Electrolux Design Lab 2014 Yarı Finalistlerinde Türkiye’den Bir Aday

0 2.595

detay_iphone_ana

Electrolux Design Lab 2014’te yarı finalistler açıklandı. Teması sağlıklı evler yaratmak olan yarışmada Türkiye’den de hava temizlemeye yönelik bir ürün tasarımı seçildi.

Tasarımcı Fulden Dehneli’ye kendi hikayesini sorduk:

“ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı 2013 mezunuyum. Bu sene katıldığım ve uluslararası prestijli bir yarışma olan İF Konsept Tasarım Ödüllerinde de bir ödül kazandım. Aynı sene katıldığım DesignLab’da da son 35’teyim.”

detay_toplar-599x337

stage-3-main-599x337

 

Günümüzde, özellikle büyük şehirlerde, hava kirliliği insan sağlığını tehtid eden en önemli faktörlerden biri. Sadece dış mekanlarda değil, rahatlamaya ve dinlenmeye en çok ihtiyacımız olan iç mekan alanlarında da bu faktör sağlığımızı tehtid ediyor. Ortamın kalitesini oldukça düşüren ve sağlığımızı tehtid eden bu faktörler ise başlıca; virüs, bakteri gibi mikro organizmalar, küf, polen, hayvan tüyü ve toz partikülleri gibi alerjenler, sigara,ter gibi kötü kokular ile havanın aşırı nemli ya da kuru oluşu.

Lotus ise tüm bu faktörleri ortadan kaldırmayı amaçlayan ve bunu yaparken, günümüzün yaşam alışkanlıklarından ve ürünlerin tasarımını etkileyen başlıca trendler olan ‘taşınabilirlik’, ‘bir ürünle birden fazla işi yapabilme’ ve ‘akıllı olma’ özelliklerini barındıran bir hava temizleme cihazıdır.

Hem adını hem de form olarak ilham aldığı Nilüfer çiçeği gibi yaprakları olan Lotus ana gövdesi, bulunduğu odanın havasını genel olarak temizler. Yaprakları, hava temizleme hızı ile doğru orantılı olarak açılan Lotus, sahip olduğu kir ve koku sensörleri ile de fan hızını otomatik olarak ayarlar. Lotusu benzer ürünlerden ayıran en önemli özelliği ise sahip olduğu 3 adet taşınabilir ve sarj edilebilir özellikteki toplarıdır. Bu toplar ‘Pure’, ‘Humid’ ve ‘Odor’ olmak üzere 3 ayrı ada ve işleve sahiptir. ‘Pure’ top, virüs ve bakterileri hızlı bir şekilde öldürerek sterilizasyon sağlar. ‘Humid’ top, ortamın nem oranını ayarlarken, ‘Odor’ top ise kötü kokuları silerek, ortama güzel kokular verir. Taşınabilir özellikleri sayesinde ihtiyaca göre evin her bir noktasına taşınabilen toplar, istenildiği taktir de dış mekanlarda da kullanılabiliyor.

Ortamın konforunu maksimize etmeyi hedefleyen ve bunu yaparken kullanıcının rahatlığını düşünen Lotus, akıllı telefon uygulaması sayesinde kolayca kontrol edilebilir. Bunun yanında sahip olduğu mod ışık temaları ile kendisini ve etrafını aydınlatarak rahatlatıcı bir ambiyans oluşumuna katkıda bulunur.

Internet oylaması süren yarışmada ürün sayfasının linkini tıklayarak Fulden’e oy verebilir ve Paris’e seyahat kazanma şansını elde edebilirsiniz.

detay_iphone-599x337

lotus_3toplu-599x337

lotus_bag-599x337

lotus_sleeping-kid-599x337

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.