Ev Dekorasyonunda Saksı Bitkileri

0 1.396

Apartman yaşantısında her ne kadar doğadan uzaklaşılsa da insanoğlunun her zaman yeşile ve doğaya ihtiyacı vardır. Yaşam alanları içerisinde yeşilin görsel olarak rahatlatıcı etkisi olduğu ve bitkilerle uğraşmanın bir nevi terapi etkisi yarattığı bilinir. Bu nedenle evlerde yükselen bir trend şeklinde dekorasyonda saksı bitkilerine yer verilir. Dekorasyon denilince akla masa, koltuk, perde gibi ana aksesuarlar gelse de daha ayrıştırıcı ve şık bir görünüm sağlayan saksı bitkileriyle iç mekanlarda dekoratif bir duruş sergilenebilir. Canlılığını ve bakımını yitirmemesi için uğraş verildiği müddetçe saksı bitkileri evlere ayrıcalıklı bir karakter katar. Bu bitkilerin cinsi ve nasıl sunulduğu dekor açısından önem taşır.

Dekoratif, Yetiştirilmesi Kolay En Popüler Saksı Bitkileri

İç mekanını güzelleştirmek ve renk katmak isteyenler için birbirinden göz alıcı saksı bitkilerini dekorasyona katmak mümkündür. Balkon saksısı, ahşap saksı, dekoratif saksılar, ve çok daha fazla çeşidi ile görenleri büyüleyen bu aksesuarlarda dilenen her türde bitki yetiştirilebilir. Bitki türüne göre çeşitlenen saksı seçenekleri, farklı tasarım fikirleriyle evleri çok daha farklı bir boyuta taşır. Salonda, oturma odasında, balkonda ya da bahçelerde yer edinen bu şık saksılarda yetişebilecek bitkiler arasında oldukça popüler olanlar şu şekilde sıralanabilir:

Terrarium (Kaktüs–Skulent): Dikensiz kaktüs olarak da adlandırılan sukulentler çok az bir bakım gerektirir. Minik ve yayvan saksı türlerinde dekor unsuru olarak hemen her yerde karşılaşılabilir. Sehpalarda, dar rafların üzerinde ve nişlerin içinde bu bitki son derece şık bir görünüm sergiler.

Aşk Merdiveni: Bu bitkinin kapladığı alan büyük olmadığı için evin her köşesinde kendisine yer verilebilir. Yeşil bir bitki türü olması nedeniyle de dekorasyonda sık kullanılır. Tavandan sarkıtılan makrome içerisinde bir saksıya yerleştirerek bitkinin ince yeşil yapraklarını aşağı doğru sarkıtabilirsiniz.

Paşa Kılıcı: Cam kenarına ihtiyaç duymayan paşa kılıcı bitkisi, salon içinde antrelerde tercih edilebilir. Özellikle uzun ve ince olan postürüyle ev dekorasyonuna heykelsi bir hava katar.

Yuka: Palmiyeye benzer ancak büyük olmayan bu bitki, sehpa üzerinde bir saksıyla ya da küçük bir köşede çoklu saksılarda olacak şekilde kendisine yer verilerek otantik bir görünüm sağlanabilir.

Benjamin: Alacalı ve küçük yapraklarıyla dikkat çeken benjamin bitkisi, kolay bakımı ile iç mekanların en sevilen ve sıkça yer verilen dekorları arasındadır. Doğru ışıkla kısa sürede büyüme gösteren bu bitki, ilerleyen zamanlarda kendisini daha büyük bir saksıda görmek ister.

Limon Ağacı: Bir ağaç olmasına rağmen iç mekanlarda da kullanılabilecek büyüklüğe sahip olan limon ağacı, sarı yeşil yapraklarıyla göz kamaştırır. Limon ağacının saldığı hoş koku da salona sofistike bir görüntü kazandıracaktır.

Bu yeşil bitkilerin yanı sıra renkli çiçekleriyle iç mekanlara yüksek bir yaşam enerjisi katan bitkiler de bulunur. Ev dekorasyonunun eğlenceli unsurları olan bitkilerden orkide, açelya, lilyum, flamingo çiçeği, siklamen, yelken çiçeği, menekşe, küpeli gibi renk cümbüşü katan ve dekora anlamlı bir dokunuş sağlayan bitkilerde değerlendirilebilir.

Saksı Yerleşimi İçin Dekorasyon Önerileri

Sehpalarda saksılar: İç mekanların her alanında kullanılacak sehpalara renk katmak amacıyla ayaklı saksı seramik, ayaklı demir, ahşap saksılardan faydalanılabilinir.

Duvar Saksıları: Duvar üzerine yerleştirmek üzere özel olarak tasarlanan ürünler hem antrelerde, hem koridor hem de merdivenlerde duvar üzerinde oldukça doğal bir dekor görünümü oluşturur.

Tavandan sarkıtma saksılar: Farklı asma aparatları sayesinde aydınlık banyolarda, mutfaklarda, kış bahçelerinde ya da antrelerde kullanılan bu dekor keyifli görseller yaratır.

Merdiven saksıları: Merdivenlere renk katmak hiç bu kadar kolay olmamıştı! İrili ufaklı saksılardan faydalanılarak küçük bitkilerle bu alanları süslemek hoş bir kombinasyon sağlamaya yardımcı olur.

Zeminde saksılar: Küçük veya küçük pek çok bitki türü için çeşitli yüksekliklerde ve formda zemin saksısı kullanılarak ev dekoruna apayrı bir hava katılabilir.

Balkon Saksısı: Balkon içerisinde hem tavandan sarkıtma hem de genişliği büyük ahşap saksılarla son derece şık bir görünüm elde edilebilir. Büyük küçük pek çok saksı çeşidi ile de dilenen her bitkiyle balkonu süslemek hem keyifli olacak hem de estetik bir duruş sergileyecek.

Evlerin pek çok odasında bitki yetiştirilse de genel olarak yatak odalarını bitkiyle dekore etme fikrini çok az kişi tercih eder. Ancak yeşil bitkiler, gündüz saatlerinde oksijen üretmesi nedeniyle sağlıklı bir uyku sağlayabilir. Şifalı bitkilerden yatak odalarında kaçınmadan kullanmak hem sağlık açısından hem de yatak odasına renk ve huzur katmak amacıyla kullanılabilir. Kaliteli bir uyku için yatak odasında tercih edilebilecek olan bitkiler; lavanta, aleo vera, yasemin, paşa kılıcı, gardenya, kurdele çiçeği gibi başlıca bitkilerdir.

Saksı Deyip Geçmeyin, Pek Çoğu Oldukça Yaratıcı!

Süs bitkileri hem sokakta hem de evlerde içimizi açan ve tüm mekanlara estetik bir dokunuş sağlayan dekor ürünleridir. Bu bitkilere evlerde yer vermek üzere birbirinden şık saksılardan yararlanılabilir. Bunlardan biri olan kahve fincanı formundaki saksı, genellikle minik süs bitkileri için tercih edilir. Bu anlamda mini kaktüsler bu formdaki ürünlere oldukça yakışan bitki türlerinden biridir. Ahşap su kuyusu saksısı ise bahçesinde zarif ve sofistike bir görünüm sağlamak isteyenler için birebir.. Üstü kapalı olan ve dış mekan kullanımında tüm hava şartlarına karşı bitkileri koruyan bu zarif tasarım, toprak, çim ve beton zeminlerde rahatlıkla kullanılır. İkili, üçlü, dörtlü olarak tasarlanan saksılar ise hem aynı boyutlarda hem de büyükten küçüğe olacak şekilde dizayn edilir. Dileyenler ister ayaklı ister ayaksız şekilde kullanarak bitkilerine istediği şekilde yer verebilir. Orkide sevenler cam ya da plastik materyalleri tercih edebileceği gibi daha büyük boylarda bir orkide saksısı ile hem ihtiyaç duyduğu güneş ışığını kazandırabilir hem de büyüyüp kolayca çoğalmasına olanak sağlayabilir. Siz de aradığınız kaliteli ve şık olarak tasarlanmış olan saksı modelleri için Koçtaş web sitesini ziyaret edebilir, en uygun boy ve genişliğe sahip olan saksılara Koçtaş kalitesiyle sahip olabilirsiniz.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.