İçmimarlar Odası Genel Başkan adayı Akın Yıldız ve ekibinin hedefleri

1 1.355

akin-yildiz

“Alternatifsizlik Çaresizliktir.”

Değerli Meslektaşlarımız;

Mesleğin tanınmıyor. Eğitimsiz insanlar senin yapacağın işi yapıyor. Oda’nın şu an ki yönetimi ise, sana neden mesleğinin tanınamayacağı ile ilgili afili cevaplar veriyor. İmar yönetmeliklerinde yerin yok. Yönetmeliklerin eksik. Mali işler, mesleki ve bilimsel çalışma kurulları, akreditasyon, meslek içi eğitim, uzmanlık ve belgelendirme, komiteler, şube ve temsilcilikler yönetmeliği gibi… Hakkını yönetmeliklerle arayabilirsin. Bak, Ziraat Mühendisleri Odası Meslek İçi Eğitim, Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliğine dayanarak Tarımsal Yapılar, Peyzaj ve Çevre Düzenleme, ve Sulama Drenaj Projeleri yapabilme hakkını kazanmış. Ana Yönetmelik 27/L diyor ki, yönetmelik hazırlamak ve yürürlüğe girmesini sağlamak Oda Yönetim Kurulunun asli görevidir. Peki Oda ne yapıyor? İçmimar olmadan kurdukları şirketlerde “İÇMİMAR” ünvanını kullananlar hakkında suç duyurusunda mı bulunuyor? Hayır… Yasadışı olarak İçmimarlık sertifikası veren dershaneleri kapatmaya mı çalışıyor? Hayır, bilakis yönetim kurulu üyelerinden birisi, bu dershanelerden birinde ders veriyor… Gene soruyorum Oda’nın şu an ki yönetimi ne yapıyor? Oda’nın şu an ki yönetimi, aidatlarını ödemeyen/ödeyemeyen üyelerini icraya vermekle meşgul…

Üstelik, senin mesleğin şu anda, tüm tasarım ve mühendislik branşları arasında en fazla rağbet gören meslek. Uzun vade de senin mesleğin, tüm bu branşlar arasında en fazla meslek mensubuna sahip olacak mesleklerden biri. Çünkü, bir çok tasarım ve mühendislik branşına mensup mezun sayısı aritmetik artıyor artarken, İçmimarlık’ta geometrik artıyor. Peki senin Oda’nın üyesi de geometrik mi artıyor? Hayır… Peki neden? çünkü, ne yazık ki, şu an ki oda yönetimin de egemen olan anlayış “Küçük Olsun, Benim Olsun” anlayışı… Bir yandan da bu yüzden “imza yetkimizi” alamıyoruz. O yüzden de mesleğimiz, ne kamuda ne de yurttaşlarımız arasında hak ettiği saygıyı görmüyor… Bu yüzden, hak ettiğimiz geliri de elde edemiyoruz. Sonuç olarak bizim vizyonumuz, odamızın üye sayısındaki artışı sağlayarak, kısa/orta vade de “imza yetkisi” hakkımızı elde etmek, uzun vade de TMMOB yönetiminde de belirleyici odalardan biri olmaktır.

 

Misyonumuz:

Misyonumuz, herhangi bir ideolojik angajmanı olmayan mesleki-teknik konulara odaklı bir oda yönetim olarak, şu an ki oda yönetiminin çözmediği veya çözemediği, ama çözülebilir olan oda, şube, ve üyelerle ilgili kronikleşmiş problemleri kısa, orta, ve uzun vadeli olarak tanımlayıp çözmektir.

Biz Kim Değiliz?

Yetersizliği veya beceriksizliğinden dolayı çözemediği problemler için bahane üreterek, yetersizliğini veya beceriksizliğini estetize etmeye çalışanlardan değiliz.

Üyelerini icraya vermek için fırsat kollayanlardan da değiliz.

Kendi listesinden olmayanlara, “tehdit algısı” ile yaklaşanlarda da değiliz.

“Aman Yönetim Elimizden Gider.” korkusuyla, şubelerini ve temsilciliklerini kapatma arzusuyla yanıp tutuşanlardan da değiliz.

Gene, “Aman Yönetim Elimizden Gider.” korkusuyla, seçime şube ve temsilciliklerden üyelerin gelmesini engellemek için onların yol ve konaklama masraflarını karşılamayanlardan da değiliz.

Üyelerinin, “Oda Benim İçin Ne Yapıyor?” olarak özetlenebilecek, makul sorusuna; kabalaşan, burun büken, üst perdeden konuşan ama asla cevap veremeyenlerden de değiliz.

Odanın problemlerini sadece kendisinin çözebileceğini zanneden, mesiyanik hezeyanlılardan da değiliz.

Biz Kimiz?

Net Konuşan,

Sadece Gerçekleştirebileceklerini Taahhüt Eden,

Kronikleşmiş Mesleki-Teknik Problemleri Çözmeyi Amaçlayan,

İş ve Çözüm Odaklı,

Akademisyen, Şirket Sahibi Ofis Sahibi ve Piyasada Çalışan İçmimarlardan oluşan ,

Başarılı Oda Yönetimi Vesilesiyle, Meslektaşlarının Takdirini Kazanmayı Amaçlayan Bir Ekibiz.

 

PROBLEMLER VE ÇÖZÜMLERİ

İletişim

Oda-Şube, Oda-Üye, Oda-Oda, ve Oda-Kurum arası iletişim problemlerini çözmek için başlangıç olarak her biri için ayrı bir Oda Yönetim Kurulu üyesini görevlendireceğiz. Artık, herkesin Oda Yönetim Kurul’unda bir muhatabı olacak.

Oda, Şube ve Temsilcilikler Arasında

Şube ve temsilciliklerin, artık oda yönetimi ile iletişim kurmak istediklerinde, iletişim kuracakları bir muhatapları olacak, çünkü bu görevle önceden belirlenmiş bir oda yönetim kurulu üyesi ilgilenecektir.

Oda ve Üyeler Arasında

Aynı şekilde üyeler, artık oda yönetimi ile iletişim kurmak istediklerinde, iletişim kuracakları bir muhatapları olacak, çünkü bu görevle de önceden belirlenmiş bir oda yönetim kurulu üyesi ilgilenecektir.

Sosyalleşme

Üyeler arası iletişim için, sponsorlu toplantılarla sağlanacaktır. Ancak, bu toplantılar, tesis, fabrika, ve showroom’larda değil; cafe, bar, ve restoranlarda yapılacaktır.

İvedilikle, İçmimarlar Odası Lokalleri, başta büyük şehirlerde açılacaktır.

 

FİNANS

Üye aidatları:

Borcu olan üyelerimizin borçları dondurulacak, borçlu oldukları süre kadar düzenli olarak sonraki yılların aidatlarını öderlerse, geçmişe yönelik borçları silinecektir. Sadece aidatlarını ödeyenler Odamızın, interaktif web sitesini kullanabilecektir.

Oda içi/ Oda dışı Onaylı Eğitimler:

Odamızda ve Odamız tarafından müfredatı onaylanan Eğitim Kurumlarınca, eğitim verilen üye/birey başına, bağışta bulunulacaktır.

 

YAYIN

Mesleki-Teknik Kitaplar

Meslek büyüklerimize, Odamız tarafından onaylanmış mesleki-teknik nitelikli kitaplar hazırlatılacaktır. Yayınevleri, bu kitaplar için meslek büyüklerimize telif öderken; Odamıza da onayından dolayı bağışta bulunacaktır.

Başucu Kitabı

Röleve, Evrensel Çizim Standartları, Metraj Hesabı, Ücretlendirme, ve Sözleşme Hazırlama’nın esaslarını içeren bir başucu kitabı hazırlanacak, ve bu kitap tüm öğrenci ve asil üyelerimize ücretsiz olarak dağıtılacaktır.

Malzeme Uygulama Kitapları

Malzemelerin konvansiyonel ve konvansiyon dışı uygulamalarıyla ilgili, firmaların işbirliği ile kitapçıklar hazırlanacak, ve üyelerimize ücretsiz dağıtılacaktır. Bu firmalardan Odamıza, kitapçık başına bağışta bulunmaları istenecektir.

 

GÖRÜNÜRLÜK

Aktif Sosyal Medya Kullanımı

Sosyal Medya Planlaması yapılacak, ve ilgili yazılımlar aracılığıyla Oda ile ilgili konularda muhataplar ile irtibata geçilecektir.

Odaya Yakışır İnteraktif Veritabanlı Web Sitesi

Kişiselleştirilmiş, bilgi  takibi yapılabilecek, teknik ve hukuki konularda bilgi içeren, online kütüphane ve kitaplıklara ulaşım sağlayacak bir web sitemiz olacaktır.

 

HİZMETLER

Mesleki Bilgi Paylaşımı Sistemi

Üyeler arası bilgi paylaşımını yaygınlaştırmak için, üyelerimizden uzmanlaştıkları konularda diğer üyelerimize eğitim vermesi istenecektir.

Temalı eğitimler

Zamanın ruhuna uygun, mesleğimizin spesifik konuları, mesela sürdürülebilirlik, yeşil yapılar, mekan tabanlı yönetim sistemleri, mimari fotogrametri, restorasyon, emlak değerleme, akustik, yangın, ve iş güvenliği üzerine eğitimler verilecektir.

Mesleki Danışmanlık

Odamız bünyesinde ücretli olarak görevlendirilen meslek büyüklerimiz tarafından, öğrenci ve asil üyelerimize, projeleriyle ilgili Mesleki Danışmanlık Hizmeti verilecektir.

Danışmanlık Hizmeti

Öğrencilerimize ve genç meslektaşlarımıza Kariyer Planlamasına yönelik danışmanlık hizmeti verilecektir.

Staj

Öğrencilerimiz ve staj yapabilecekleri firmalar arasında irtibat kurulması sağlanacaktır.

 

ODA İÇİ EĞİTİM

Hukuki Metinlerle ilgili (Yönetmelik vs.) Eğitim

Bu eğitimler, Odanın asil ve yedek üyelerine verilecektir.

Odanın Gelecek Yönetimlerinin Eğitimi

Bu eğitimler, öğrenci, ve asil üyelere verilecektir.

 

ÇALIŞMALAR

Ücretlendirme

Verdiğimiz hizmetin özgün niteliğinden dolayı, ücretlendirmemiz diğer tasarım ve mühendislik branşlarının proje ücretlendirme yaklaşımından farklı olmak zorundadır. Bu bağlamda, farklı yapı türlerinin yaklaşık m2 alanlarına göre proje asgari ücretine alt sınır getirilecektir. Aynı zamanda, farklı mobilya ve ürün türlerinin miktarına göre mobilya ve ürün tasarlama asgari ücret ilk defa tanımlanacak, ve bu ücrete alt sınır getirilecektir.

İmza Hakkı

Üye sayımızın artışına paralel; bu konu ile ilgili lobi faaliyeti başlatacağız.

Hüseyin Tolga KOYUNCUGİL, M. Akın YILDIZ

[box type=”note”]Akın Yıldız ile daha önce gerçekleştirdiğimiz söyleşiye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.[/box]

[box type=”info”]Peki Akın Yıldız’ı desteklemek için ne yapmalıyım?

Ankara’daki seçime katılarak oy kullanabilirsiniz.

Bölgenizden sorumlu İçmimarlar Odası yetkilileri ile görüşerek ücretsiz yol ve konaklamadan yararlanabilirsiniz.

Detaylı bilgi için burayı tıklayınız.

[/box]

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.