MOBİLYA ve İÇ MEKANSAL SORUNLAR

0 4.305

hüseyin ak

Mevcut yapı Tasarımından kaynaklanan sorunlar müşterinin istekleri ile yapılan mobilya tasarımlarının da her zaman istenilen sonuç elde edildiği söylenemez. Mevcut mekanın analizi ve tasarım kararlarında istenilen mobilya tipi günümüzde form odaklı olduğundan fonksiyon ikinci plana bırakıldığında her zaman mevcut mekan ile bir bütünlük sağlamıyor tasarım ilkelerine zıt gelse de müşteri kendi isteği doğrultusunda tasarımın, imalatın oluşmasını ve montaj aşamasında kullanılmasını istiyor. Bu tür sorunların ortadan kalkması için mevcut mekanın ölçülendirilmesi ve bu ölçülere uygun tasarım kararlarının alınmasını sağlamak gerektiği en doğru yaklaşımlardandır.

Tasarım aşamasından sonra imalatı yapılan mobilyada meydana gelen sorunlar istenilen tasarıma uygun malzeme seçildikten sonra hammadde üreticilerinden kaynaklanan sorunlar istenilen malzemeye her zaman ulaşmak mümkün olunmuyor hammadde üreticileri de istenilen tip,çeşit ve malzeme konusunda yoğun talep olması halinde üretildiğini ve miktarı az olan malzemenin üretiminin ek külfet gerektirdiğini söylenmektedir, bu tür sorunların önüne geçmek için ise tasarım kararları esnasında tasarıma yönelik hammaddenin de araştırılması ve tasarıma yön vermesi gerekir.

İmalat aşamasındaki mobilya üretiminde müşteriye verilen süre konusunda bazen süre aşmakta hammaddeye bağlı olarak bazen de erken üretim gerçekleşmektedir. Bu tür sorunlarında önüne geçmek için de mevcut mekanın analizi müşteri odaklı tasarım da süre verilirken bütün disiplinlerin aynı anda etüd edilmesi ve müşteriye imalat aşamasındaki mücbir sebeplerinde göz önünde bulundurularak süre tayin edilmesi gerekir

Nakliye aşamasındaki sorunlar imalatı biten mobilya ürünlerinin en önemli noktası imalat olunan atölyeden yada fabrikadan son kullanıcı olan müşteriye herhangi bir zarar görmeden ulaştırılması noktasında sorunlar yaşanıyor, bu sorunları en aza indirgeme noktasında ise üretilen mobilyaların montajı yapılacak yapının servis yollarının önceden etüd edilmesi ve binanın katlar arasındaki servisi sağlayan yük asansörlerinin ölçüleri göz önünde bulundurularak modüler mobilya üretilmesi gerekir. Bu konuda bina projesi çizen mimar arkadaşların bina konusunda pek de deneyimli oldukları söylenemez örneğin 6 veya daha yüksek katlı binalarda yaklaşık 140 m2 bir daire tasarlanıyor ve bina projesine tasarladığı asansör e 4 kişi zor biniyor yük asansörü ise zaten yok burada bütün iş mimar meslektaşlarımıza düşüyor yatırımcı firma ile gerektiğinde katlar arasındaki bu ilişkiyi daha rahat sağlanması için başka alanlara ayrılan kısımlardan bir miktar feragat edilerek yük asansörü tahsisine ayrılmasını önermeli hatta projenin olmasa olmazı olduğunu yatırımcı firmaya anlatmalıdır.

Ben binayı çizdim diğerleri ne yaparsa yapsın mantığından proje çizen mimar meslektaşların ve diğer disiplinlerin uzak durması gerekir yatırımcı şirket asansör boşluklarını katlarda bulunan dairelere katma derdindedir bunun ön güzel çözümü örnek bulunan yapılara zemin kattan 9. kata kadar elinde yaklaşık 10 kg bir yükle 9 veya daha yüksek binaya çıkması önerilmeli yarın diğer kullanıcıların yaşayacağı sorunları önceden fark edip ona göre önlem almalıdır. Mimar sadece bina tasarlayıp diğer disiplinleri göz ardı etmemesi gerekir. Yapılan tasarımlar gerektiğinde 24 saat yaşayan bina tipleri olduğu unutulmamalıdır.

HÜSEYİN AK
İÇ MİMAR

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.