İstanbul Tasarım Bienali İçin 1366 Haritadan Düzenlenen “Atlasların Atlası”

Türk araştırmacı Kerim Bayer, İstanbul Tasarım Bienali 2018 için bir harita kitabı hazırladı. Kitap, farklı teknikler ve grafik detaylar sergileyen 1366 haritadan alınan 5180 küçük resmi içeriyor. Bayer'in dediği gibi“Atlasların Atlası sergilenen projeye sahip olan Bienal Okulu'nun Unmaking Okulu'na özellikle uygun hale getirildi.

0 1.365
Türk araştırmacı Kerim Bayer, İstanbul Tasarım Bienali 2018 için bir harita kitabı hazırladı. Kitap, farklı teknikler ve grafik detaylar sergileyen 1366 haritadan alınan 5180 küçük resmi içeriyor.

Atlasların Atlası geniş ölçekli haritalardan kesilerek küçük resimlerle yeni bir forma sokan sanatçı, gelecekte tasarımcıların bu kitabı soyut bir desen kaynağı olarak kullanabileceğini düşünüyor. Bu küçük resimler haritanın grafik ve tasarım unsurlarını ortaya çıkarır. Genel olarak bir bilgi kaynağı olarak algılanan bir haritayı görmek için yeni bir bakış açısı sunar. Kerim Bayer başlangıçta harita parçalarını tek tek seçmiş ancak böyle yaparak bazı haritaları diğerlerinden daha fazla ön plana çıkardığını fark ettiği ve bazı grafik ögelerini seçip diğerlerini devre dışı bıraktığı için bu yaklaşımdan vazgeçmiş. Bunun yerine parçaları rastgele seçerek kendi tarafındaki önyargı olasılığını ortadan kaldırmak istemiş. Kerim Bayer bu şekilde daha dürüst bir eser ortaya çıkardığını düşünüyor.

Özel bir yazılımla, küçük resimler oluşturmak için Bayer arşivlerindeki 1366 haritayı kullandı. Koleksiyon, öncelikle 19. ve 20. Yüzyılın ulaşım, bilimsel ve planlama haritalarına odaklanmaktadır. Haritaları sanatsal unsurlarına indirgeyen Bayer, koleksiyonlarını bir tasarım kaynağına dönüştürmeyi denedi.

Proje, tasarımcılar ve tasarım öğrencileri için güçlü ve kullanışlı bir kaynak olmasına rağmen Bayer’in muazzam harita koleksiyonunun bir temsili olarak tasarlanmıştır. Baskı teknolojisiyle sunulan, koleksiyonundaki tüm haritaların ortak yönü, atlasların bir kitabı olarak sunuldu.


Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.