Kengo Kuma İskoçya’daki V & A Dundee Tasarım Müzesini Tamamladı

Japon mimar Kengo Kuma tarafından tasarlanan V & A Dundee'nin ilk görüntüleri, müzenin bu haftasonu açılışından önce yayınlandı.

Japon mimar Kengo Kuma tarafından tasarlanan V & A Dundee’nin ilk görüntüleri, müzenin bu haftasonu açılışından önce yayınlandı.

V & A Dundee, Londra müzesinin şehir dışındaki ilk müzesi özelliğine sahip olup aynı zamanda da İskoçya’nın da ilk tasarım müzesidir. Tay Nehri’nin kıyısında bulunan müze, 15 Eylül’de halka açıldı. Victoria ve Albert Müzesi (genellikle V & A olarak kısaltılmıştır) ilk olarak Londrada açılmıştır. Dünyanın en büyük dekoratif sanat ve tasarım müzesi olup 2.27 milyondan fazla nesnenin kalıcı bir koleksiyonunu barındırmaktadır. 1852 yılında kuruldu ve Kraliçe Victoria ve Prens Albert adını aldı.

V & A, Dundee için büyük fikir, şehir için yeni bir oturma odası yaratmak için doğa ve mimariyi bir araya getiriyor. Kengo Kuma “İskoç tabiatına ve doğasına gerçekten aşığım. Kuzeydoğu İskoçya’nın uçurumlarından ilham aldım – sanki dünya ve su uzun bir konuşma yapmış ve nihayet bu çarpıcı şekli yaratmış gibi.” demektedir. Geri kazanılan arazi üzerine inşa edilen müze, Dundee’in eski rıhtımlarının 1 milyar sterlin dönüşümünün merkezinde yer alıyor. Kuma, İngiltere’de bir ilk olan binayı dünyanın dört bir yanından insanları Dundee’ye getireceğini umduğunu söyledi. Bina iki açısal hacimden oluşmaktadır. Bunlar, tek bir bina oluşturmak için birinci kata bağlanan 2500 yatay beton paneller ile kaplanmıştır.

Tasarımın ve İskoçya’nın tasarım başarılarının önemini gösteren öğeleri sergileyen V & A Dundee’nin galerileri, fuayede bir tören merdiveniyle erişiliyor. Birinci katta müzenin 1.100 metrekarelik geçici galerisi ve kalıcı İskoç Tasarım Galerileri, merkezi bir fuayeden erişilmektedir. İskoç Tasarım Galerileri, V & A koleksiyonlarından alınan özel koleksiyonların yanı sıra, ülke genelindeki tasarımları sergileyen 300 ürün sergiliyor. İskoç galerilerinden ve fuayeden erişilebilen bir teras Tay Nehri’nin manzarasını sunmaktadır. Giriş holü, oditoryum ve eğik alanlara bakan bir restoran da birinci katta yer almaktadır.

V & A Dundee direktörü Philip Long, “Yıllarca süren planlamalardan sonra, Londra dışındaki dünyadaki ilk V & A müzesinin gerçekleşmesini kutlayabildiğimiz için çok heyecanlıyız.” demektedir. Dundee kenti için bu kültürel dönüm noktası aynı zamanda V & A tarihinde bir dönüm noktasıdır. İngiltere’deki türünün ilk örneği olan bu istisnai ortaklıkla tasarım için yeni bir uluslararası merkez oluşturmasını sağlayacak.

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.