İç Mimarlık Dergisi
Mimarlık, Tasarım Haber Platformu

Koleksiyon Contract & Office Binası İç Mekan Yenileme İşi

0 29

high_koleksiyon_kokteyl_228.jpg

Proje Ofisi: Koleksiyon Mobilya
Proje Tipi: Mağaza / Showroom
Tasarım Ekibi: Koray Malhan, Can Taşkent
İşveren: Koleksiyon Mobilya Sanayi AŞ
Yardımcı: Zeynep Sezgin, Sefanur Öztürk
Proje Başlangıç Yılı: 2010
Proje Bitiş Yılı: 2010
İnşaat Başlangıç Yılı: 2010
İnşaat Bitiş Yılı: 2010
Toplam İnşaat Alanı: 4.500 m2
Bina aslen terkedilmiş bir vinç fabrikası iken 1994 yılında Koleksiyon’un mobilya mağazası olarak yenilendi. 2000 yılında depreme karşı ciddi bir statik güçlendirme çalışmasına tabi tutuldu. 2009 yılında yönetim bu tarihe kadar “ev mobilyası” alanında hizmet vermiş olan binanın “kontratlı işler ve ofis” mağazası olarak yeniden düzenlenmesine karar verdi.

Yapının yalnızca bir mağaza değil aynı zamanda mimarları, endüstriyel tasarımcıları, mühendisleri, yöneticileri, satış görevlilerini ve müşterileri aynı çatı altında toplayacak bir mekan olmasını öngören yeni bir program önerildi..

Bu durum, konuklara kendileri tarafından tasarlanan, temsil edilen mobilyalarla çalıştıklarını görebilmeleri için bir fırsat yaratacaktı. Diğer yandan da tasarımcılara kullanıcılarla doğrudan bağlantı kurma, satış personelinden görüş alma ve yeni gelen ürünler hakkındaki bilgilerimizi güncel tutma şansını verecekti.

TUM_0022.jpg

Birinci Müdahale: Hacimsel
Mekan tasarımı bazı durumlarda “inşa edilen” ve “eklenen”lerden çok “elenen” ve “sakınılan”lar ile ilgili.

Halihazırdaki bölücü duvarlardan ve farklı yükseklikteki platformlardan arındırıldı, böylece şeffaf ve esnek mekanlar elde edildi. Nadiren kullanılan bir merdivenin iptali sayesinde daha fazla sergi alanı ve dış mekanla daha çok görsel bağlantı sağlandı. Servis asansörü mekana entegre edildi ve ziyaretçilerin kullanımına uygun hale getirildi. Ayrıca girişi ve tuvaletleri herkes tarafından erişilebilecek şekilde düzenlendi.

İkinci Müdahale: Malzemeler
Zemin önceden farklı malzemelerin kombinasyonundan oluşuyordu: parke, MDF, beton, çelik, taş ve halı! Giriş katının tamamını sertleştirilmiş betonla, diğer katları ise laminat parke ile kapladık, bu sayede mekanı görsel anlamda sadeleştirmiş olundu. Çelik kolon ve korkuluklar aslen beyaz renkli idi, bunları da koyu griye boyayarak algısal olarak geri planda kalmalarını sağlandı.

Müşterilerin kendi ofis mekanlarını burada tekrar yaratmaya çalışılmadı. Bunun yerine mobilyaları neredeyse “doğa üstü” bir bağlamda sunmayı, böylece onlara ürünleri mekandan soyutlayarak doğrudan ilişki kurma imkanını vermeyi amaçlandı. Sade -beyaz- bir arka plan yerine beton paneller kullanılarak, mobilyaların ince detayları ile kontrast yaratan endüstriyel, ham (tamamlanmamış) bir fon oluşturuldu.

TUM_9833.jpg

Üçüncü Müdahale: Yerleşim
Esnek mekanlar tasarımcılara, yöneticilere ve ürünlere organizasyonel yeniliklere göre rahatlıkla yer değiştirebilme imkanını veriyor.

Girişte zengin bir içeriği olan dev bir kütüphanenin yanıbaşında küçük iş görüşmeleri, bekleme, sohbet ve okuma gibi aktiviteler için geleneksel düzende ancak çağdaş bir oturma grubu yer alıyor. Boşluklu depo üniteleri ve yüksek sırtlı kanepeler gibi özel tasarımlı mobilyalar, üst katlarda çalışan personelin mahremiyeti kadar mağaza ile olan ilişkisini de güvenceye alıyor.

En üst katta hareketli tekstil perdelerle çevrelenmiş, değişen ihtiyaçlara cevap verebilecek kapasitede bir konferans alanı ve kendi bahçemizin ürünlerinin de sunulduğu bir kafeterya bulunuyor. Ağır yük tipi kablo tavaları ve ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlayan LED spotlarla donatılmış olan mekanın her yeri, çağdaş tasarım ürünü mobilyalar kadar sanat eserleri ve projeler için de sergileme alanı olarak kullanılabiliyor.

Koleksiyon02_Photo by Tunc Suerdas_Project Code 2387.jpg

TUM_9849.jpg TUM_9865.jpg ground fl

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.