Piyasayı Mahveden Mimarlar

Sektörü bazı mimarlar nasıl berbat hale getirdiler? Birilerinin yüzünden binlercesinin iş hayatını mahveden mimarlar kimler? Sektör nereye gidiyor?

0 11.087

Esasında tek suç mimarların ya da iç mimarların değil; lakin ana sorun meslektaşlarımızda…

Çevremde pek çok mimar / iç mimarın bedava proje çizdiğini duyuyorum. Bu projeler öyle sıradan projeler de değiller. Gerçekten zaman ve profesyonellik isteyen projeler. Kimisi işi batırırken kimisi de öyle veya böyle işi idare ederek, biraz da zarar edip dışarıdan destek alarak işi tamamlıyorlar.

Fakat gelin görün ki bu “beleşçilik” tufanı profesyonellerin baş ağrısı olmaya başladı. Piyasada yüzlerce bedava, binlerce çok uyguna proje çizen varken, işini düzgün ve son derece profesyonel yapan birilerine neden ihtiyaç duyulsun ki? Evet; işinin gerçekten uzmanı olan işverenler kimlerle çalışmasını gerektiğini elbette iyi biliyorlar. Fakat mimarlık ve iç mimarlık sektörünün kendi içerisinde sirkülasyonunu sağlayan projeler genelde orta düzey projelerdir. Zira büyük projeler insanlara çok sık gelmeyebilir…

Bin bir riske girerek ofisini açmış, yanında çalışma ekibi olan arkadaşlarına ekmek kapısı açmış birilerini, sektörü baltalayan birilerinin anlaması gerçekten çok zordur. Fakat buna “dur” denmeli… Her şeyi geçtim; mesleğin kalitesini bu kadar ayaklar altına alınması sektör adına son derece endişe verici bir hal alıyorken, buna sessiz kalmak da bu düşünce yapısına sahip olanlara ortak olmaktır.

İşimizin kalitesinin bilinmesi, meslek isimlerimizin hak ettiği kaliteyi üzerinde taşıması için bir otoritemizin olması gerekir. Maalesef meslek odaları bu konuda son derece zayıflar… En azından biz mimarlar kendi içimizde piyasanın mahvedilmemesi için proje bedelinin hak ettiği bedeli talep etmeliyiz.

Zira sektör öyle bir noktaya geldi ki; proje bedeli 50.000 TL eden bir projeye bir başkası 3.000 TL diyebiliyor. Meslek hayatında olanlar, iyi eğitim almış olanlar bilirler ki; mimarlık / iç mimarlık sadece proje çizmek değildir. Mimarlık, özellikle iç mimarlık olası durum senaryolarına karşı önlem almaktır. Kişinin olası zararlarını minimize etmektir. Bir projeden ziyade bir iş planı sunmaktır. Buna daha birçok şeyi eklemek mümkündür…

Eğer sadece maksat müşteriye proje sunmak olursa ki; durum bu hale geldi, artık üç boyutlu çizim yapan tüm herkes bizlerin rakipleri olmuş demektir.

Keza artık sektörde mimar bile aranmaz hale geldiğini üzülerek görmekteyim. İşveren, üç boyutlu çizim yapan birini buldu mu, zaten aklında aşağı yukarı ne yapacağı belli olduğu hayalini çizdirir, ödenecek tutarı bazen verir bazen erteler, işi alır uzar. Sonra da son derece ucube mekanları görmek zorunda kalırız.

Değerli meslektaşlarım, gelin bu gidişata bir son verelim. Proje bedelinizin hakkı ne ise bunu müşterilerinizden isteyiniz. İsteyiniz ki; bizim alın terimizin ucuz olmadığını, gecelerimizin gündüzlerimize karıştığını herkes bilsin… İşler kaliteli olsun, mimarlar, iç mimarlar bir ihtiyaç olsun…

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.