Kadıköy’de Boş Duvarlar Sanat Eserine Dönüştü!

0 946

Dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye’den sanatçıların katıldığı Mural İstanbul Festivali ile sokaklar, modern sanat müzesine dönüştü. Mural kelimesini, Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği bu festival sayesinde daha çok duyar olduk.

Peki, mural nedir?

Büyük duvar resimlerine mural deniyor. Bir nevi modern çağın freski de denilebilir. Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen Mural İstanbul Festivali’nde, 2012’den beri birçok yabancı ve İstanbullu sanatçıyla 30’a yakın dış bina cephesi boyandı. Türkiye ve dünyadaki sokak sanatı çevrelerince yakından takip edilen ve ilgi gören festival 4. yılına girdi. Gündelik hayatın koşuşturmacası sokaklarda devam ederken, köşeyi dönüverince böyle eserlerle karşılaşmak hem semtin yerlileri hem de turistler açısından gerçekten heyecan verici.

Bugünlerde Kadıköy’ün Moda, Caferağa, Hasanpaşa, Rasimpaşa ve Yel değirmeni mahallelerini tekrar gezmenizi öneririz. İstanbul’da bu hafta sonu ne yapsak diye düşünenler için keyifli bir aktivite olabilir. Eserlerin tamamını kronolojik sırasıyla buradan inceleyebilirsiniz. Hatta kaybolmadan hepsini gezmek isteyenler için sayfanın sonunda bir harita da bulunuyor.

Gelin beraber Kadıköy duvarlarına göz atalım! Bakalim hangi yabancı ve Türk sanatçılar duvarları sanat eseri haline getirmişler!

1. Claudio Ethos – Brezilya

claudioethos-brazil

Brezilya’lı sanatçı çalışmaya başlamadan önce duvara bir dilek balonu çarpıyor ve bu eseri yapmaya karar veriyor. Yel değirmeni’nde Karakolhane Caddesi üzerinde görülebilir.

2. DOME – Almanya

dome-germany

Alman sanatçı Dome’un siyah-beyaz eseri ise Kadıköy rıhtımda Tayyareci Sami Sokak’ta görülebilir.

3. INTI – Şili

inti-chile

Festivale Şili’den katılan INTI’nin eseri ise Kadıköy Yel değirmeni’nde Macit Erbudak Sokak’ta.

4. JAZ – Arjantin

jaz-argentina

Eserlerinde genellikle kırmızı tonlarını kullanan Arjantinli sanatçı Jaz’ın eseri Ali İsmail Korkmaz Parkı’nın bahçesinde. Yel değirmeni’nde İskele Sokak’ta görülebilir.

5. M-City – Polonya

m-city-poland

Polonya’da grafik öğretmenliği yapan ve stencillarla çalışan M-City’nin eseri Kadıköy rıhtımda Talimhane Sokak’ta.

6. Rustam QBic – Tataristan

rustam-qbic-tataristan

Tataristan’dan festivale katılan QBic’in Caferağa Mahallesi Ağabey Sokak’taki “Mucize” isimli çalışması.

7. CİNS – Türkiye

cins-turkey

Kadıköylü olan Cins’in boyadığı duvar Caferağa Mahallesi, Sarraf Ali Sokak’ta görülebilir.

8. Pixel Pancho – İtalya

pixelpancho-italy

İtalyan mural, resim ve heykel sanatçısı olan Pixel Pancho, Mural İstanbul Festivali’nin ilk eserini tamamladı. Bu eser, Kadıköy rıhtımda Nuzhet Efendi Sokak’ta görülebilir.

Bugünlerde Kadıköy’ün Moda, Caferağa, Hasanpaşa, Rasimpaşa ve Yel değirmeni mahallelerini tekrar gezmenizi öneririz. İstanbul’da bu hafta sonu ne yapsak diye düşünenler için keyifli bir aktivite olabilir. Daha fazla bilgi için festivalin resmi web sitesini ziyaret edebilirisiniz. Eserlerin konumlarını öğrenmek için buraya tıklayın.

muralist-calender

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.