“Konuta otomotiv gibi servis şartı getirilmeli”

0 1.146

KK-Konut

Yapı sektörünün bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından düzenlenen, Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşaat sektörünün yapı taşı “konut”u, tüm boyutlarıyla ele alan 5. Konut Konferansı’nda gerçekleştirilen oturumlardan biri olan “’Konut Tüketicisi Ne Kadar Bilinçli?” konulu panelde konuşan İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut sektöründe tüketici mağduriyetlerinin önlenebilmesi için otomobil sektöründe olduğu gibi bir altyapı-servis yatırımı şartı getirilebileceğini söyledi. Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük de tüketicilerin temel beklentilerinin doğru bilgilendirilme ve satış sonrası hizmet olduğunu söyledi.

Yapı sektörünün bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu yıl 25 Kasım’da 5. kez gerçekleştirilen Konut Konferansı, Türkiye’de yapı, gayrimenkul, inşaat, tasarım ve mimarlık alanlarının önde gelen temsilcilerini buluşturdu. Dünyaca ünlü konuşmacı ve uzmanların AKG Gazbeton ve Çuhadaroğlu ana sponsorluğunda, Canon sponsorluğunda ve GYODER, İNDER, Piemonte Agency ve ULI Türkiye işbirliğinde bir araya getirildiği konferansta, tasarım, finansman, geliştirme, planlama, ve mevzuat başta olmak üzere birçok konu gündeme taşındı.

Konut Konferansı, tüketici sorunlarına da kayıtsız kalmadı; ‘Konut Tüketicisi Ne Kadar Bilinçli?’ paneliyle Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve sağlıklı geliştirici-tüketici ilişkisi kurmanın yöntemleri değerlendirildi. YEM Pazarlama ve İş Geliştirme Koordinatörü Banu Uçak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ile Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük’ü buluşturan ‘Konut Tüketicisi Ne Kadar Bilinçli?’ panelinde, sektörün son zamanlardaki önemli tartışma başlıklarından 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve sağlıklı geliştirici-tüketici ilişkisi kurmanın yöntemleri masaya yatırıldı. Sağlıklı bir geliştirici-tüketici ilişkisi için istikrarın, empatinin ve şeffaflığın öneminin altını çizen YEM Pazarlama ve İş Geliştirme Koordinatörü Banu Uçak; kamu tarafından da çıkarılan kanunların taraflara eşit biçimde uygulanmasının beklenebileceğini kaydetti. Nazmi Durbakayım, tüketici mağduriyetlerini önlemek için otomobil sektöründe olduğu gibi bir altyapı-servis yatırımı şartı da getirilebileceğini belirtirken, Levent Küçük de “Hepimiz birer bilinçli tüketici, masanın karşı tarafındakiler de basiretli tüccar olmalı” dedi.

Nazmi Durbakayım: “Halk utangaç, sözleşmeyi okumuyor”

Oturumun diğer konuşmacısı İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise birçok konuda gösterilen özen ve hassasiyetin konut alırken de gösterilmesi durumunda sıkıntı yaratan pek çok problemin hiç yaşanmayacağına dikkat çekti. Türkiye halkının pek çok konuda utangaç davrandığını, örneğin bu nedenle sözleşmeyi okumayabildiklerini aktaran Durbakayım; öte yandan bunun firmalar için de bir sorumluluk olduğunu, sözleşmelerin okunmasını sağlamaları gerektiğini vurguladı. Kurumsal firmaların müşterilerini memnun etmek için her türlü çalışmayı yaptıklarını, ancak bu anlamda bir haksız rekabetle karşı karşıya olduklarını savunan Durbakayım; gösterişli showroom’ların ve bazı vaatlerin müşteriyi yanlış yönlendirebildiğine işaret etti. Gayrimenkulde esas olanın kat irtifakı kurulması olduğuna dikkat çeken ve aksi durumda tüketicinin mağdur olacağını belirten Durbakayım, bunun aynı konutun farklı kişilere satılmasının da önüne geçebileceğine işaret etti. Üreticinin, her problemin sorumlusu olarak gösterilmesinin doğru olmadığını, örneğin proje teslimlerinde yaşanan gecikmenin bürokraside yaşanan aksaklıklardan da kaynaklanabildiğini ifade eden Durbakayım; “Burada üretici nezdinde gecikmenin müeyyidesi belli olmalı, ancak idam da edilmemeli” dedi. Durbakayım, mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi için otomobil sektöründe olduğu gibi bir altyapı-servis yatırımı şartı da getirilebileceğini sözlerine ekledi.

Levent Küçük: “Tüketicinin beklentisi eksiksiz bilgilendirme”

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, tüketicilerin temel beklentilerini eksiksiz bilgilendirme, satış sonrası hizmet ve sosyal maliyetleri de gözeten projeler olarak özetleyerek “Hepimiz birer bilinçli tüketici, masanın karşı tarafındakiler de basiretli tüccar olmalı” dedi. Kimseyi töhmet altında bırakmak gibi bir amaçları olmadığını, mağduriyet yaşamamaları için de tüketicilere ihtiyaçlarını doğru belirlemelerini ve getireceği maliyeti iyi hesaplamalarını tavsiye ettiklerini kaydeden Küçük, kendilerine gelen şikayet başlıklarını ise şöyle sıraladı:

· Sözleşmede yazan proje teslim tarihlerine uyulmaması,

· Tapuların alınamaması,

· Ödemesi yapılan senetlerin tüketiciye iade edilmemesi,

· Aynı dairenin birden fazla kişiye satılması,

· Hayali projelerin satışının yapılması, net/brüt metrekare uyuşmazlığı,

· Projede olacağı söylenenden fazla birim inşa edilmesi,

· Vaat edilenle teslim edilen donatı elemanlarının uyuşmazlığı,

· Satın alınandan farklı bir dairenin teslim edilmesi

Küçük, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile getirilen cayma hakkı, yapı ruhsatı alınmadan projeye başlanamaması ve sözleşmelerin tapuya işlenmesi gibi düzenlemelerin önemli olduğuna dikkat çekti.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.