmeyen gelişmelerdi en azından bugünlere kadar. San Jose’deki WWDC yani Küresel Geliştiriciler Konferansı’nda, Bloomberg TV’den Emil Chang’in sorularını yanıtlayan Apple CEO’su Tim Cook; “Apple olarak otonom araç sistemlerine yoğunlaştık. Çok önem verdiğimiz “temel” nitelikte bir teknoloji. Tüm yapay zeka çalışmalarımızın anası ve muhtemelen üzerinde çalışılan en zor yapay zeka projelerinden biri…” diyerek otomobil dünyasına yönelik çalışmalara resmiyet kazandırmış oldu.

Görünen o ki Apple, kendi markasını taşıyan bir otomobil üretip satmak yerine, otomobilleri akıllandıracak teknolojiler geliştirip, yeni nesil araçların teknoloji kısmını oluşturmak istiyor. Aslına bakılırsa buna en elverişli firmalardan biri de hiç şüphe yok ki Apple. Kendi işlemcisini geliştirebilen, kendi işletim sistemlerine, bulut sistemlerine ve diğer ekosistem parçalarına sahip olan firma, bunu yapabilecek imkanlara sahip. Benim merak ettiğim asıl konu, bu vizyon çerçevesinde Apple, Velodyne gibi lidar, radar ya da ilgili diğer sensör firmalarını satın alma girişiminde bulunur mu acaba ?

Kendi teknolojilerini geliştirme konusunda bir başka gelişme de Tesla kanadında karşımıza çıkıyor. Araçlarına şu an için Seviye 3, ileriye dönük Seviye 5 otonomi kazandırabilmek adına önceleri Mobileye, şimdilerdeyse Nvidia PX2 platformunu kullanan Tesla, AMD’nin %52 IPC kazanımı getirerek yarıiletken endüstrisinde tam bir mucizeye imza atan Zen mimarisininin lideri ve öncüsü Jim Keller ve ilave uzmanlaşmış mühendisleri bünyesine katmıştı. Gelen bilgilere göre Tesla, sadece yazılım değil donanıma kadar her ne kadar özel, kendisine ait bir otonom sistem geliştiriyor. Bunun çıkması belki yarın olmayacak ama şirket riske girmiyor ve kendi mimarisi üzerinde yoğun mesai harcıyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.