İçmimarlar Odası meslektaşları için neler yapıyor?

1 3.377

ic-mimarlar-odasiYoğun eleştiriler sonrası İç Mimarlar Odası yakın zamanda üyelerine gönderdiği e-postada meslektaşları için neler yaptığını anlattı.

Peki daha önce ne olmuştu? Her şey İç Mimarlar Odasının üyelerine attığı tehditkar bir mesaj ile başladı. Sonrasında ise hızla büyüyen tepki Odayı açıklamaya yapmaya zorladı. Daha önce neler yaşandığına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Her ne kadar anlatılanlar her zaman denilenlerle aynı olup tüm anlatılanlar “HALA YAPILMAYA” çalışılsa da bir sonuç alınmış değil.

İşte İç Mimarlar Odasına göre meslektaşları için yaptıkları:

Odamızın Çok Kıymetli Üyeleri,

Bu yazının amacı, Odamızın verdiği hizmetler ve çalışmalarla ilgili sizleri bilgilendirmek, aidatların ödenmesi ile ilgili hususları daha detaylı olarak paylaşmaktır.

HİZMET VE ÇALIŞMALARIMIZ

Bahsi geçen hizmet ve çalışmalar; tamamlanmış veya tamamlanmak üzere olan hizmet ve çalışmalardır. Planlamakta olduğumuz diğer çalışmalarımızı içermemektedir.

Birincisi, Yönetimimizde Odamız 1 avukat ücreti karşılığı 2 avukatı göreve almıştır. Avukatlarımızdan her türlü mesleki kaynaklı hukuki sorununuzla ilgili faydalanabilirsiniz. (Avukatlarımızdan birisi ODTÜ’nün baş hukuk danışmanıdır.)

İkincisi, Yönetimimizde Odamız yeni Mali Müşavirimize daha önceden ödenen ücretin yarısından daha azını ödemektedir.

Üçüncüsü, Yönetimimizde Odamızın dergisinin sizlere daha sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesi için ilk defa imza karşılığı teslim sistemine geçilmiştir. Fakat, maddi imkansızlıktan dolayı, şimdilik imza karşılığı teslim sistemi durdurulmuştur. Maddi yeterliliğe ulaşınca yeniden imza karşılığı teslim sistemine dönülecektir.

Dördüncüsü, Yönetimimizde ilk defa Odamızın Stratejik Plan Taslağı, anlaşmalı olduğumuz Organizasyon Şirketi’ne bedelsiz olarak hazırlatılmıştır. Stratejik Plan’ın tamamlanması için, şubelerimizden beklenen bazı bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler şubelerimizden istenmiştir. Şubelerimiz tarafından bu bilgiler iletilince Stratejik Planımız tamamlanacaktır. Stratejik Plan, Odamızın kurumsallaşması ve sorunlarımıza sistematik şekilde yaklaşmamız açısından önemlidir.

Beşincisi, Yönetimimizde ilk defa Odamızın İnteraktif Web Sitesi anlaşmalı olduğumuz Organizasyon Şirketi tarafından maddi bedel karşılığı olmaksızın hazırlanmıştır. Çok yakında, aktif kullanıma açılacaktır.

Altıncısı, Odamız tarafından Bilirkişi Eğitim Semineri düzenlenmiştir. Yakında yeterli kontenjanın oluşması durumunda, Proje Döngü Yönetimi (Project Cycling Management), Ticari Markalaşma, Foto-Realistik Görselleştirme ve Bilirkişi Eğitim Seminerleri düzenlenecektir.

Yedincisi, İçmimarlık kurslarının bugüne kadar kapatılamamasının sebebini araştırdık. Milli Eğitim Bakanlığı’nda bu kurslara imkan veren 7 program olduğunu ve bu programlardan faydalanarak, yani yasal boşluktan faydalanarak; bu kursların açıldığını öğrendik. Bu programların iptaline yönelik başvuruda bulunduk. Bu programlar, Bakanlık tarafından iptal edilince, yasal boşluk ortadan kalkacak; böylece hem açılmış kursların kapatılmasını sağlayacağız, hem de açılması planlanan yeni kursların açılmasını engelleyeceğiz.

Sekizincisi, Üyelerimizin şantiye şefi olabilmesi için, Odamızın Genel Kurul’da kabul edilmiş “Şantiye Şefliği Yönetmeliği” olması gerekiyordu. Yönetimimiz, Odamızın “Şantiye Şefliği Yönetmeliğini” hazırladı ve İlk, Genel Kurul’da üyelerimiz tarafından hazırladığımız yönetmelik onaylanırsa, üyelerimizin şantiye şefliği konusunda en önemli adımı atmış olacağız.

Dokuzuncusu, Üyelerimiz tarafından “imza hakkı” olarak kavramsallaştırılmış olan Planlı Tip İmar Yönetmeliğine Ruhsata Ek Projelerin arasına İçmimari Projenin de girmesi için, ilk defa en kapsamlı yurtiçi ve yurtdışı mevzuat araştırması yapılmış ve bu konuda yurtiçi ve yurtdışı hukuki dayanaklar biraraya getirilmiştir.

Onuncusu, “İmza hakkımızı” alabilmemiz için yetkililerle görüşülmüş ve alana kadar da görüşülmeye devam edilecektir. Bu görüşmelerde, yetkililerin bizden talebi üye sayımızın en az 10.000’e ulaşmasıdır. Gerekçeleri ise şu an ki Odaya kayıtlı İçmimar sayısının, hem Ülke çapında Ruhsata Ek İçmimari Proje çizilmesi için yetersiz olduğu ve doğal olarak Yapı Ruhsatı alınması sürecini uzatacağı, hem de bu bağlamda Ülke çapında Devlette oluşturulması gereken kadroların bazı yerlerde doldurulamayacağıdır.

Üye sayısında artışı en hızlı şekilde sağlamak için en pratik yol, Odamıza kayıtlı olmayan 40-50.000 İçmimardan 7.000 tanesini üye olmaya ikna etmekti. Odamıza kayıtlı olmayan meslektaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde, mezuniyetlerinden Odaya kaydolmalarına kadar geçen yıllara yönelik aidatları ödemek istemediklerini gördük.

Bu meslektaşlarımızın Odaya kaydolmalarını motive etmek için gecikme aidatlarının kaldırılması, gecikme aidatlarının kaldırılması için Yönetmelik değişikliğine gitmek, ve Yönetmelik değişikliğine gitmek için ise Olağanüstü Genel Kurul’u toplamak gerekiyordu. Yönetim olarak, Olağanüstü Genel Kurula gitme kararı aldık. Olağanüstü Genel Kurulu gerçekleştirebilmek için en az 39 üyenin katılımı veya 39 üyeden az sayıda üye katılımı olursa Genel Kurula katılan üyelerin, katılım sayısının yetersizliğine itiraz etmemeleri gerekiyordu.

Fakat, ne yazık ki Olağanüstü Genel Kurula 39 üyeden az katılım olduğu ve bazı üyelerimiz katılan üye sayısının yetersizliğinden dolayı, Olağanüstü Genel Kurulun gerçekleştirilmesine itiraz ettiği için, Olağanüstü Genel Kurul gerçekleştirilemedi. Oysa, Olağanüstü Genel Kurul’a yeterli sayıda üyemiz katılmış olsa veya katılım yetersiz olsa bile Olağanüstü Genel Kurul’un toplanmasına itiraz edilmemiş olsa, ve Olağanüstü Genel Kurul’dan gecikme aidatlarının bir sonraki Olağan Genel Kurul’a kadar kaldırılması kararı çıkmış olsa idi. Odamız 10.000 üyeye ulaşabilir ve yetkililerden “imza hakkını” alabilir, ve yapılacak ilk Olağan Genel Kurul’da eğer üyelerimiz isterlerse yeniden “gecikme aidatını” getirebilirdik.

Şu an da, bir yandan üye sayımızı artırmadan “imza hakkını” nasıl alabileceğimiz konusunda yetkililerle görüşüyor, bir yandan da üye sayımızı artırmak için yapılabilecekler konusunda yeni alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Ve bu konuda, Üyelerimizden gelecek her türlü yaratıcı fikire açık olduğumuzu bilmenizi isteriz.

Onbirincisi, bundan sonra Yönetimimizin üyelerimizi web sayfamız, e-posta, sosyal medya, sms ve ilk defa bilgilendirme toplantıları aracılığıyla Odamızın faaliyetleri konusunda daha sık bilgilendirecektir. AİDATLAR Sadece 2015 yılı aidatını ödememiş olan üyelerimiz, aidatlarını 25 Aralık 2015 tarihine kadar ödeyebilirler. 2015 yılından önceki yıllara ait aidatını ödememiş üyelerimizin borçlarını ivedilikle ödemeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. 2015 yılından önceki yıllara ait aidatını ödememiş üyelerimiz borçlarını ödemezlerse; her ne kadar, hukuki yollara başvurmak istemesekte, Odamızın geleceği söz konusu olunca zorunlu kalırsak bu yola da, hiç kimseyi istisna olarak görmeden üzülerek başvuracağımızın bilinmesini isteriz.

SON SÖZ

Sonuç olarak, Yönetimimiz elinden geldiğince Odamıza hizmet vermektedir. Verdiği/vereceği hizmetlere odaklanmak isteyen Yönetimimiz karşılaşılan mali problemler dolayısıyla ciddi zorluklar yaşamaktadır. Bu konuda üyelerimizin daha hassas olmasını bekliyoruz. Aynı zamanda haklarımızı daha rahat almak için, üyelerimizden üye olmayan meslektaşlarımızı üye olmaya motive etmelerini ve Genel Kurullarımıza aktif olarak katılmalarını rica ediyoruz.

Ek olarak, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in IRA terörünün bitmesini sağlayan “IRA terörünü bitirmek için şeytanla bile masaya otururum.” sözünü düstur edindik. Bu bağlamda, başta “imza hakkı” olmak üzere tüm haklarımızı almak için daha önce de belirttiğimiz üzere her görüşten siyasi (AKP, CHP, MHP, HDP vb.) ve siyasi olmayan her yetkiliyle görüşmeyi borç biliyoruz. Hiçbir siyasi angajmanı veya siyasi kariyer planı olmayan yönetimimizle ilgili yanlış yönlendirme, yanlış veya eksik bilgilendirme ve çarpıtma çabalarını yakıştıramıyoruz.

Çünkü Yönetim olarak gerçekten SİYASİ HEDEFLERİMİZ YOK.

Son olarak, aldığı eleştiriye dayalı tasarım eğitimini içselleştirmiş bireylerden oluşan bir Yönetim olarak, bütün üyelerimizden gerçekçi ve yapıcı eleştiriler bekliyoruz. Tüm üyelerimizin yapacağı gerçekçi ve yapıcı eleştiriler için şimdiden teşekkür ediyoruz.

Haklarımızı alma konusunda da, alternatif fikirleri olan tüm üyelerimizin yapıcı önerilerini heyecanla bekliyoruz. Aynı zamanda, haklarımızı almak için oluşturulmuş tüm alternatif oluşumları destekliyor, onları Oda ile birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.

Son olarak, Oda’ya bugüne kadar hizmet vermiş tüm Yönetimlere teşekkür ediyor, kıymetli deneyim ve öngörülerini bizlerle paylaşma konusunda çekingen davranmamalarını diliyoruz.

Saygılarımızla,
TMMOB İÇMİMARLAR ODASI
22. DÖNEM YÖNETİM KURULU A.

Hüseyin Tolga KOYUNCUGİL
Yönetim Kurulu Başkanı

1 Yorum
  1. Gürhan Bilget diyor

    Odamız tarafından belirtilen 11 soruna; 2 çözüm. Kampanyamıza imzanızla destek verebilirsiniz. İçmimarlar Odası BİZİZ.

    https://www.change.org/p/i%C3%A7mimarlar-odas%C4%B1-t%C3%BCrkiye-deki-i%C3%A7mimarlar-i%C3%A7mimarlar-odas%C4%B1-biziz

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.