Sanat Merkezini Çevreleyen Spiral Merdiven

Şangay merkezli stüdyo ATAH'ın Çin'in Shaoxing şehrinde bulunan sanat merkezi, sahne olarak ikiye katlanan spiral bir geçitle kesişen bir silindir şeklinde tasarladı.

0 2.017
Şangay merkezli stüdyo ATAH’ın Çin’in Shaoxing şehrinde bulunan sanat merkezi, sahne olarak ikiye katlanan spiral bir geçitle kesişen bir silindir şeklinde tasarladı.

Mimarlar Guang Xu ve Lilas Wang tarafından kurulan stüdyo, Heli-sahnesini, Keqiao Science City’nin kalbinde sanatsal ve ticari alanların bir karışımını içeren Çin Tekstil Merkezi (CTC) adında bir ticari kompleksi merkezin bir parçası olarak tasarladı.

Kısmen Yangtze Nehri Deltası’nın güneyindeki stratejik konumu nedeniyle Keqiao, tekstil ürünlerinin üretimi, ticareti ve dağıtımı için dünyanın en büyük ve en önemli merkezlerinden biridir. ATAH, yeni bir cadde manzarası ile bağlantılı bir alışveriş merkezi, ofisler ve servisli daireler içeren CTC’nin ana planı ve tüm tasarım aşamalarından sorumluydu. Helikopter sahnesinin yeni geliştirilen projenin ana girişindeki öne çıkan konumu, eşsiz ve göze çarpan bir yapı gerektirdi. ATAH, çevredeki peyzajın girdap benzeri düzeninden esinlenilerek , ziyaretçiyi kendine çeken bir tasarıma cevap verdi. Silindirik şekli, binanın ortasından uzanan bir dolaşım merkezini ortaya çıkarmak için spiral bir açıklıkla oyulmuştur.

“Tasarım konsepti spiral bir form içeriyor. Katlar arasındaki sınırı bulanıklaştırıyor, bu nedenle dış mekânı iç mekana bağlayarak sürekli bir sergi alanı yaratıyor” demektedir. Silindirik yapının çevresini takip eden bir merdiven, diğer seviyelerle kademeli olarak bağlantı kurmak için yerden yükselir. Bu dış sirkülasyon alanı sanatsal performanslar için kullanılabilir ve çevredeki plazadan görülebilir.

Binanın ana yapısı, merkezi bir hava kuyusu ve bir asansör içermeyen bir çelik çekirdek tarafından sağlanmaktadır. Bir süspansiyon kablosuna bağlı bir uzay çerçevesi, yatay zeminlerin sütunsuz kalmasını sağlar. ATAH açıklamasında, “Merdivenin birinci ve üçüncü kat arasındaki değişen geometrisi doğrudan yapısal çelik çekirdeğe teğettir.” demektedir. Heli-stage’ın dış yüzeyi, kavisli üçgen çift cam panellerin kesintisiz bir perde duvarına sarılır. Bu yüzey, binayı farklı desen veya grafikleri gösteren hareketli bir işarete dönüştürebilen projeksiyon teknolojisine sahiptir.

Binanın iç cephesi, duvarların karşısında ve gizli aydınlatmanın bantlı yüzeyi aydınlattığı süpürme tavanlarının alt tarafına uygulanan tek bir modüler üniteden oluşur. Bina, merkezi asansör çekirdeğini çevreleyen üç katlı sergi alanlarına sahiptir ve ayrıca spiral merdivenlerden de erişilebilir.

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.