Mantar Miselyumundan Tasarlanan Sürdürülebilir Aydınlatmalar

Londra merkezli tasarımcı Nir Meiri, sentetik miselyumlara alternatif mantar miselyumunu kullanarak bir dizi masa lambası tasarladı.

0 2.101
Londra merkezli tasarımcı Nir Meiri, sentetik miselyumlara alternatif mantar miselyumunu kullanarak bir dizi masa lambası tasarladı.

Minimal masa lambalarının her birinin başlıkları miselden – bir mantarın vejetatif kısmı – yapılırken, metal stand tabanı oluşturur. Her lamba, yumuşak, doğal bir parıltı oluşturmak için miselyum gölgesine yansıyan ayrı bir ışık kaynağıyla aşağıdan aydınlatılır. Yapılı çevreye sürdürülebilir çözümler getirmek için çalışan Londra merkezli Biohm ile işbirliği içinde üretilen lambaların her biri doğal olarak ortaya çıkan biyolojik süreçler kullanılarak yapılır.

Gölgeleri oluşturmak için, kağıt atıklar miselyum sporları içine sokulmadan önce şekilli bir kalıbın içine yerleştirilir ve sıcaklık ve nem koşullarında kontrol altında büyümeye bırakılır.

İki hafta sonra kâğıt atıkları mantarlar tarafından tüketilir ve mantarlar ondan büyüyen bir miselyum bazı bırakır. Bu malzeme daha sonra kalıptan çıkarılır ve kurumaya bırakılır ve fazla büyüyen mantar uzaklaştırılır.

Miselyum tamamen kuruduğunda, abajur olarak kullanılan düz bir madde oluşturmak için preslenir.

Miselyum atıkları tüketme şeklinden ötürü Meiri, mobilya, aydınlatma ve inşaatta kullanım için mantar malzemesinin geliştirilmesinin sentetik atıkları elden çıkarma yöntemimizi önemli ölçüde etkileyebileceğine inanmaktadır.

Londra’nın Kew Bahçeleri’ndeki bilim adamları tarafından 2018’in sonunda yapılan bir rapora göre, mantarlar plastik gibi atık maddeleri parçalamak için kullanılabilir, zira plastik arasındaki kimyasal bağları kıran enzimleri salgıladığı yüzeyinde büyüyebilir. 

Daha önce kum, deniz yosunu ve deniz tuzu gibi ışıklandırma yapmak için alışılmadık malzemelerle daha önce denenmiş olan Meiri’nin çalışmalarındaki amacı, endüstriyel ürün tasarımlarına uygularken organik malzemelerin doğal görünümünü ve hissini korumaktır.

Meiri miselyumu sadece doğrudan bir materyal olarak kullanmakla kalmadı, aynı zamanda mantarlardan lambaların tasarımı için ilham aldı ve küçük bir ışık bahçesi yaratma amacıyla vahşi doğada mantar biçimlerinden esinlendi.

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.