İnşaat kazaları için “uluslararası” önlem alındı

0 1.393
Dr. Ali Çolak
Dr. Ali Çolak
İnşaat sektöründe çalışan işçilere, uluslararası ölçütlerde yeni güvenceler kazandırmak için Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 44 maddeden oluşan 167 numaralı “İnşaatlarda Güvenlik ve Sağlık” sözleşmesi, dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Dün mecliste, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 167 numaralı “İnşaatlarda Güvenlik ve Sağlık” sözleşmesi kabul edildi. Sözleşmede, işçi ve işverenlerin uygulaması gereken yükümlülüklerin yanı sıra, hükümetin alması gereken önlemler de bulunuyor.
Kabul edilen sözleşmenin Türkiye’deki inşaat sektörü açısından ne anlama geldiğini yorumlayan Güvenbir OSGB(Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak “TBMM’de kabul edilen sözleşmenin uluslararası niteliği bulunduğu için halihazırdaki kanunlardan daha büyük yaptırımları bulunuyor. Mahkemeler, inşaatlarda oluşabilecek kazalarda artık bu sözleşmenin hükümlerini uygulayacaklar.” dedi.
Dr. Ali Çolak, mevcut iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında, kabul edilen sözleşmeden daha fazla detay olduğunu belirtirken, önemli olanın uygulama aşaması olduğunu belirtti. Çolak’a göre mecliste kabul edilen sözleşme, iş sağlığı ve güvenliği kanununun uluslararası boyutta destekleyicisi olacak.
Yeni Sözleşme Neler Getiriyor?
Sözleşmeye göre bir işçi, iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden ciddi bir durumun olduğunu düşünmesi halinde bu durumu direkt olarak amirine bildirmekle yükümlü olacak.
Yüksekte kurulmuş inşaat çalışma alanlarında güvenli erişim araçlarının bulunmadığı durumlarda uygun ve kaliteli merdivenler temin edilecek. Merdivenler, yanlışlıkla oluşabilecek tüm kazaları atlatabilecek şekilde güvenli olacak.
İskele ve merdivenler, ulusal mevzuata uygun olarak inşa edilecek ve kullanılacak. Yetkili kişilerce denetlenecek.
Olumsuz koşullarda çalışma durumunda kalan, kaza riskine veya sağlığa zarar verecek risklere karşı yeterli korumanın başka yollarla sağlanamadığı durumlarda işçilere ulusal mevzuatta öngörülen şekliyle koruyucu donanım ve koruyucu kıyafetler ücretsiz şekilde işverenler tarafından temin edilecek.
İşçiler, işyerlerinde maruz kalabilme ihtimalleri olan olası kazalara ve hastalıklara karşı bilgilendirilecek.
Her inşaat alanında veya çevresinde işçilerin sayısına ve işin süresine bağlı olarak, işçiler için tuvalet ve yıkanma tesisleri, işçilerin kıyafetlerini değiştirmek, kurutmak ve dolaba yerleştirmek için tesisler, olumsuz hava koşullarından dolayı iş kesintiye uğradığı sürelerde yemek ve barınmak için yerler sağlanacak. Her inşaat alanında veya çevresinde yeteri miktarda içme suyu bulundurulacak.
Sözleşmeyi imzalayan her üye, sözleşme hükümlerinin fiilen uygulanmasını sağlamak için özellikle caydırıcı ceza ve önlemler dâhil, gerekli bütün önlemleri alacak.
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.