Çocuklar İçin Yenilikçi Bir Oyun Alanı Tasarımı; ‘Five Fields Play Structure’

0 10.658

‘Five Fields Play Structure’, Matter Design üyesi Michael Schanbacher tarafından Massachusetts’deki çocukların dolaşması, tırmanması ve atlaması amacıyla tasarlanmış bir oyun alanı.

Tasarım, 1950’lerde kurulmuş bir semt olan Lexington’un Five Fields mahallesinde semt sakinleri tarafından paylaşılan ortak bir arazinin üzerinde bulunuyor. Bir deneme olarak düşünülen tasarım toplumsal deneyi canlı tutan, çocuklar için güvende ve canlandırıcı bir yapı oluşturma fikriyle ortaya çıkmış. Tek başına, işlevsel unsurlar olmaksızın çocuklara karşı meydan okuyacak bir şeyler isteyen Clifford ve Schanbacher, projenin muhtemel kullanıcıları olan yerel çocuklar için tasarım sürecinde zamanla değişiklikler gerçekleştirmişler. Eğimli bir yerde kurulmuş oyun yapısı, aynı açık renkli ahşapla kaplanmış bir dizi bölümden oluşuyor. Bu bölümler, çeşitli noktalarda bir araya getirilerek birbirine bağlanıyor ve yol boyunca ilerleyen rotalar oluşturuyor. 20 metre uzunluğundaki modüllerden biri gözcü kulesi ve aynı zamanda bir sıçrama noktası niteliğinde. Bütün yapı çocukların kolaylıkla geçebilmelerini sağlamak amacıyla ölçeklendirilse de kaza durumunda yetişkinler içeri erişebiliyorlar. “Çocuklara yönelik bir oyun yapısının tasarlanması benzersiz ve zorlu bir çalışmaydı.” diyen tasarımcılar erişkinlerin erişilebilirliğini ve işlevini yöneten indirgenemez standartlar olsa da, oyun ne standart ne de kesinlikle işlevseldir sözleriyle açıklamalarını tamamlıyorlar.

Çocukları yapının belirli bir bölümüne yönlendirmeyi amaçlamayan tasarımcılar, Johanna Lobdell tarafından renkli grafikler kullanarak olası girişleri minimal şekilde sınırlandırmışlar. Bu noktalar kullanıcıların dikey bir borudan çıktıkları veya kendilerini bir çıkıntının üzerine çekip çıkabildikleri, farklı mimari öğeleri de vurguluyor. Mimarlar, “Bu kararlar, çocuklar için giderek artan zorluklar yaratıyor, onları tamamen sakınmak yerine daha tehlikeli bölgelere erişmesini sağlıyor.” düşüncesini gerçekleştirmişler. Benzer bir mimari oyun ekipmanı, doğu Londra ilkokuluna yükseltilmiş bir ahşap oyun parkı ekleyen Asif Khan tarafından tırmanılabilir dondurma biçimindeki renkli şekillerle oluşturduğu çarpıcı bir manzarayla tamamlanmıştı.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.