ZHA’dan Serbest Biçimli Cephe Tasarımıyla Macau

Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan Macau, Çin'deki Morpheus otelinin büküm geometrik cephesini simgeliyor. ZHA'ya göre bina, iç mekan duvarlarına ya da otelin iç kısımlarını karıştıracak sütunlara olan ihtiyacı ortadan kaldıran yapısal geometrik ızgarası ile dünyanın ilk serbest biçimli yüksek dış iskeletidir.

0 1.958
Zaha Hadid Architects tarafından tasarlanan Macau, Çin’deki Morpheus otelinin büküm geometrik cephesini simgeliyor. ZHA’ya göre bina, iç mekan duvarlarına ya da otelin iç kısımlarını karıştıracak sütunlara olan ihtiyacı ortadan kaldıran yapısal geometrik ızgarası ile dünyanın ilk serbest biçimli yüksek dış iskeletidir.

ZHA’nın proje direktörü Viviana Muscettola, “Morpheus, en uygun düzenlemesini yapısal bütünlük ve heykel formuyla birleştiriyor” dedi. “Tasarım, geleneksel mimari tipolojilere gönderme yapmadığı için ilgi çekicidir.”

“Macau’nun binaları daha önce dünyanın dört bir yanından mimarlık stilleri referans almış” diye devam etti. “Morpheus, eşsiz bir ortamdan ve site koşullarından bu şehirden açıkça yeni bir mimari olarak gelişti.”


ZHA 2012’de projeye getirildiğinde, bu alan zaten bir inşa edilmemiş kule için mevcut vakıflara sahipti.

Mimarlar, mevcut temelleri kullanarak, bir podyum aracılığıyla tabanına bağlanan ve ardından çatı seviyesinde tekrar birleştirilen iki dolaşım göbeğinden oluşan 40 katlı bir bina tasarladılar.


Voids, mimarlara göre, sert minerallerden sıvı formlar üreten geleneksel Çin yeşim oyma teknikleriyle bilgilendirilen bir tasarıma sahip kentin görüşlerini yansıtan dikdörtgen blok form pencerelerine oyulmuştur.

Bir atriyum, bu iki kule arasında otelin yüksekliğini işletmektedir. Otelin restoran ve barları, bu merkezi boşluktan geçen köprüler üzerinde yer almaktadır.

Morpheus’un içinden geçen on iki cam asansörü, konuklara otelin heykelsi iç mekanlarının ve Macau’nun aşağıda yayılan panoramik manzarasını sunmaktadır.

Binanın kuzey ve güney cephelerini birbirine bağlayan camdaki üç deliğin neden olduğu binanın şeklindeki dalgalanma, aynı zamanda bina içerisinde eşsiz alanlar yaratıyor.

Köşe süitler, hem iç atriyumun hem de şehrin ötesine bakmakta olup, dış görünümlere sahip oda sayısını en üst düzeye çıkarır.

Otelde çatı katındaki spa ve havuzun yanı sıra toplam 770 oda, süit ve gökyüzü villası bulunmaktadır.

Yüksek performanslı camlama güneş kazancını en aza indirir ve dış iskeletin çıkması gölgelendirme sağlar. Tüm atriyumu soğutmak yerine, sadece personel tarafından kullanılan bölgeler ve salonlar ve restoranlar gibi misafirler yerelleştirilmiş klimaya sahiptir.

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.