Sinemanın En Kötü Karakterlerinin Sığınaklarına Mimari Açıdan Bakan Bir Kitap ‘Lair’

Filmlerdeki tüm kötü adamların ortak noktalarından biri, kötü planlarını tasarlamak için inanılmaz yapılar. Peki bu yapıları mimari açıdan inceleyebilsek nasıl olurdu?

0 1.058

Dr. Strangelove ,  The Spy Who Loved Me, North by Northwest  ve  Blade Runner 2049 filmlerinde ortak olan nedir? Unutulmaz kötü karakterler. Karl Stromberg’den Phillip Vandamm’a, bütün bu kötü adamların ortak noktalarından biri, kötü planlarını tasarlamak için inanılmaz mekanlardı. Bu mekanlar sadece komplo planlamak için bir yer değil, aynı zamanda kötülüğün büyüleyici mimari ifadelerini yansıtıyordu.

Lair: Radical Homes and Hideouts of Movie Villains kitabı sayesinde , film ve mimari meraklıları bu tasarımları inceleme fırsatı buluyor. Mimar Chad Oppenheim ve editör Andrea Gollin tarafından oluşturulan kitap, kötü adamların neden bu kadar inanılmaz evlerde yaşadıklarını anlamanın yanı sıra yönetmen ve yapımcı Michael Mann ve ikonik James Bond prodüksiyon tasarımcısı Ken ile röportajlar yapan kritik metinlerle dolu. ‘The Man with the Golden Gun’ filmini bir çocuk olarak izlediğinden beri kötü adamlardan etkilenen Oppenheim için, kitaba dahil edileceklerin seçimi oldukça kişiseldi.

DR. STRANGELOVE
PHILLIP VANDAMM’IN EVİ (NORTH BY NORTHWEST)
THE SPY WHO LOVED ME

 

Kitabın girişinde “Mekanların ilham verici olması gerekiyordu; bu benim için yaşamak istediğim bir yeri simgeliyor. Çok az istisna dışında, ağırlıklı olarak modern mimari ile tasarlanmış mekanlar. Ayrıca, yapılar, gerçekten en cani adamların inleri olmalıydılar. ”  diyor. Geride bırakılan şey sadece evler değil karakterlerin  inanılmaz fantazi mimari örnekleri. Kitap sadece her kötüyü ve evini yıkmakla kalmıyor, aynı zamanda nasıl yaratıldıklarına dair iç hikayeler de veriyor.  İster detaylı ölçek modelleri incelemek olsun, isterse kurgusal adalarda duracak egzotik yerler bulmak olsun, Lair , film yapımı dünyasına inanılmaz bir bakış açısı kazandırıyor. Ayrıca kitap, üretim serüveninin popüler kültür üzerindeki inanılmaz etkisini ve bu sinematik seçimlerin mimarlara nesiller boyu ilham veren gerçek dünyaya nasıl yayıldığını açıkça gösteriyor.

BLADE RUNNER 2049
LETHAL WEAPON 2
SUPERMAN
DIABOLIK
THE MAN WITH THE GOLDEN GUN

 
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.