Hep Çizmeyin Biraz da Takın!

0 3.146

iremabout2İrem Burcu Ummansu… Kendisi olmayı seven ve sanatın her alanında birşeyler yaratan bir mimar. Bugünlerde mimariden ilham alan giyilebilir/taşınabilir şeyler tasarlıyor. Bunlar yapı sanatıyla ve hayatın her bir anı ile doğrudan ilgili şeyler.

deryaapt_kotsifir

CollecThings tasarımcının yeni serisi. Çizgilerini mimariden alan CollecThings isimli takı kolleksiyonu apartmanlardan oluşuyor. Serinin çıkış noktası mimari elemanların takılabilir formlara dönüştürülebilmesi fikri olmuş.

derya-apt_kotsifir

MG_4480.jpg

İrem Burcu Ummansu; mimari elemanları yalnızca birer yapı elemanı olmaktan öteye taşımayı,estetik değerlerini gün yüzüne çıkarmayı amaçladığını ifade ediyor,onları ‘sıkışıp kaldıkları’ yapılardan dışarı çıkarmak istediğini söylüyor seriyi anlatırken; ve”Apartmanların içine sıkışmış bu nesneleri önce fotoğraf kareleri ile daha sonra da onların takılarla form bulmuş ifadeleri ile kendi istedikleri şekilde gün yüzüne çıkarıyorum.” diye devam ediyor. Tasarımcı ürettiği takılar için koleksiyonunda kullandığı mimari elemanların dilinden bir hikaye de üreterek koleksiyonu daha da ilginç hale getirmiş.Mesela Maçka’daki Derya Apartmanı’nın asansörüne kulak verelim:

”Merhabalar efendim! Ben 1956 senesinden beri buradayım, her gün hiç sektirmem işimi; bi aşağıdan yukarı, bi yukardan aşağı. Arda tökezlediğim oldu yalan yok! Eee 58 sene, 7 kat kolay değil… Buraları severim, Maçka güzel yermiş, öyle diyorlar, ben hiç görmedim. 58 senedir hep şu kısa yolculuklarda anlatılanları dinledim. Yine buradaki en şanslılardan sayılırım, en çok dedikodu bende. Çok da estetikmişim, öyle diyorlar. Peki ya öyle, neden kapalı kaldım şu dört duvara. Ah ah! Birilerinin boynunda gezmek vardı şu Maçka’yı!”

MG_44281.jpg

İstanbul’un ikonik apartmanlarının elementlerinin yer aldığı seride, Mısır Apartmanı da yer alıyor; söylemeden geçmeyelim. Siz de üzerinde uğraştığım mimari elemanlar takılarıma da yansısın diyenlerdenseniz bu seri tam size göre!

misir-apt0_kotsifir1

misir-apt4_kotsifir

misir-apt5_kotsifir

misir-apt7_kotsifir

misir-apt8_kotsifir

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.