Rusya’da en büyük yonhalevha tesisini Türk firma kurdu

0 1.213

Toren_Gorsel-3

Orman ve ağaç ürünleri sektöründe Türkiye’nin global oyuncusu Kastamonu Entegre, Rusya’da 200 milyon dolarlık yatırımla kurulacak dünyanın en büyük yongalevha üretim tesisinin temelini attı. Rusya’nın Kaluga Bölgesi’nde yer alan ve 2018 sonunda faaliyete geçmesi planlanan yongalevha tesisi, 2014 yılında Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’nde açılışı gerçekleştirilen Alabuga tesisi ve aynı yerde yapılan ikinci MDF tesisinin ardından Kastamonu Entegre’nin ülkedeki üçüncü büyük yatırımı olma özelliği de taşıyor. 

Rusya Federasyonu Kaluga Bölgesi Lyudinovo Özel Ekonomik Bölgesi’ndeki temel atma töreni; Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avni Kiğılı, Hayat Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Aktürk, Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı Haluk Yıldız, Ağaç Grubu Başkan Yardımcısı Onur Güven, Kaluga Bölge Valisi Anatoliy Dmitriyeviç Artamonov, Rusya Sanayi Bakanlığı temsilcileri, Rusya Ekonomi Bakanlığı temsilcileri ile iş dünyasından çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Hayat Kimya’ya ait bir ve Kastamonu Entegre’ye ait iki tesisle Alabuga’da büyük başarı yakalayan Hayat Holding, bu yeni yatırımıyla birlikte Rusya’da yatırımlara devam edeceğinin ve zirveye oynayacağının da sinyalini verdi. Tesis faaliyete geçtiğinde, Kastamonu Entegre’yi ağaç ve orman ürünleri sektörünün global liginde daha üst sıralara taşıyacak. Kastamonu Entegre halihazırda Türkiye’de sektör liderliğinin yanı sıra Avrupa’da 4’üncü sırada, dünyada ise 8’inci sırada yer alıyor.

Temel atma töreninde konuşan Kaluga Valisi Anatoliy Dmitriyeviç Artamonov, Kaluga’nın yüzölçümünün yüzde 52’sini kaplayan ormanların yüzde 65’inin yaşlı ve ömrünü tamamlamak üzere olan ağaçlardan oluştuğunu hatırlatarak, Kastamonu Entegre’nin yatırımının bölgedeki ağaç varlığının yenilenmesinde ve gençleştirilmesinde büyük rol oynayacağını söyledi. Artamonov, “Yaşlı ağaçların yenilenmesi gerekiyor. Aksi halde devrilen yaşlı ağaçlar yarattıkları karbon emisyonuyla doğaya da zarar vermeye başlıyor. Ormanlarımızın yenilenmesi için uzun süredir bir strateji geliştiriyorduk. Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un daveti üzerine Kastamonu Entegre’nin Alabuga tesislerinin açılışına katıldığımda, Kastamonu Entegre’de ileri teknoloji, uzman ve enerji dolu insanlar gördüm. Kastamonu Entegre’nin bölgemize gelmesi için istekli oldum. Sonuçta aramızda ortak bir dil oluşturduk ve birbirimize güvendik. Ben ve ekibim yongalevha fabrikasının en kısa sürede faaliyete geçmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Türk şirketlerine yatırım çağrısı 

Lyudinovo’nun Moskova’ya en yakın ‘Özel Ekonomik Bölge (SEZ)’ olduğuna dikkat çeken Vali Artamonov, “Bölgede yatırım açısından Türk şirketleri önde. Gelen yatırımcılara her türlü desteği verecek uzman ekiplerimiz var, bölgemize gelmeyi düşünen Türk yatırımcılarla büyük projeler gerçekleştirebiliriz” dedi.

Avni Kiğılı: Rusya’nın geleceğine inanıyoruz

Temeli atılan tesisin Türkiye-Rusya ekonomik işbirliğine önemli katkı sağlayacağını söyleyen Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avni Kığılı, törende yaptığı konuşmada Hayat Holding’in 2015 itibariyle 3 milyar dolar cirosu, 14 bin çalışanı, 22 üretim tesisi ve 101 ülkeye yaptığı ihracatla Türkiye’nin en büyük holdinglerden biri olduğunu ifade etti. Kiğılı, “Kastamonu Entegre ve Hayat Kimya kendi alanlarında bölgesel güç olma hedefi ile yatırım yaparak yoluna devam ediyor. Türkiye dışında, Romanya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Cezayir, İran, Mısır, Nijerya ve Rusya’da yatırımlar yapıyoruz. Hayat Holding olarak Rusya’nın geleceğine inandık. 145 milyon nüfusu, geniş coğrafyası, doğal kaynakları, ormanları, enerji kaynakları, kaliteli iş gücü ve gelişen ekonomisi ile yatırımcı için gelecek vadediyor” diye konuştu.

Hedef yüzde 25 pazar payıyla Rusya’da liderlik

Tataristan’ın Alabuga bölgesinde 2011’de başlayan MDF yatırımının 2014’te devreye alındığını hatırlan Avni Kiğılı; “Bu tesisimiz Avrupa’nın en büyük ve dünyanın üçüncü en büyük MDF tesisi. 260 milyon dolar yatırımın yapıldığı tesiste 500 kişiye doğrudan istihdamla bölgeye önemli katkı sağlandı. Alabuga’da bu yıl başladığımız ikinci MDF fabrikası da tamamlanınca, tek lokasyonda dünyanın en büyük MDF tesislerinden biri olacak. Toplam 2 milyon metreküp panel kapasitesi ve 40 milyon metrekare Floorpan markası ile laminat parke üretim kapasitesine sahip olan tesislerle, Rusya’da yüzde 25 pazar payına ulaşarak ülkenin en büyük üreticisi olacağız. Kardeş kuruluş Hayat Kimya olarak yine Alabuga’da yaptığımız 150 milyon dolarlık yatırım ile temizlik kağıdı tesisini devreye de aldık. Temizlik kağıdında da Orta Doğu, Balkanlar ve Doğu Avrupa’nın en büyük üreticisiyiz” dedi.

Dünyanın en büyüğü olacak

Bölge yetkililerinin verdiği güven ve destekle Rusya’da ikinci bölgedeki yatırımlarına başladıklarını kaydeden Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avni Kiğılı, “Bugün bizim için önemli ve heyecan verici bir gün. Lyudinovo SEZ Bölgesi’nde temelini attığımız yongalevha tesisi, dünyanın en büyük yongalevha tesisi olacaktır. 200 milyon dolar yatırım bedeli, 70 hektar arazi ve yılda 900 bin metreküp kapasitesi olan bu tesiste yongalevha üretimi yapmayı planlamaktayız. Tesisimizde 450 direk ve 2.500 dolaylı istihdam sağlayacağız. Özellikle yongalevha ve yongalam üretimi ile bu bölgede mobilya sektörünün gelişimini de desteklemiş olacağız. Yeni yatırımlarımızın hayata geçirilmesinde her türlü desteği veren tüm kesimlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.