Profesyonel tasarım(cı) neden bir ihtiyaçtır?

0 12.024

IMG_2358sbGün geçtikte yeni meslekler türüyor ve bu türeme ile her meslek kendi içinde bir uzmanlık alanına ayırılıyor. Makro mesleklerden mikro mesleklere doğru uzmanlık alanları oluşuyor.

Tasarım mesleği de birçok dala ayrılmış meslek gruplarından biri. Endüstriyel tasarım, grafik tasarımı, mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, moda tasarımı vb birçok dala ayrılmıştır. Hatta yakın gelecekte teknolojinin getireceği gelişimler ile örneğin mimarlık alanında “Tekno Mimarlık” gibi tasarım alanında ve diğer meslek gruplarında birçok yeni meslek grubu türeyecektir. (Mühendislikten mimarlığın, iktisattan işletmenin doğması gibi…)

Bu ayrışımlar, kendi alanlarında uzmanlaşan kişileri yani “profesyonelliği” getirmiştir.

 

Peki işi uzmanına vermeyip her işi kendimiz halletmeye çalışırsak ne olur?

Kısa ve özet cevabı; rezil olabilirsiniz.

Geçenlerde LinkedIn sitesinde bir mali müşavirin bayram tebriği için özenle hazırlanmaya çalışılmış bir görselini gördüm. Görselin üzerinde bir fotoğrafı vardı. Ve o an dedim ki “fotoğraf için bile bir profesyonele gitmek gerekiyor”. Görselin kötülüğü bir yana, mali müşavirin fotoğrafı genel görseli daha da kötü bir hale getirmiş. (Komik olan kişinin tipi vs değil. Tamamen çekim açısı, duruşu, fotoğrafın görsel üzerinde kullanılışı, saydamlaştırılıp renk tonları ile değişik bir ilişkiye sokulması vb.)

Bunu anlatmamdaki sebep; ciddi durayım derken bir anda komik duruma düşebilirsiniz. Her işi ehline vermek, ihtiyacımız olan konularda uzmanına danışmak işlerimizin selameti için çok çok faydalı olacaktır. Aksi taktirde birileri bize kıs kıs gülebilir, hatta daha acısı bunun bedelini farklı yollarla ödeyebiliriz. (İş gelmez aş gelmez vb gibi…)

Birçok şey bize maliyetli gelse de aslında zannettiğimiz gibi bir mali harcama tablosu ile karşılaşmayız. Çünkü “pahalıdır” der işin gerçek bedelini öğrenmeden geçeriz. En azından bir sorma gereği bile duymayız. Bu da ‘kendi işimi kendim hallederim’ mantalitesini doğurur ki; bu tehlikelidir.

Buna açık örnek vermek gerekirse; gerçekte yaşanmış olan ve içinde maalesef rezillik barından şu iç mekan dekorasyonlarını inceleyebilirsiniz: tıklayınız.

Öte yandan rezillikten de öteye geçmiş logo tasarımlarını buradan inceleyebilirsiniz: tıklayınız.

 

Her şey ayrıntıda gizlidir

Özellikle iş sektöründe faaliyet gösteriyorsanız tasarım daha büyük önem arz eder. Pazarlamada en önemli husus tasarımdır. Kişinin kılık kıyafetini ilgilendiren moda tasarımı bile…

Zira iş kalitesi, iş sahibinin kendisini nasıl sunduğu ile önemli ölçüde eşdeğerdir.

En ufak sosyal medya paylaşımlarındaki görsel sunum bile müşteriler için önemli ayrıntıları oluştururlar.

Tavsiyem; maliyetleri gözünüzde büyütmeyin. Sandığınız kadar maliyetli olmayacaktır. İşinizin hakkını verin. İşinizi kaliyeli tasarımla ve işinin ehli kişilerle buluşturun. Buna değeceğini göreceksiniz.

 

Eşref Zeki PARLAK

Y. İçmimar & Ekonomist

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.