Darzanà Projesi İstanbul Modern’de!

0 958

Darzanà, köken olarak Türkçe’deki tersane ve İtalyanca’daki arsenale kelimelerinin Venedik lehçesindeki karşılığı olmakla birlikte, 11. yüzyıl ve 19. yüzyıl arasında Akdeniz’de denizciler, seyyahlar, tüccarlar gibi aynı dili konuşmadıkları halde birbirleriyle anlaşması gereken insanlar arasında kullanılan melez bir dil olan Lingua Franca’ya da referans vermekte. Bu durumu, benzer şekilde ortak bir mimari dilden söz etmek adına “Architectura Franca” olarak tanımlamak da mümkün.

Darzanà projesi için Haliç kıyılarındaki tersane yapılarının içinde terk edilmiş bir gözde, atık malzemelerden Baştarda adında son bir tekne inşa edildi. Baştarda, Türkiye Pavyonu için Mayıs ayında tekrar inşa edildiği Sale d’Armi’ye ise Nisan ayında gönderildi.Bu proje; Feride Çiçekoğlu, Mehmet Kütükçüoğlu, Ertuğ Uçar küratörlüğünde hazırlanan 15. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’da sergilenmişti.  Ve şimdi de 28 Ocak’ta İstanbul Modern’de açılmasını beklenen ”LİMAN” Sergisi’nde yer alacak.

19. yüzyıldan günümüze Türkiye sanatında deniz kenarında ve liman çevrelerinde gelişen kültürel ve toplumsal hayat mercek altına alan sergide; Darzana, İstanbul ve Venedik kentleri arasında ortak hafızaya dair hikayeler anlatacak. Sergi 28 Ocak- 4 Haziran arası İstanbul Modern’de!

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.