Kent Parkından İç Mekanlar Üretmek / Kentsel Takımada Tasarımı

0 1.856

vistaM1

Proje Künyesi

Mimarlık Ofisi: SCStudio, Stefano Corbo Studio

Proje Yeri: Budapeşte, Şehir Parkı, Macaristan

İşveren: Budapeşte Belediyesi

Proje Alanı: 7710,0 m²

Proje Tarihi: 2014

Fotoğraflar: SCStudio

Budapeşte Belediyesi’nin şehir parkını kentsel mekanlara dönüştürmek için açtığı projenin kazananı SCStudio tasarımlarını yayınladı. “Kentsel takımada” konseptini çıkış noktası olarak kabul eden tasarım ofisi, şehir parkının ormanlarını koruyarak yürüyüş alanları, kültürel etkinliklerin düzenleneceği küçük ölçekli kentsel mekanlar ve tüm bu tasarımlarla bütünleşen peysaj tasarımı ile dikkat çekiyor.

esterno1

Şehir parkının içinde birçok ayrı mekandan kurgulanan tasarım;öğrenme merkezi, kütüphane, kalıcı ve geçici galeri mekanları, sergi alanı ve kafe mekanlarından oluşuyor. Tasarım ofisi aynı zamanda  bu mekanların ileride ihtiyaca yönelik olarak çoğaltılabileceğini ön görerek peysaj tasarımını yaptığını da belirtiyor.

interiorhall

finaleteatro

Kentsel takımada peysaj tasarımında en çok ilgi çeken özelliklerden biri ise her mekanın yolunun (izinin) ses ve işaretler ile tasarlanmış olması. Ziyaretçiler gidecekleri mekanları yolların farklılaşan ses ve ışıklandırma sistemleriyle ayırt edebiliyorlar.

green_architecture

Yarışmada işverenin birincil olarak aradığı özellik ise mimari tasarım ve doğa arasında bağ kurmak olarak belirtilmiştir. İşveren aynı zamanda şehir parkındaki hiçbir ağaca dokunulmamasını da zorunluluk olarak göstermiştir.

İç mekanların kabuk tasarımları ise sık şekilde kurgulanan doluluk boşluk oranlarından oluşuyor. İçeriye maksimum oranda gün ışığı almak ve bu şekilde harcanılan enerjiyi minimuma indirmek için kurgulanan tasarım, aynı zamanda estetik bir görünüm sağlıyor.

prova2

SCStudio tasarım ofisinin birincilik kazanması ise; atık su yönetimi, geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı, yeşil alanların çeşitlendirilmesi ve mevcut alanların korunması gibi önceliklerle tasarım yapması olarak belirtiliyor.tree_preservation_

 

Diagram Çalışmaları

concept


Teknik Çizimler

facade_detail_scale100 longitudinal_section_scale200

transversal_section_scale200 ground_floor_scale_200 plan_level_1_scale200 siteplan_scale500

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.