Konut Sigortası ve DASK Arasındaki Farklar

0 2.794

Çoğu zaman konut sigortası ile deprem sigortası birbirine karıştırılıyor. Hatta bu iki sigortanın aynı olduğu da düşünülüyor. Oysa konut sigortası ile zorunlu deprem sigortasının birbirinden farklı olduğunu belirtmeliyiz. Deprem sigortası yasalar kapsamında yaptırılması zorunlu olan sigortalardan biridir. Konut sigortası ise kişinin isteğine göre yaptırılıyor. Yani konut sigortasını yaptırmak zorunlu değildir.

Kısaca DASK olarak adlandırılan deprem sigortasında sigorta sahibi olan kişi tapu sahibidir. Konut ya da ofis içerisinde yaşayanlar farklı kişiler olsa da tapu sahibi tarafından yaptırılması gereken ve kanunlarla da zorunlu tutulan bir sigorta ürünü olduğunu belirtebiliriz. Konut sigortası ise kiracı tarafından yaptırılabilir. Konut sahibi olan yani tapu sahibi olan kişinin bu sigortayı yaptırması gerekmiyor. Konutu kullanan kişi tapu sahibi olmasa da isteğine bağlı olarak konut sigortası yaptırabiliyor.

Zorunlu deprem sigortası deprem durumunda meydana gelen maddi hasarlara karşı koruma altına alan bir sigorta türüdür. Deprem ve depremden kaynaklanan yangın, patlama, yer kayması, tsunami gibi durumlarda ortaya çıkabilecek maddi hasarlar da deprem sigortası ile güvence altına alınabilir. Ancak konut sigortası sadece konut içerisinde bulunan eşyaları güvence altına alıyor. Bununla birlikte kişi tarafından talep edilmesi durumunda konut sigortasına ek teminatlar da dahil edilebiliyor. Bu nedenle konut sigortasının kapsamının deprem sigortasından çok daha geniş olması mümkündür.

Bu arada konut sigortasının yaptırılması sırasında deprem riskinin de kişinin isteğine göre sigorta poliçesine dahil edilmesi sağlanabiliyor. Bu durumda şayet deprem sırasında meydana gelen hasarlar zorunlu deprem sigortasının limitlerini aşarsa devreye konut sigortasının girme ihtimali de oluyor. Konut sigortasının bir anlamda ek bir koruma olarak değerlendirilebileceğini söyleyebiliriz.

Kimi zaman deprem nedeniyle oluşan zararlar DASK poliçesinde belirtilen limitlerden daha yüksek olabiliyor. Bu gibi durumlarda konut sigortasının mevcut hasarı karşılama konusunda önem taşıdığını söyleyebiliriz. Ancak elbette bunun mümkün olabilmesi için konut sigortası poliçesine deprem riskinin de dahil edilmiş olması gerekiyor. Aksi halde deprem durumunda hasarların konut sigortasıyla karşılanması mümkün olmaz. Bu arada konut sigortası Generali internet sitesinden incelenebilir. Neleri kapsadığı gibi konularda detaylı bilgiyi bu internet sitesinde bulabilirsiniz.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.