A’ Design Award’dan ODTÜ’ye Sekiz Ödül

0 965

Odtü’lü ”Designnobis” tasarım ekibi;İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen ve 87 ülkeden  on iki binin üzerinde tasarımcının yarıştığı A’ Design Award’da 8 ödül birden kazandı.

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu’nun başkanlığını üstlendiği ekibin tasarımları arasında bulunan  “Shelter Pack” adı verilen sığınmacı barınma ünitesi,savaş veya doğal afet sonrası kullanılmak üzere geliştirilmiş. Tasarım çadır gibi geçici çözümlerin ötesinde güvenlik, kişisel alan ve korunma sağlıyor.

Dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde tasarlanan alan toplam 12 metrekare…Ünite eşyalarıyla birlikte kuruluma hazır bir paket olarak tasarlanmış. Banyodaki su ihtiyacı ise çatıya verilen özel eğim sayesinde; bir tankta toplanan yağmur suyu ile gideriliyor.

Ayrıca tek konteynerde 12 ünitenin taşınabilmesi ile lojistik avantaj sağlayan tasarım; acil durumlara kısa süre içerisinde müdahale imkanı oluşturuyor.Designnobis ekibinin bu çalışması; yarışmada ‘sosyal sorumluluk tasarımı’ kategorisinde altın ödül almış.

BOĞAZ’A DENİZ TAKSİ    

Tasarım ekibinin ‘Deniz Taksi’ adını verdikleri tasarım ise İstanbul Boğazı için geliştirilen çift güverteli, 65 yolcu kapasiteli bir katamaran… Bu özel deniz aracı konforuyla öne çıkıyor.İstanbul boğazının o eşsiz manzarası yolcuların ayaklarına seriliyor; ve boğaz yolcuğu bir keyfe dönüşüyor.‘Deniz Taksi’ tasarımı ise ‘yat ve deniz araçları tasarımı’ kategorisinde,gümüş ödüle layık görülmüş.

odtulu_tasarim_ekibi_italyada_8_odul_birden_kazandi_h91816

Ekibin başkanlığını üstlenen Gürsu’nun verdiği bilgiye göre Designnobis ekibinin  ‘Wave LED Armatür’ projesi ise karayollarında kullanılan LED aydınlatma armatürünün modüler tasarımı ile 3 sınıfta aydınlatma ihtiyaçlarını karşılamak için; ve yüksek katma değerli bir ihraç ürünü olması amacıyla tasarlanmış. Bu tasarımla ODTÜ’lü ekip, ‘aydınlatma ürünleri’ kategorisinde A’ Design ödülünü almaya hak kazanmış.

ODTÜ’lü tasarımcılar yarışmada ‘el aletleri tasarımı’ kategorisinde Naxe Balta tasarımı ile altın, ‘Reverence Çay Demleyici’ tasarımlarıyla ‘mutfak ürünleri’ kategorisinde gümüş, ‘Office On The Go’ tasarımlarıyla ‘kırtasiye ürünleri’, ‘Leapvox Videotelefon’ tasarımlarıyla ‘elektronik ürünler tasarımı’ kategorilerinde bronz, ‘Zavinna’ tasarımlarıyla ‘mobilya aksesuarları’ kategorisinde A’ Design ödülünü almaya hak kazanmış.

Bu yıl 8 tasarım ile elektronik üründen ulaşım aracı ve aydınlatmaya pek çok farklı kategoride ödülleri toplayan tasarım ekibi, son 5 yılda tasarımla ilgili farklı yarışmalarda toplam 70 ödüle isimlerini yazdırarak başarısını kanıtlamış durumda.

Ekibin başkanlığını yapan ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Gürsu’dan bahsedecek olursak;tasarımcı 2007 yılında Tasarım Oscarı’nı ilk kez Türkiye’ye kazandırmış. 2014’te Uluslararası Tasarımcılar Derneği tarafından ‘Yılın Tasarımcısı’ ödülüne layık görülen Gürsu, bu yılki yarışmada ekibiyle birlikte 8 ödül kazanarak ‘en çok ödül alan tasarımcı’ unvanını korumuş durumda.

Ve elbette yarışmanın ödül törenini de söyleyelim.Ödül töreni 8 Haziran 2016’da İtalya’nın Milano kentinde gerçekleşecek.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.