[ETKİNLİK]: Bugünün Türkiye’sinde Mimarlık Tartışmak? | 8 – 9 Ekim

0 1.639

yem_mimarlik-tartismak-banner

Tarih: 8-9 Ekim 2015
Saat: 9.00-18.00
Yer: Yapı-Endüstri Merkezi (Fulya Mah. Yeşilçimen Sok. No:12/430  Fulya)

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile Yapı-Endüstri Merkezi  (YEM) işbirliğiyle düzenlenen ve Türkiye’nin mimarlık alanında önde gelen tasarımcı ve kuramcılarının ağırlanacağı konferansta “Mimarlığı ait olduğu toplumsallık zemininde hala konuşmak mümkün mü?” sorusuna yanıt aranacak.

“Mimarlığın Kamusallaşması”, “Mimarlıkta Değişim”, “Mimarlıkta Sınır Aşımı”, “Mimarlıkta Eleştiri ve Ötesi” başlıklı oturumlara aralarında;  Emre Arolat,  Suha Özkan,  Gökhan Avcıoğlu,  Mehmet Kütükçüoğlu, Uğur Tanyeli, Şebnem Yalınay Çinici, Abdi Güzer ve Gülsüm Baydar’ın da bulunduğu 25’i aşkın isim katılacak.

Siyasetin giderek daha fazla alana nüfuz ettiği güncel ortamdan mimarlık da etkilenmiş durumda. Uzmanlara göre mimarlığı ülke ölçeğindeki gündelik siyasal yarılmalardan özerkleştirerek düşünmek için imkanlar alabildiğine daraldı. İstanbul Bilgi üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli, konferansla ilgili yaptığı açıklamada “Bu koşullarda ‘yeniden’ mimarlık konuşmayı deneyeceğiz. Tasarlamanın, projelendirmenin, inşa etmenin, mimarlık içi ve mimarlık dışı diyalog kurma zeminlerinin karmaşık ilişkilerini tartışacağız” dedi. Mimarlığı ait olduğu toplumsallık zemininde konuşmanın gerekli olduğuna işaret eden Tanyeli, bunun yolunun siyaset üstü bir steril mimarlık düşlemek olmadığını vurguluyor. Tam aksine gündelik kavga ve kaygıları bir ölçüde unutmak, ama mimarlığı siyasal bir zeminde serinkanlılıkla yeniden düşünmek mümkün.

Fiziksel çevrenin gelişimi için yapı, mimarlık ve inşaat sektörünün tüm paydaşlarına açık platformlar sunarak içerik geliştiren ve sunduğu içeriğin yaygınlaştırılması adına pazarlama, bilgi, iletişim, yayın ve etkinlik hizmetleri veren Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), “Bugünün Türkiye’sinde Mimarlık Tartışmak” konferansına ev sahipliği yapacak. Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanık konferans ile ilgili görüşlerini “Konferansta, akademiye bağlı olarak mimarlık piyasasında da aktif faaliyet sürdüren, Türkiye’deki ve yurt dışındaki projeleri ile ulusal ve uluslararası ortamlarda tanınan öncü mimarlık aktörleri, siyasetten bağımsız düşünülemeyecek hale gelen mimarlık ortamını farklı perspektiflerden değerlendirecekler.” şeklinde belirtti.

YEM ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin güçlerinin birleşmesi ile sürdürülebilir bir tartışma ortamı yaratılırken, mimarlık gündemine dair ortaya çıkacak pek çok tespit, eleştiri ve önerinin her iki kurumun da kaynaklarıyla herkese açık platformlarca paylaşımda olması hedeflenecek.”

Konferans öncesinde ve konferans esnasında Twitter üzerinden #bugununmimarligi ve @bilgimimarlik ve @Yemetkinlik bağlantıları ile katılımcılara soru ve görüş iletmek mümkün olacak.

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)’nin Fulya Merkez Binası’nda düzenlenecek ve ücretsiz olarak katılımcılara açık olacak.

LCV için:
Ece Özden / İstanbul Bilgi Üniversitesi /  0212 311 7341 / ece.ozden@bilgi.edu.tr
Şennur Ural / Yapı-Endüstri Merkezi / Kurumsal İletişim / 0212 266 70 70 / sural@yem.net

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.