Ses getiren optik illüzyon: Bu 12 noktayı neden göremiyorsunuz?

0 2.090

internet-dunyasini-sallayan-optik-ilizyon-bu-12-noktayi-neden-goremiyorsunuz86322_0

Oyun geliştiricisi Will Kershlake’in Twitter üzerinden paylaştığı bu görsel bir süredir internet dünyasını meşgul ediyor. Beyaz bir arka planın gri çizgilerle buluştuğu görselde toplam 12 farklı siyah nokta bulunuyor olsa da bu noktalardan en fazla birkaç tanesini görebiliyoruz.

Çok enteresanmış gibi görünen bu ilginç optik illüzyonun aslında basit de bir açıklaması var. The Verge’e konuşan Avustralyalı bilim adamı Derek Arnold,”Bu tarz illüzyonlar, çoğu insan tarafından genellikle çözümü olmayan ‘varoluşsal bir bunalım’ olarak düşünülüyor.” ifadelerini kullanırken aslında işin aslının hiç de öyle olmadığını ve görme bilimiyle uğraşan insanların bu duruma kolay bir açıklama getirebileceklerini belirtiyor.

internet-dunyasini-sallayan-optik-ilizyon-bu-12-noktayi-neden-goremiyorsunuz86322_1

İnsanlar kötü bir çevresel görüşe sahip

Görme bilimcisi Derek Arnold’a göre, yalnızca baktığımız yerdeki birkaç noktayı görebiliyor oluşumuzun nedeni insanoğulları olarak epey kötü bir çevresel görüşe sahip olmamız. Örneğin bu yazının ortasındaki bir kelimeye odaklanacak olursanız bu kelimeyi oldukça net bir şekilde görebilir ancak aynı satırın başındaki veya sonundaki kelimeleri seçmekte zorlanırsınız. Sonuç olarak beyniniz en iyi tahmini yapar ve göremediğiniz bu bulanık tarafları görebildiğiniz net tarafları temel alarak doldurur.

Yani bu görselde olan şey de tam olarak bu. Çevresel görüş alanı oldukça kısıtlı olan beyinlerimiz görselin bakmadığımız taraflarında da yine aynı desenin devam edeceğini tahmin ediyor ve aralıklarla dizilmiş olan siyah noktaları kaçırıyor. Dolayısıyla gözümüzü hareket ettirdikçe bu sabit görsel de sanki hareketli bir gifmiş gibi görünüyor.

İlk olarak Japon profesör Akiyoshi Kitaoka tarafından paylaşılan illüzyonun kökenleri aslında 2000 yılında yayınlanan bir bilimsel makaleye kadar gidiyormuş. Perception dergisinde yayınlanan makaleye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.