Trafik İşaretlerine Hayat Veren Adam: Clet Abraham

Yalnızca birkaç çıkartma ve biraz hayal gücü... Fransız sanatçı Clet Abraham, trafik işaretleri üzerindeki yaratıcı dokunuşları ile sanatını sokağa taşıyor.

0 2.446

Fotoğraf: Lorie Shaull

Geceden gündüze değişerek hayat bulan trafik işaretlerinin arkasında onun adı var: Clet Abraham. Trafik işaretlerini “karşı gelinemez otorite ve itaatkarlığın” görsel birer simgesi olarak yorumlayan elli yaşındaki sanatçı, insanları gülümsetirken bir yandan da toplum üzerindeki mevcut kısıtlamaları çalışmalarına yansıtabilmeyi amaçlıyor.

Fotoğraf: Thriol

Trafik levhaları ile olan sanatsal ilişkisine on yıldan fazla süredir ikamet ettiği Floransa’da başlayan Abraham’ın ünü kısa zamanda İtalya dışına taştı. Birçok sanat okulu ve kültür merkezinden davet aldığını söyleyen sanatçının eserlerine Londra, Brüksel ve Amsterdam gibi birçok kentte rastlayabilmek mümkün.

Fotoğraf: Julian Mason

İşaretlere zarar vermemek ve işaretlerin okunurluğunu korumak için levhalara yalnızca çıkartmalar ve etiketler ile müdahale eden Abraham’ın sanatı uluslar arası düzeyde üne kavuşmuş olsa dahi, bu çalışmaların her zaman mutlu sonlara kavuştuğunu söylemek zor. Fransız sanatçının, çalışma esnasında yakalanarak “sokaklarda vandalist hareketler göstermesi” sebebi ile para cezasına çarptırıldığı dönemler olmuş ve Abraham, buna benzer birkaç tatsız deneyimin ardından bir daha yakalanmamak için çalışmalarını gece saatlerinde yapmaya başlamış.

Fotoğraf: Marianne

Levhalar üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalar ile insanları düşünmeye ve diyalog kurmaya teşvik eden Clet Abraham’ın çalışmalarını, sanatçının Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

Fotoğraf: Marianne

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.