Oturan Vücudu Rahatlatmak İçin Tasarlanmış Sandalyeler

Tsinghua Üniversitesi mobilya tasarımı mezunu Yuming Hu, farklı kullanıcıların kendine özgü davranışları için tasarlanan bir dizi sandalye geliştirdi.

0 2.222
Tsinghua Üniversitesi mobilya tasarımı mezunu Yuming Hu, farklı kullanıcıların kendine özgü davranışları için tasarlanan bir dizi sandalye geliştirdi.

İnsanların oturduktan sonra yaptıkları mikro hareketlere odaklanan Hu, büyük hareketlerden ziyade beden dilinin ve jestinin inceliklerini odaklayan bir dizi veya sandalye tasarlamayı hedefledi. Hu, “Mikro hareket her zaman psikolojinin önemli bir parçası olarak çalışılmıştır. Bununla birlikte, koltuğun tasarımında özellikle belirtilmemiş ve uygulanmamıştır.”

Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi Çevre Sanat Tasarımı Bölümü’nden yeni mezun olan Hu, çoğu sandalyenin ergonominin rehberliği altında tasarlandığını fark etti. Bunun sadece vücut için temel ihtiyacı karşıladığı sonucuna vardı. Oturma davranışı için tasarım yapmak çok daha spesifik bir tasarıma yol açabilir.

Hu, bireylerin üst ekstremitelerini, ellerini, alt ekstremitelerini, ayaklarını ve gövdelerini hareket ettirirken, bu hareketleri tatmin etmeyi amaçlayan altı sandalye setini tasarlarken bireysel olarak baktı.

Büyük bir dış çembere sahip bir sandalye, bir kullanıcının iki küçük halkadan tutunarak kollarına uzanmasını ve gerilmesini sağlar. Bu şekil, oturmuş vücudun genellikle iyi ve kasıtlı bir gerginlik gerektirdiği bir gözlemden geldi.

Başka bir sandalyenin, kullanıcının koltuğun kendisinden daha fazla yer kaplamasına izin vermek için dikey olarak dışarıya doğru uzanan kolları vardır; üçüncü bir sandalye ise, gövdenin ağırlığı zaten öne doğru eğildiğinde kullanıcının çalışma masasından kalkmasına yardımcı olmak için ileriye doğru kayacak şekilde tasarlanmıştır.

Pedallar, piyanoda olduğu gibi, bacaklarının huzursuz hissetmesi durumunda, bir kullanıcının topuklarını yukarı ve aşağı hareket ettirmesi için sarı bir sandalyenin altına sokulur.

“En rahat oturma pozisyonu her zaman bir sonraki pozisyondur. İnsanlar başkalarıyla etkileşime girerken oturur veya dinlenir. Vücudun ağırlığı genellikle sol, sağ veya sırtta görünür.”

Bu huzursuz hareketi daha konforlu hale getirmek için Hu, eğimli, yastıklı bir arkalık ile açık yeşil bir sandalye tasarladı ve kullanıcının sırtına herhangi bir açıda sırtına yaslanmasına izin verdi.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.