3 Boyutlu Görselleştirme İşinden Nasıl Para Kazanılır? Fiyat tarifesi nedir?

3D görselleştirme işinden nasıl para kazanılır? Nasıl bir fiyat teklifi verilmelidir? Kimler ve ne için daha uygundur? Detaylı bilgiler burada...

1 47.051


Sektörde 3 boyutlu görselleştirme işi genelde üç farklı konu üzerine odaklanmıştır. Bunlar; iç mekan görselleştirme, mimari görselleştirme ve ürün / ürün sahnesi görselleştirmedir.

Sektörde ise bu işleri yapan iki grup vardır: 1- Freelance Hizmet Verenler, 2- Profesyonel Firma Olarak Hizmet Verenler

Bunun yanında gene render farm hizmetleri veren bir grup vardır ki; bunlar bu iki grubun dışında tutulur. Genelde sinema, video çalışmaları gibi yüksek kapasiteli bilgisayarlara sahip, yüksek hızda render çalışmalarını tamamlayan firmalar diyebiliriz.

Genelde iç mimarlık ve mimarlık sektöründe en çok tercih edilen program 3Ds Max olmakla birlikte; SketchUp, ArchiCAD, SolidWorks ve Maya da tercih edilmektedir. Son günlerde ise özellikle mimarlık sektöründe büyük ilgi gören ve trendi hızla yükselen Revit gibi BIM (Building Information Modeling) [Yapı Bilgi Modelleme] programları da büyük ilgi görüyor. Zira son zamanlarda yapılan çalışmalarda birçok ülkede BIM programlarının kullanımı zorunlu hale gelmeye başlamıştır.

Kısaca bunlardan bahsettikten sonra üç boyutlu görselleştirme hizmetinden para kazanmak için neler yapılması gerektiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konularına değinelim:

Bu işi yapanlara 3D Artist denir. 3D Artistler, mimar, iç mimar, endüstriyel tasarımcı, grafik tasarımcı olabileceği gibi hiçbiri olmayıp kendine sadece 3D Artist olmayı meslek edinen kişiler de olabilirler.

Esasen 3D Artistlik başlı başına bir meslek olduğunun altını çizmek gerekir.

Freelance render işinden para kazanmak için yapılması gerekenler:

  1. Bu sektör hizmet sektörüdür. Hizmet sektöründe referanslarınız yoksa kimse size iş vermek istemez. İşverenler sizin daha önce yapmış olduğunuz çalışmaları görmek isterler. Bunun için inle de daha önce ücret karşılığında çalışmanız gerekmez. Kendinize referans güzel çalışmalardan oluşan bir portfolyo hazırlayabilirsiniz.
  2. Çalışma şeklinizi belirleyin. Nasıl bir iş prensibiniz olacak? Bunu iyi belirlemeniz gerekiyor. Ne derece kaliteli render vaat ediyorsunuz? Hangi render çalışması ne kadar paraya bedel oluyor? Başlarken paranın tamamını mı alıyorsunuz, belli bir yüzde mi alıyorsunuz yoksa iş bitiminden sonra mı parayı alıyorsunuz? Render üzerinden mi ücret alacaksınız proje üzerinden mi? Yahut render ebatı üzerinden mi? gibi birçok konuda çalışma prensiplerinizi belirlemenizde büyük fayda olacaktır. Bu konuda önemli tavsiyemizi aşağıda paylaşacağız.
  3. Ulaşılabilir olun. Bu işe giriyorsanız, herkes sizin bu işle uğraştığınızı bilmeli. Bu çevrenizden birçok işi size getirecektir. Ayrıca bir web sitenizin olması, bu konuda çeşitli makaleler hazırlayıp yayınlamak arama motorlarında bulunmanızı kolaylaştıracaktır. Konunuz ile alakalı çeşitli en çok aranan kelimelerde ön sıralara çıkmak için çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.
  4. Firmaları bilgilendirin. Birçok firma ile iletişime geçerek onlara bu işi yaptığınız konusunda bilgilendirebilirsiniz. Bu bilgilendirmede kesinlikle portfolyonuzu firmalarla paylaşmanız gerekir. Aksi taktirde iletişime geçmenizin bir önemli kalmayacaktır.
  5. Birçok alanda render çalışmanız olmasını tavsiye ederiz. Eğer spesifik bir konuya odaklanmıyorsanız ve iş alanınızın geniş bir kitleye hitap etmesini istiyorsanız mümkün olduğunca portfolyonuzda farklı alanlarda render çalışması bulundurun. Mimari, iç mekan çalışmaları (restoran, ofis, ev, villa, mağaza…), peyzaj çalışmaları vb…
  6. İşinizi kolaylaştıracak arşivler oluşturun. Bu arşivler yapacağınız çalışmaları kısa sürede tamamlamanıza yardımcı olur. Afaki; örneğin 2 günlük işinizi 6 saate kadar indirebilirsiniz. Burada hem model, hem de malzeme kaplama arşivi başı çekiyor.
  7. Hem projelerinizi, hem de arşivlerinizi dosyalandırın. Detaylı dosyalandırmalar aradığınız çalışma ve arşivinizi kolayca bulmanızı sağlar. Gene hızlı iş teslimi aşamasında bu çalışmanın çok faydasını görürsünüz.
  8. Yaptığınız çalışmalarda en iyi render ayarlarınızı kaydedin ve tekrar tekrar render ayarı yapmak zorunda kalmaktan kaçının. (Eğer yaptığınız çalışmaya özel bir render ayarı gerekmiyorsa)
  9. Photoshop bir çalışmanın tamamlanması için olmazsa olmazdır. Bu aşamaya Post-Prodüksiyon denir. İşin etkileyici ve gizemi burada yer almaktadır. Bunun için de ayrıca bir photoshop arşivi oluşturmanızı tavsiye ederiz.
  10. Bitmiş çalışma renderlarınızı karşı tarafa gönderirken görsellerinizin ortasına muhakkak watermark / reklam koyun. Bu çalışmanızın çalınmasını engelleyecektir.

 

3 Boyutlu Görselleştirme ve Render çalışmaları fiyat politikaları:

  • Fiyatı belirlerken modelleme, render ve postprodüksiyon çalışmalarını ayrı ayrı hesap edilmesi gerekir. Fakat müşteriye postprodüksiyon çalışma ücreti ekseri ayrı bir ücret gibi yansıtılmaz. Çünkü sektörde bu çalışma pek zikredilmemektedir. Dolayısı ile işveren bunu farklı yorumlayabilir. Fiyatlandırma konusunda birkaç çalışma prensibi vardır:

Birincisi; modellenen alanın metrekaresine göre ücretlendirme,
İkincisi; proje detayına göre ücretlendirme (ki burada özel malzeme, ürün modellemesi gibi durumlar göz önünde bulundurulur ve zaman orantılı bir ücretlendirme yapılır)
Üçüncüsü; çalışma saati ücreti (pek tercih edilmez),
Dördüncüsü; paket çalışmalar yani modelleme + 5 adet render ücreti gibi… Buna ek bedel olarak 5 adet render çalışmasından sonra render başı ücreti koyulur.

Gene sektörde herkesin kendince oluşturduğu farklı ücretlendirme sistemleri mevcuttur. Fakat yukarıdaki maddeler en çok tercih edilenlerdir.

Genelde ücretler metrekare için 20 – 180 TL arasında değişmektedir. Bu ücretlendirme yapılacak çalışmanın kalitesi ile de alakalıdır.

Render başına ücretlendirme yapacaksanız bu ücret render başına 400 – 1000 TL arasında değişmektedir.

Fiyat modelinize göre kendi ücretlendirmenizi oluşturabilirsiniz. Fakat sektörde basit bir modelleme + render çalışması 1000 TL‘den aşağı yapılmadığını da belirtmek isteriz. Sektörü öldürücü fiyatlandırmadan kaçınmanızı tavsiye ederiz.

 

Önemli tavsiyeler:

  • Muhakkak sözleşme yapın. Yaşanabilecek sıkıntıları göz önünde bulundurarak kendi sözleşmenizi hazırlayın. Şartları siz koymayı da unutmayın.
  • İşe başlamadan önce belli bir tutarı muhakkak karşı taraftan alınız. Sektörde bu konuda özellikle freelance çalışanlar için büyük problemler yaşanmaktadır. Belli bir oranı almadan başladığınızda o işin iptal olma durumu da her zaman gündemde olur. Siz ise yaptığınız ile kalırsınız.
  • Genelde firmalar fatura karşılığı bu tür hizmetleri talep ederler. Muhakkak serbest meslek makbuzu verin. Vergisiz iş yapmayın.
  • İşveren her zaman pazarlık yapmak isteyecektir. O yüzden fiyat politikanızı belirlerken ona göre bir teklifte bulunun. Fakat burada dikkat edilmesi gereken ince bir detay var ki; ne müşteriyi kaçırın, ne kendinizi yorun…
  • Yapamayacağınız işe girmeyin.
  • Tamamlayamayacağınız işler için geri ödeme taahhüdünde bulunun.
  • Vergi ve diğer tüm harcamaları muhakkak alacağınız bedel içine koyun.
  • Ve en önemlisi; zamanlamayı iyi yapın! Zamanlama bu işin en çok problem yaşanan kısmıdır. Eğer 2 günlük bir iş alıyorsanız buna esneme payı koyun ve 3 gün deyin.
  • Gereksiz güven aşılamalarından kaçının.

 

Üzerinden İstanbul Render
1 Yorum
  1. Tayfun diyor

    Çok faydalı bir yazı.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.