Ultra İnce Beton Kabuk Tasarımı

Zaha Hadid Architects (ZHA), firmanın hem Meksika hem de Latin Amerika'daki ilk sergisinin bir parçası olarak kıvrımlı bir beton kabuk inşa etti.

Zaha Hadid Architects (ZHA), firmanın hem Meksika hem de Latin Amerika’daki ilk sergisinin bir parçası olarak kıvrımlı bir beton kabuk inşa etti.

Yapının adı “KnitCandela”, yani pavyonun tasarımının yanı sıra ünlü mimar ve mühendis Félix Kandelaya saygı duyan bir isim. Seneysel şema, ETH Zurich’te geliştirilen hesaplama tasarım yöntemlerinin ve kalıp teknolojisinin tanıtılması yoluyla Kandelaya özgü beton kabuk yapılarını yeniden hayal etmektedir.

Museo Universitario Arte Contemporáneo’da (MUAC) inşa edilen “KnitCandela”, bir bavulun içinde İsviçre’den Meksika’ya taşınan ultra hafif örme kalıp üzerine inşa edilmiştir. Projenin dinamik geometrisi sadece Xochimilco’daki Félix Kandela restoranına değil aynı zamanda pasifik okyanusu süsleyen komşu bir devlet olan Jalisco’nun renkli geleneksel giysisinin akışkan formlarına da gönderme yapıyor.

ZHCODE – ZHA’nın hesaplama ve tasarım araştırma grubu yapının mimari tasarımından sorumluyken, ETH zurich’in blok araştırma grubu (BRG) KnitCrete kalıp teknolojisini tanıttı. Yapısal tasarım ve inşaat sistemini geliştirdi. 

Zaha Hadid Architects Cand Kandela, hiperbolik paraboloid yüzeylerin (‘hypars), inşaat atıklarının azaltılmasına yol açan yeniden kullanılabilir kalıplar üretmek için kullanılmasına dayanırken, KnitCrete daha geniş bir yelpazedeki antiklastik geometrilerin gerçekleştirilmesini sağlar.” Cable kablo-ağ ve kumaş kalıp sistemi ile, ifade edici, serbest beton yüzeyleri artık karmaşık kalıplara ihtiyaç duymadan verimli bir şekilde inşa edilebilir. KnitCandela’nın yaklaşık 50 metrekarelik yüzey alanı ve 5 tondan fazla ağırlığı olan ince, çift kavisli beton kabuğu, sadece 55 kg’lık bir KnitCrete kalıbı üzerine uygulandı.

KnitCrete kalıpları, rijit bir kalıp oluşturmak için özel bir çimento macunu ile kaplanmış ve gerilmiş bir kablo ağı gibi ek falseleme elemanları ile desteklenen, hafif, yerinde kalmak için özel, 3D-örme teknik tekstil kullanırlar. KnitCandela’nın kalıp yapısının 50 metrekarelik tekstil örtüsünün uzunluğu 15 ila 26 metre arasında değişen dört uzun şeritten oluşuyor. Dört şeridin her biri, tek parça halinde üretilen kesintisiz, çift katmanlı bir tekstildir. İki tekstil tabakası farklı görevleri yerine getirir. İçeride görülebilen renkli bir desen sergileyen ve destekleyici kablo-net falsework sisteminin izlerini ortaya çıkaran estetik bir yüzeydir. Dış yüzey, ek kalıp elemanlarının konumlarını yerleştirmek, yönlendirmek ve kontrol etmek için özellikler içererek teknik gereksinimleri karşılar.

Mekansal örgü sürecinin bir parçası olarak iki katman arasında yaratılan cepler standart modelleme balonları kullanılarak şişirilir. İnf bu şişirilmiş cepler, dökme betonda boşluklara dönüşür ve karmaşık, savurgan bir kalıp gerektirmeden yapısal olarak verimli bir gözleme kabı oluşturur. Tekstilin bu dış tarafında bulunan ceplerin yerleştirilmesi için şişirilmiş şekli ve açıklıkları kontrol etmek için farklı örgü yoğunluklarına sahiptir ve farklı boyutlardaki boşlukların tek bir standart boyutla oluşturulmasını sağlar.

Kaynak Designboom
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.