İmza yetkisi ne oldu? Öten çok, icraat yok.

18 11.788


b914ac869e27786c21929809887e0a491-100x100İç Mimarlar Odasında onlarca yönetim değişti. Herkes öyle veya böyle bir türlü imza yetkisini gündeme getirdi. Hatta türlü lobicilik faaliyetlerinin imza yetkisinin önüne geçtiğine dair ciddi söylentiler de mevcut.

İç Mimarlar Odasının son yönetimi oldukça iddialı söylemlerle yönetimi devraldı. Fakat yeni seçim yaklaşırken henüz hiçbir netice alınamadı.

“Yok öyle yaparız, böyle savaşırız” diyenlerin bugünkü başarısızlıklarını neye borçlu oldukları merak konusu.

Sektörde yaşanan olaylar ise epey trajikomik…

Size çok ilginç bir bilgi; aşağıda bizim adımıza sitem eden bir iç mimar değil, bir mimar.

 

Kime ne demeli? Kime kızmalı şimdi?

Çok konuşup, gruplar oluşturup bir şey başaramayanlara mı?

Havadan uçup yere çakılanlara mı?

Oda üzerinden rant yapanlara mı?

Mesajları ile meslektaşlarını tehdit eden oda yetkililerine mi?

Yorum sizin… Biri hakkı ile bu işi yapacaksa lütfen başa geçsin.

Ama siz de haklısınız; kim takar İç Mimarlar Odasını!

18 Yorumlar
  1. yyaa diyor

    üye çok az .. en az 10.000 olmalı.. imza yetkisi vermek bütün birimlerde devletin kadro açması demektir. Bir kaç bin kişi ile bunun olması zor. Odanın binası yok geliri yok başında adam yok . Meclise içmimar girerse olur belki . Kimse aidat ödemiyor , üye olmuyor . Ben sadece geçen sene odaya aidatı geciktirdim ve telefonuma odadan mesaj geldi ödeme yapmazsanız hukuki yollara başvurulacaktır diye. Bir faydası olmayan bir odaya düzenli ödeme yapıyorum bir kez gecikiyor ve oda beni tehdit ediyor.

  2. ozen diyor

    ya çok güldürdünüz beni….sabah yorum yapmıştım. imza yetkinizle ilgili , silmişssiniz. bu kadar acınacak durumdamısınızki cevap veremiyorsunuz …

    1. İç Mimarlık Dergisi diyor

      Merhabalar Özen Hanım,

      Yazdığınız yorumu biz silmedik. Sisteme gelen güncellemeden ötürü yorumunuz kaybolmuş olabilir. Tekrar yazmanızı rica ederiz.

  3. Atilla diyor

    Kimse kusura bakmasin ben odaya uyeyim ve aidati odemedigim icin oda tarafindan arandim ve imza yetkisi olmazsa odeme yapmayacagimi soyledim onu gectim ic mimarlar icin ne yaptiniz diye sordum hikayeler anlatildi. Sirf aradiklari icin aidati odedim. Olay 2 yil once oldu ve bidaha odemedim ve odemiycem. Bana dava acsinlarda alsinlar. Oda yetki almadan uye istiyor tamam 10bin rakamina ulasmak lazim eyvallah yaaa arkadas cabanizi gorsek bari oda yok. Odada yonetici konumunda olanlar akademilerde 2 yilda ic mimarlik belgesi veriyor. Hem odadan maas hemde akademiden maas valla bunlar odaya yonetici olup ic mimarlari sirtindan bicaklamaktan bile utanmiyorlar. Bide bizi temsil edecekler yetmiyor bide aidat icin dava acmakla tehtid ediyorlar. Anlicaniz bu adamlarla bu oda tarih olur

  4. Tasarım diyor

    İmza yetkisi alınca struktur sistemleri, temel tasarım ilkeleri, temel duvar detay birleşim yerleri, mekan kurgusu ve uygulama projesi çizebilecek nitelikte kaç tane iç mimar var acaba?

    1. Murat diyor

      O saydığınız mimari kavramları kurgulayarak proje çizmekten aciz bir dünya (normal) mimarda mevcut piyasa da. Mesleki yeterlilikleri olmayan meslektaşlarım yüzünden ben den bütün yetkinliklere hakim bir meslek bireyi olarak bana tanınması olağan bir yasadan vazgeçmeliyim. Bu kadar sığ bir düşünce olabilir mi ? Bariz saçmalıyorsunuz ve düşünceme göre (normal) mimarsınız.

  5. Tasarım Derki diyor

    Odada neler oluyor bir bilgim yok ben yeni mezunum henüz ciddi işlere girmedim fakat imza yetkisinin bence gerçekten olması gerekiyor yoksa piyasada inşaat mühendisleri, grafikerler iç mimari hizmet VERMEYE ÇALIŞIYORLAR belliki ” struktur sistemleri, temel tasarım ilkeleri, temel duvar detay birleşim yerleri, mekan kurgusu ve uygulama projesi ” gibi konularda yetersiz kalıyorlar. Asma tavan yapmayı bi duvara taş kaplayıp bir duvara allı pullu boya yapmayı iç mimarlıktan sayıyorlar. İç mimarlar yaşam alanı tasarlar ergonomik çözümler üretir insan ve mekan ilişkisini kurar. Bu yönde ciddi eğitimler alır sanatsal yönü diğer mesleklere kıyasla çok fazladır. Her önüne gelenin yapabileceği bir meslek değildir. Yorumlarında onu bunu çizebilecek diyen arkadaşlar iç mimarlık eğitimi ders içeriklerine bakmalarını isterim gerisi tecrübeyle kazanılır. Bu arada çizebilmek çokta önemli değil önemli olan tasarlamak İç Mimarlar Tasarımcıdır.

  6. ovski diyor

    Odanın yaptığı en etkili eylem tehdit etmek… Hepsi oturmuş masaya acaba nasıl aidat toplasak diye kara kara düşünüyorlar. Başka bir icraat görsek zaten ödemeyi yapacağız. Hem de seve seve. Bir de arkadaşlar içmimar birleşik yazılıyor ya hani buna dikkat edersek belki biz içmimar algısını değiştirebiliriz.

  7. Ömer GÖMLEKSİZ diyor

    Öncelikle yazınızın başlığında yer alan “öten çok” ibaresinin sanatın bir dalı olan mimarlık, iç mimarlık mesleğine mensup naif bir dil ve tutum ile olaylara yaklaşması gerektiğine inandığım beyfendi veya hanım efendiye yakıştığını düşünmüyorum, odanın bir üyesi yönetimle uzaktan yakından bir ilişkisi olmayan sade bir üye olduğumu ilaveten belirmek istiyorum.

    Gelelim asıl konuya kesinlikle yönetim veya söz konusu vaatlerde bulunan meslek mensupları arkadaşlarımız söz konusu süreçte neler yaptı nereye hangi aşamaya getirdiler, görevleri süresince odaya neler kazandırdı ya da kaybettirdi şeffaf bir şekilde ortaya dökülmeli bundan sonra ki süreçte nasıl bir yol izlememiz gerektiği ise mantık çerçevesinde işleri siyasete şova dönüştürmeden bir yol haritası belirleyerek hakkımız olduğuna inandığımız ve savunduğumuz yetkiyi almak için ne yapmak gerekiyorsa yaparak sonuçlandırmamız gerekiyor.

    Her yönetimin her iktidarın yönetim sürecinde muhtemel hataları olur olacaktırda ülke rejimlerinde de bu şekildedir, bizim bu süre zarfında olumlu yönde ne yapabilirize bakıp yol kat etmemiz gerekiyor geçmişi eleştirmekten geçmiş ile yaşamaktan çok ders alarak.

  8. Özkan diyor

    Oda diye bir kavram yok bu meslek için. Tez zamanda bütün üyelikler çekilmeli ve bu oda tamamen kapatılmalı. Varlığı yokluğu bir olan bu odanın bizlere hiç bir hizmeti olmadan aidat külfeti ve tepki olarak ödemediğimiz aidatlar için de tehtid külfeti var sadece. Bazıları da bu oda yoluyla sadece rant peşindeler. Bazı meslektaşlarım odanın 10.000 üye olmalıyız sonra her şey çok güzel olacak martavalına inanıp imza kampanyası ve odaya üye çekme eylemlerinde bulunuyorlar. Tam tersine üye olanların üyeliklerini geri çekmeleri için bir kampanya başlatılmalı. Bütün üyelikleri silinmiş tek olan bu oda hala kapatılmamışsa işte o an başa gelecek olan yetkili bu oda için bişeyler yapacak olan yetkilidir.

  9. ayse diyor

    Bana biri içmimarların imza yetkisinden kastını anlatabilir mi?Yani teknik açıdan neyin onayını ya da sorumluluğunu alacaklar da imzaları karşılığında para alsınlar?Gerçekten öğrenmek için soruyorum? Yani mimarın ya da inşaat mühendisinin imzasının karşılığı ciddi yaptırımlar, içmimarların ki ne ola ki?

    1. Özkan diyor

      Dekorasyon desek yeterli olur mu acaba ? Tadilat… yenileme… Ayrıca bu meslekle örtüşen dekorasyon firmalarının bu meslek bireylerinin kapısını çalmaları, bu verdikleri hizmeti 4 yıllık bir eğitim almış kişilerle yürütmeleri ve bu yürütme sonucun da oluşacak olan %100 müşteri memnuniyeti gibi olaylara hangi sığ düşünceler çerçevesinde bu kadar karşı duruyorsunuz ki siz ? Bırakın müşteriler artık ustalardan korkmasın… Evlerin, işyerlerinin biryerlerin de bir tadilat gereksinimleri olduğunda büyük bir kahır yaşamasınlar. Hayır imza yetkisinden kasıt daha anlaşılabilmiş değil ki zaten. Mimar ve mühendislerle aynı imza yetkisi isteyen bazı saçma içmimarlar tarafından yeterince yanlış anlatılıyor bu imza konusu zaten ama, birde zaten bu düşüncelere peşinen ‘ne alakası var’ cılarla uğraşmaktan cidden yoruldu bu meslek sahipleri… Herkes işini yaptın başka ihsan istemez…

      1. ayse diyor

        Yani dekorasyon işi yapanlar içmimarlarsız çalışamasın onlara para vermeden işler yürümesin 4 yıl içmimarlık okumuş herkes birşey biliyormuşcasına hop imzadan para mı kazansın?Siz sanıyorum ülkemizde bazı diplomaların ne kolay alındığının farkında değilsiniz? Sorumluluğun olmadığı yerde yetki olması son derece saçma içmimar neyi denetleyerek sorumluluk ve dolayısıyla yetki sahibi olacak insanlar bunun karşılığı içmimara para verecek sorumluluk ustayla baş etmekse zaten bugün normal şartlarda ben imza yetkim olmadan bir içmimar olarak bunu yapıyorum.Dekoratör olsaydım da yapacaktım.Açık konuşmak gerekirse piyasada kendini kanıtlayamamış elinde kuru diplomasıyla ortaya çıkan insanların “ya içmimarlık okumamış ne işler yapıyor ne paralar kazanıyor” diyerek sanat yapan insanlardan rahatsız olmasının sonucu gibi görüyorum ben durumu işinizi iyi yaparsanız okullu ya da alaylı para kazanırsınız ve bırakın insanlar size zorunda olduğu için değil referanslarınız ve başarılarınız için para versin. Konservatuar mezunu olmayan ne müzeik dehaları var bizim işimizin sanat olduğunu ve her diploma sahibinin içmimar olmadığını anlayabilinmesi dileğiyle.Dediğiniz gibi herkes işini yapsın doğru düzgün yapabilen herkes kuru diplomayla da olmuyor o dediğiniz.

        1. Özkan diyor

          Evet aynen öyle diyorum. Bahsi geçen meslek grubuna ilişkin 4 yıllık bir üniversite eğitimi var ise bu ülkede o işi yapan yaptıran bu diploma sahiplerine uğramalılar. Siz bu mantıkla hastlandığınız da ilacı da aktardan alıyorsunuz sanırım doğal bir insansınız zihnen tertemiz… Ülkede sadece bu meslek grubu için mi kolay diploma söz konusu acaba birde bunu sorgula şimdi. Ama yok başka meslek grubundan sanane değil mi çünkü sadece bu sektör senin işini baltalar. Şunuda bir sorgulasak diploma kiralama hoop imzadan para kazanma falan bunlar tamamen bütün meslek gruplarına da hitap eden şeyler. Bu durumun tamamen ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bir mimar mühendis eczacı hatta avukat bile diplomasını kralayıp bunu yetkili birimler denetlemiyorsa bu durumdan doğacak külfeti sadece tek bir meslek grubuna yani iç mimarlara yüklemek neden? Ortada bir pay varsa bunu usulsuzluklerle içmimarlar da kaldırmalıyı savunmuyoruz. Bunu savunan varsa zaten belli eder kendini. İçmimarın denetleme alanını hala anlayabilmiş değilsiniz buraya gelip yorum yazma cesaretinde bulunuyorsunuz… Sizin ustalarınızla baş etme çabanızı da kutluyorum. Ama bu sadece zaten tasarımlarını bir içmimara yaptıran bilinçli kesime hitap eden bir durumdur yani aslında hiç bir şey yapmıyorsunuz. Piyasada elinde kuru diplomayla dolaşan içmimarlardanda bahsetmişsiniz. Bu insanlar benim diploma yetkinliklerime karar verilirken baz alınacak değerdeki insanlar değildir. Boş içmimarlar yerine sizin gibi !!! yada benim gibi mesleğini hakkıyla yapan, güzel paralar kazanan, memnun eden asla tasarımsal görüşlerden ödün vermeyen iç mimalara baksak. Bu meslek erbapları sizin gibi sığ düşünen yada boş bir meslek hayatı sürdüren içmimarlar yüzünden neden kısıtlı bir görev icra etsinler ? Sanatını yapan yapsın. Yeri gelir bir ressam yada bir ev hanımı bile sizden benden daha güzel iç mekan tasarımları geliştirebilir. Ama bunun bir tadilat, dekorasyon yada yenilemeyle alakalı kısımların da sadece fikir olarak kalması gerekiyor. Uygulama aşamasına gelen bu güzel fikirler o tasarımsal ve beğeni dolu beyinlerle teknik aşamadan sorumlu beyinlerin bir araya gelmesiyle oluşturulmalı diyoruz… Konservatuar mezunu olmayan müzisyen arkadaşlarımızda bu konuda doğuştan yetenikli dehalardır ama bu dehalarını keşfetmek, geliştirmek ve ilerletmek için el mahkum eğitim almaktadırlar. Siz sadece işini kötü yapan ve kötü giden bir sisteme destek oluyorsunuz bu görüşlerinizle. İşiniz şu an için iyidir umarım. Ama bir gün icra etmekte olduğunuz meslekle alakalı hiç bir sözünüzün geçmediği günler yaşayabilirsiniz. Umarım bunu yaşamazsınız. Bizim gibi düşünenler size rağmen bu görüşleri savunmaya devam edeceğiz hemde size hiç bir zararımız dokunmadan…

  10. emrah diyor

    Yukarıdaki bazı yorumları okuyunca yazan kişilerin iç mimar olduğuna inanasım gelmiyor . Kendi mesleğini bu kadar küçümseyen başka meslek grubu yoktur sanırım , nasıl bir durumdur ki dekorasyon firması adı altında iç mimarlık yapanları bile savunabiliyorlar . Bu kişilerin mantığına göre düşünecek olursak iç mimarlık gerekli değil , kapatalım o zaman bütün bölümleri bu arkadaşlar da kardeş kardeş dekorasyoncular ile çalışırlar artık .

  11. perthitecture diyor

    iç mimarlara imza yetkisinin verilmesi demek Mimarların işe alımını dusurur , Mimar alımında mimara diyecekleri tek sey su olur İç mimar imza atabiliyor 1, Mekanı çözümlüyor senin gibi tuvaleti gidip salonun ortasına koymuyor yatak odasını girişe koymuyor der bu 2, Çizim gücü seninkisinin ötesinde cünkü el çizimine perspektife herseye sahip bi anda duvara tum projeyi 3d cizer der 3, Sanat egitimi aldıgı için her musteriyi etkiler renk ton kavramları psikolojik tasarım ve sattırma gücünü destekler 4, Geniş çaplı her işi yapabiliriz mobilya tasarım üretim vb 5, mekanı 4 odayla kapatıp alanı mafetmek yerine oraya 8 işlevli bi çözüm getirir tesisatın en gerekli yerlerden gecimi vs bilir 6 say say bitmez neden iç mimarlara yetki versinlerki ? Bugun evine barbaku yaptırmaya kalksa Almanyada birisi iç mimardan onay alması gerekiyor .İç mimar bi bu ülkede işe yaramadı ama Avrupa ülkelerinin hepsi iç mimara saygı duyar Mimarlık dedgin eski zamanda kalmıs bir Meslek simdiki mimarlar neye boburleniyor ? İnsaat muhendisligi iç mimarlık haritacılık hepsi dahil eskiden mimarlıktı ozaman MİMARIM dersin ama simdi sıgıntı gibi kıs kıs gülümsemenin anlamı ne statigi inşaat muhendisi imzalıyor iç mekanı iç mimar cozuyor dış cephe yapıp santiyede volta atmakmı mimarlık ? Neyin imza yetkisi bu mimariyi onaylıyorummu ?kusura bakmayında ben cok mimar gördüm boş ben okulun 1. senesinde staja girdim biyerde yanımda yüksek mimar vardı mekanın perspektifini cizdim 5 dakikada bana oha nasıl cizdin onu dedi bak işte su cümle herseyi özetliyor . OHA ONU NASIL CİZDİN el becerisi olmayan adamların elinde imza yetkileri var bu yuzden buyuk işlerde avrupadan mimar getrtiyorlar imza yetkisi geldigi an Mimarlar her işte avucunu yalar haberiniz olsun .

    1. Ayse diyor

      arkadaşlar bence sizde bu ego patlaması olduktan sonra zaten bu işin içinden zor çıkarsınız dediğiniz kadar yetenekliyseniz de zaten herkes size gereken değeri de parayı da verir yani siz imza atmasınız da işiniz imzanız olur bakınız ben gayet kurumsal bir firmada gayet iyi bir maaşa imza yetkim olmadan gayet güzel işler yapıyorum dekorasyoncuların da işimi elimden alma riski yok ondan sizin gibi imza derdine düşmüyorum şu içmimarlığın mimarlık mesleğinin bir dalı olduğundan habersiz arkadaşım o kadar el çizimin 3d yeteneğin vesaire varsa ve sen hala imza peşindeysen sana hayatta başarılar dilerim hepinize sevgiler.

    2. alp diyor

      Sende mimar olsaydın niye iç mimar oldun . Kendini beğenmişlik tavan olmuş. (Tuvaleti salonun ortasına koymak mı hımm.) Ha birde söyleyeyim o imza yetkisi hiç bir zaman gelmeyecek.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.