İzmirli iç mimarlar Japonya yolcusu

0 1.540

24915886

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğrencileri, Japonya Hükümeti’nin sağladığı yüzde 80 oranında bursla, Chiba Üniversitesi’nde tasarım alanında staj yapacak.

İEÜ İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Hasırcı, 2004 yılından bu yana Chiba Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Kaname Yanagisawa ile çeşitli projelerde işbirliğinde olduklarını söyledi. Doç. Dr. Hasırcı, “Eylül ayında Chiba Üniversitesi öğrencileri üniversitemize konuk oldu. Türk – Japon ortaklığında öğrencilerimiz ile yıl boyunca yuva tasarımı üzerine çalıştılar. Bu sayede, iki üniversitenin öğrencileri çocuk mekânlarının tasarımı konusundaki deneyim ve çalışmalarını birbirlerine aktarma fırsatı buldu. Chiba Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Yanagisawa ile bölüm hocalarımız Yrd. Doç. Dr. Emre Ergül ve Doç. Dr. Osman Demirbaş arasında gerçekleştirdiğimiz koordinasyon sonucunda 13 öğrencimiz temmuz ayı boyunca Japonya’da yaz stajlarını gerçekleştirecek” dedi.

Projenin temel amacının iki tarafın öğrencilerinin entelektüel ve kültürel altyapılarına katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Hasırcı, öğrencilerin Chiba Üniversitesi’ndeki tasarım öğrencilerinin çalışma ortamlarını, projelerini, tasarıma yaklaşımlarını yakından inceleme olanağı yakalayacağını ifade etti. Öğrencilerin, her hafta iki teknik gezi yapacağını, Japon tasarım anlayışını ve tasarımcılarını yakından tanıyacağını anlatan Doç. Dr. Hasırcı, 13 öğrencinin 2. ve 3. sınıf öğrencilerinden yuva tasarımı projelerine katılanlar arasından seçildiğini belirtti. Doç. Dr. Hasırcı, Prof. Yanagisawa’nın girişimleriyle Japon Hükümeti’nin Türk öğrencilerinin masraflarının yüzde 80’ini karşılayacağını söyledi.

Staja katılacak öğrencilerden İEÜ İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Öğrencisi Yasemin Albayrak da, Japonların olağanüstü dingin bir ruha sahip olduğunu belirterek, “Sadeliğin getirdiği uyum ve dengeyle ulaştıkları güzellik anlayışları beni her zaman çok derinden etkilemiştir. Bir ay da olsa böyle bir kültürü deneyimlemenin ufkumu inanılmaz bir şekilde genişleteceğine inanıyorum” dedi.

Öğrencilerden Özün Özgen de, Türk ve Japon kültürünü paylaşma olanağı yakalayacağını kaydetti. Özgen, “Bu stajda, içmimarlık anlayışına başka kültürde nasıl bakıldığını, farklılıklarını ve ortak yanlarını öğreneceğim” diye konuştu.

 

Kaynak: Hürriyet

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.