ELİMİZ, AYAĞIMIZ, CANIMIZ,CİĞERİMİZ AUTOCAD VE MAX

0 2.139

AutoCAD-Logo

Çoğu zaman eğitimcilerin; el çizimini körelttiği,beleşçiliğe alıştırdığı ve belki de yeteneklerimize sekte vurduğu teziyle kızdığı Autocad ve 3Ds Max programlarının tasarım dünyasına getirdiği kolaylık ve yenilik inkar edilemez durumda…Peki bu programlar ne zaman çıktı nedir ne değildir?İşte tarihçeleri…

 

autocad-2015 r2

AutoCAD; mühendislikten mimarlara ve teknikerlere kadar tartışmasız her branşın ortak programlarından biridir. İlk halinin piyasaya sürülüşü 1982 yılına kadar uzanmaktadır. Programın sahibi olan şirket ABD’li AutoDesk firmasıdır. AutoDesk; 1980’lerde bu girişimi yaptığından beri; içinde teknik çizim olan her meslekte ortak olarak kullanılmıştır. Gerçi sonraki yıllarda mesleklere özel olarak inanılmaz sayıda yeni program tasarlanmıştır ama AutoCAD her zaman ortak bir payda olmuştur.AutoCAD’in kuruluşu ve gelişim sürecine gelecek olursak; teknik çizim temelli her programdaki gibi vektör tabanlı olan bir formatı vardır. 1982 versiyonuyla bile birçok fark yaratan AutoCAD; bilgisayar destekli tasarımlar konusunda kazandırdığı kolaylıklar sayesinde mühendisliğin olağanüstü bir ivme kazanmasına vesile olmuştur. Öyle ki; dünyaya DWG türü dosyayı tanıtan program AutoCAD olmuştur. DWG, drawing(çizim) kelimesinin bilgisayar dosyasının uzantısı haline getirilmiş şeklidir. Daha sona çıkan programlar da dosya formatlarını AutoCAD’in DWG’si ile uyumlu olarak ayarlamak durumunda kalmışlardır.Aradan geçen yıllar boyunca artan ihtiyaçlar ve çeşitlilikler doğrultusunda AutoCAD mechanical, AutoCAD architecture ve mekanik, medya, vs. sektörler için farklı versiyonlar da tasarlanmıştır

AUTOCAD NE ZAMAN KURULDU?

AutoCAD’i kimlerin tasarladığı konusunda kesin bir bilgi yok; çünkü AutoCAD binlerce yazılımcının üzerinde çalıştığı, AutoDesk’e anonim olarak mal olmuş bir programdır. 23 yıl boyunca yenilenen sürümleriyle teknolojiye adapte olabilmeyi başaran AutoCAD, en son Mart 2014’te piyasaya sürülen AutoCAD 2015 sürümü ile hizmet vermeye devam etmektedir. 2 ve 3 boyutlu modelleme, çok dil özelliği ile Windows, Mac OS X, iOS ve Android ile uyumlu olarak çalışabilmektedir.

Üç boyutlu görselleştirme söz konusu olduğunda günümüzde farklı programlar alternatif olarak kullanılıyor olsa da 3Ds Max’in gönlümüzdeki yerinin başka olduğunu söylememize gerek yok sanırım.Öyle ki Max için görselleştirmenin babası diyebiliriz.Sektörde de birçok firmanın profesyonellerde aradığı yeterlilikler arasında başı çeken bu program hakkında da biraz bilgi verelim…

images

3Ds Studio Max Nedir?

3Ds Max, Autodesk firması tarafından geliştirilen (ve hala geliştirilmekte olan)  dünyanın en popüler ve en çok kullanılan 3D modelleme ve animasyon programıdır. Tam adı “3D Studio Max” olarak literatürde geçmektedir.Hayal gücünüzün sınırlarını zorlayan tasarımları hayata geçirmeniz için sonsuz  imkanlar sağlayan,  geleceğin tasarımcılarının programı 3ds Max’tir. Gelişmiş eklenti desteği, güçlü modelleme kabiliyeti ve nispeten kolay kullanımı ile 3 boyutlu modelleme yazılımları arasında en yaygın kullanıma sahip uygulamalardan birisi olup, bir çok hazır modeli, dersleri, eklentileri bulunan ve internet üzerinde bir çok dökümana sahip programlardan birisidir.Programın tarihçesinden bahsedecek olursak; Autodesk 3Ds Max’in ilk prototipini Kasım 1988 tarihinde test etmiştir.İlk prototip 4 kişi tarafından yazılmıştır. Bu 4 kişilik ekibin başında 3D Max’in fikir babası Tom Hudson vardır.  Test edilme tarihinden iki yıl sonra 1 Ekim 1990 tarihinde piyasaya çıkmıştır. Dos ortamında çalışan ilk sürüm, Yost Group tarafından geliştirilmiş ve dağıtımcılığını Autodesk firması yapmıştır. 3D Studio 4. Sürümünden sonra Windows NT platformu için yeniden yazılarak 3D Studio Max adını almıştır. Bir süre Kinetix firması tarafından dağıtımı yapılmıştır. Kinetix, Autodesk’in alt kuruluşu olan Medya ve eğlence (multimedia) taraflı faaliyet gösteren firmasıdır.

autodesk_3ds_max_2011_naomi

 indirmax4

vraydiningroom

Interior-HR2-C

3D Studio Max aslında hayatımızın bir çok yerinde karşımıza çıkıyor. TV reklamlarında  , mimarlar, iç mimarlar, mimarlık öğrencileri, endüstriyel ürün, tasarımcıları,mimari yapıların düzenlenmesinde , bilimsel örneklerin incelenmesinde  sinema ve özel efektlerde ,uzay simülasyonlarında ,çizgi film animasyonları, tıbbi ve ticari alanda , endüstriyel tasarımda jenerik hazırlanmasında ve daha bir çok alanda 3D Studio kullanılıyor. Bilgisayar teknolojisinin hızla ilerlemesine paralel olarak 3D Studio baş döndürücü  bir şekilde gelişmeye ve hayatımızda vazgeçilmez bir animatör program olarak yerini korumaya devam edecek gibi gözüküyor. 3D Studio Max, Modelleme araçları (modelling tools), parçacık sistemi (Particle), Animasyon aracı, karakter animasyon ve hareket yakalama aracı, render  gibi özellikleri kendi bünyesinde barındırıyor.Biraz da programın ihtiyaç duyduğu donanımdan bahsedersek;Max kullanılacak bilgisayarın Ram kapasitesi oldukça önemli. Max kullanımında performansı etkileyen bir başka nokta ise işlemci. Eğer bilgisayarınızın işlemcisi  hızlı ise render hızı artar.Bunun yanında iyi bir ekran kartı render hızını daha da arttıracak ve max ekranlarındaki görüntünün de daha kaliteli olmasını sağlayacaktır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.