Tasarımda Pedal Devrimi

0 2.219

Kentler her geçen gün biraz daha kalabalıklaştıkça, kentliler hem bu trafik yoğunluğu içinde alternatif çözüm yolları bulmak hem de spor yapmak gibi çeşitli farklı sebeplerle bisiklet kullanımına yöneliyor. Dünya genelinde çeyrek asır içinde en çok pedal çevirme artışına sahip ülke ise İngiltere olarak belirlendi. 5,23 milyar kilometre pedal çevirme mesafesine ulaşan  ülke, bu başarıyı Londra Tasarım Müzesi’nde Pedal Devrimi adını verdiği bir sergi açarak kutladı. 19.yy’dan bu yana bisiklet kültürü tarihine ışık tutan sergide, özel olarak seçilen yüksek performansçılar, maceraperestler ve şehir sürücüleri kategorilerine dair 3 özel tasarım klasiği bisiklet de ziyaretçilerle buluştu.

1) Raleigh Chopper

Raleigh Chopper ile ilgili görsel sonucu

Yüksek gidonu ve takviye selesiyle Chopper, özellikle Easy Rider filminde sürülen motosikletlere benzemesiyle biliniyor. 1970’lerde İngiltere’nin en popüler çocuk bisikleti olan Raleigh Chopper,  tasarımcı Alan Oakley’in Birleşik Devletler’e yaptığı bir seyahat sırasında uçakta bir zarfın arkasına çizdiği eskize dayanıyor. Bisikletin kalitesi ve kullanılabilirliği ile ilgili şüpheler olsa da (paslanmaya yatkın olması ve yokuş yukarı sürüş zorluğu gibi) Chopper, dönemin çocuklarını oldukça etkilendi. 70’lerin sonunda Raleigh Chopper sadece Birleşik Krallık’ta 1,5 milyondan fazla sattı.

2) Brompton Prototype

Brompton Prototype ile ilgili görsel sonucu

Brompton gibi gezici bisikletler, kalabalık şehirlerde bisiklet sürme fikrine dayanıyor.Brompton’ın ilk modeli 1975 yılında Roma Katolik kilisesi olan Brompton Oratory için portatif bisikletler tasarlayan Andrew Ritchie tarafından kuruldu. Hayata geçmiş ilk örneği ise takip eden yıl içinde Ritchie’nin dairesinde inşa edildi. Daha tasarlandığı ilk yıllarda, arka tekerin iskeletin altına doğru kıvrılması gibi Brompton’un kendine has  özellikleri bulunmaktaydı. Tasarımın seri üretimine ise, Ricthie’nin yıllarca finansal destek bulmakta zorlanmasından dolayı  1988’de Batı Londra’da geçilebildi.Günümüzde yalnızca Londra’da 80 bin Brompton sürücüsü olduğu tahmin ediliyor.

3) Lotus Type 108

Lotus Type 108 ile ilgili görsel sonucu

1992 yılında, Lotus Type 108 sürücüsü olan Chris Boardman bisiklet  dalında 70 yıldan uzun zamandır madalya kazanan ilk Britanyalı oldu.Bu modelin devrim niteliği taşıyan özelliği ise İngiliz mühendis ve bisiklet aşığı Mike Burrows tarafından bulunan, hava direncini azaltan, tek parça ve karbon lif dış yüzeyi. Tasarımın yaratıcısı Burrows o zamanları hatırlıyor: “Rüzgâr tünelinde denediler ve ‘Hey! Bu da ne böyle?’ dediler.”  Tasarımın Barcelona Olimpiyatlarında ilk kez sergilendiğinde, fütüristik görüntüsünden dolayı kullanıcıların ona “Superbike” (Süper Bisiklet) takma adını verdiler. Böylece bu klasik tasarım iki isimle birden anılmaya başlandı.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.