Murat Bardakçı’dan TMMOB ve Mimarlar Odasına Büyük Tepki!

0 892

fft99_mf5205356

Son zamanlarda TMMOB ve Mimarlar Odasının özellikle darbe sonrası açıklamaları skandallara neden olmuştu. Bu durum çeşitli çevrelerce tepki görmüş, buna rağmen tavır değiştirilmemişti.

Entellektüel kimliği bilinen gazeteci-tarihçi Murat Bardakçı, yazdığı köşe yazısıyla TMMOB ve Mimarlar Odası zihniyetine tepki gösterdi. İşte o yazı:

Mâlûm ‘Oda’ düşünce kuruluşu ise, ben de hem mimar hem mühendisim!

Cerablus’ta başlattığımız harekât hazreti hiddetlendirmiş olacak ki, “Suriye’nin içişlerine karışmayın” diye uyarıyor!

Sonra, Türkiye’nin bu harekâtı Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu açıklamasının ardından düzenlediğini söylüyor; “Ortadoğu genelinde emperyalizm ve AK Parti iktidarı tarafından ılımlı olarak lânse edilen tüm İslamcı güçler, gerçekte IŞİD’in asker devşirdiği köktendinci kaynaklardır” diyor.

Bitmediiii…. Hazret hızını alamıyor ve birbirinden önemli tavsiyeler sıralıyor:

“…İktidar, Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda samimi olmalı ve önce Türkiye’deki IŞİD hücrelerini bitirmelidir. Ülke savaş atmosferine sokulmamalıdır. …Türkiye’nin Suriye’ye yönelik emperyalist müdahale üssü olmaktan çıkması, içerideki bütün şeriatçı-cihatçı güçlere karşı radikal bir tutum içine girilmesi gerekir. Ülkede barış, bölgede barış! İvedi gereklilik budur. Emek ve demokrasi güçleri bu yönde birleşik çaba göstermelidir…”.

Bu ifadeler Türkiye’deki muhalif bir sol partiye, Suriye hariciyesine yahut sokaklarda broşür dağıtan sol gruplardan birine ait değil: Bundan üç ay önce Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilenEmin Koramaz’ın sözleri!

O ŞAPKA İLE KONUŞULMAZ!

Koramaz’ın açıklamasını gazetelerde ilk okuduğumda hayli şaşırdım, hattâ“Yazıişleri galiba uyuyakalıp bir iş etmiş, siyasî demeci Mühendis ve Mimar Odaları’na mâletmişler” diye düşündüm ama yanlış düşünmüşüm! Türkiye’ye karşı “emperyalist mücadele üssü olma” suçlaması ile “emek ve demokrasi güçlerini ortak çaba gösterme” daveti hakikaten Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı’ndan geliyormuş…

“Emin Koramaz bu şekilde demeç veremez mi?” diye sorabilirsiniz… Asker-sivil demeden hemen herkesi canından eden terörü temizleyip sınırlardaki daha tehlikeli muhtemel gelişmelerin önünü almak maksadıyla yapılan operasyonları“emperyalist müdahale” gibi göstermek bana gerçi gayet ters geliyor… Ama artık her çeşit söz “ifade hürriyeti” çerçevesine tıkıştırıldığına göre, Emin Bey’in de bu şekilde demeç verme hakkı vardır diyelim…

Ama “Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı” değil,“Makine Mühendisi Emin Koramaz” olarak… Yani başkanlık şapkasını bir tarafa bırakması, şahsı adına konuşması ve başında bulunduğu birliği hiç alâkasının bulunmadığı bir işe karıştırmaması şartıyla!

AHKÂM KESMEK KOLAYDIR

Birliğin başkanı böyle konuşur da o birliğe dâhil olan Mimarlar Odası geri kalır mı?

Geçen gün açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü dillerine dolamış, “Köprü uğruna ağaçların katledildiğini” söylemiş ve “Bir katliamın kutlaması yapılıyor”buyurmuşlar!

Defalarca yazıp söyledim ama tekrar hatırlatayım: On küsur milyonluk İstanbul’un trafiğine sadece birkaç seneliğine rahat bir nefes aldıracak olan üçüncü köprünün inşasına karşı çıkmak inadı uğruna artık ağaçlardan medet umacak hâle gelen mâlûm oda, şehrin siluetini berbad eden ne kadar şekilsiz, çirkin ve yamuk-yumuk bina varsa, tamamının projesinde imzası olan mimarların meslekî birliğidir!

Memlekette artık neredeyse hemen herkesin asıl mesleğini bir tarafa bırakıp başka mevzulara daldığını, meselâ ilâhiyatçının jeoloji, fizikçinin tarih, mimarın da siyaset ile uğraşıp durduğunu görünce ben de gazeteciliği bir tarafa bırakıp makine mühendisliğine soyunayım ve çok değerli teknik düşüncelerimi kavramlar sosuna bulayıp arzedeyim dedim:

Verniyeri farklı yapıdaki kumpaslarla yapılan ölçümler antidemokratiktir! Aktif büyüklüklerin periyotlarını, frekanslarını, dalga uzunluklarını ve faz farklarını belirlemek emperyalizmdir! Mikrometrelerin kalibrasyonunda Johnson mastarlarını kullanmak faşizmdir! Alaşımlı ıslah çeliklerinin dönüşüm tablolarını hazırlayanlardan da hesap sorulacaktır!

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.