Sanatçılardan Ikea İçin Bir İfade Halısı Koleksiyonu

IKEA, moda tasarımcısı Virgil Abloh ve Londra merkezli tasarımcı Craig Green de dahil olmak üzere bir grup çağdaş sanatçı tarafından tasarlanan bir ifade halısı koleksiyonu ortaya çıkardı. IKEA Sanat Etkinliği'nin beşinci serisinde yer alan koleksiyondaki her halı, "evde sanat" haline gelecek bir "ifade parçası" olacak şekilde tasarlandı.

0 3.765
IKEA, moda tasarımcısı Virgil Abloh ve Londra merkezli tasarımcı Craig Green de dahil olmak üzere bir grup çağdaş sanatçı tarafından tasarlanan bir ifade halısı koleksiyonu ortaya çıkardı.

IKEA Sanat Etkinliği’nin beşinci serisinde yer alan koleksiyondaki her halı, “evde sanat” haline gelecek bir “ifade parçası” olacak şekilde tasarlandı.

İsveçli marka, dünyanın dört bir yanından gelen sekiz çağdaş sanatçıya, Off-White kurucusu Abloh, İngiliz tasarımcı Green ve New York merkezli sanatçı Noah Lyon gibi kendi sanatsal stilinde bir halı tasarlamasını istedi.

Fransız dövme sanatçısı Supakitch, Japon sanatçı Misaki Kawai, Brooklyn merkezli Chiaozza, Koreli sanatçı Seulgi Lee ve Polonyalı sanatçı Filip Pagowski de koleksiyon için tasarımlar yaptı.

Design duo Chiaozza, imza attığı karikatür benzeri bitki tasarımlarıyla bir halıyı dekore etti.

Koleksiyon, avant-guard moda, dövme sanatı ve heykel dünyaları ile eski halılar ve kilim tekniklerini sentezleyip bir araya getirdiğinizde neler olduğuyla ilgili 12 farklı kilim sunuyor.

Halılar yün ve doğal malzemelerden üretilmiştir, yani iki tanesi aynı değildir. Her birine benzersiz bir ifade veren minik, doğal kusurlar bulunuyor.

Abloh, ortasındaki “KEEP OFF” kelimelerini yazdırarak geleneksel oryantal halıya yeni bir soluk getirdi.
Abloh’un ilk katkısı, geleneksel oryantal kilimin siyah-beyaz, grafik bir yorumudur, beyaz renkte “KEEP OFF” ifadesiyle, blok harflerle süslenmiştir.

Moda tasarımcısı ayrıca dağlık bir arazinin pikselli bir dijital görüntüsüne benzeyen ikinci bir halı tasarladı. Halının yarısı boş olduğundan, yükleme sürecinde bir web sayfası gibi görünüyor – merkezi boyunca basılan “STILL LOADING” kelimesiyle işaretlenmiş.

Green’in koleksiyonu, Cennet başlıklı tasarımı, çizgili bir arka plana karşı iki renkli kuşa sahipken, işbirlikçi zanaat ikilisi Chiaozza, çizgi film benzeri bitki tasarımlarıyla bir kilim dekore etti.

Kawai’nin kilim katkısı üç adet çok renkli kedi benzeri hayvana sahiptir.
Neşeli ve renkli tasarımlarıyla tanınan Kawai’nin çok renkli halısı, bir hayvan ailesinin şeklini alıyor. Farklı kedi benzeri hayvanlar yan yana ve üst üste otururlar – biri parlak mavi bir yeleğe sahiptir, diğeri ise kırmızı lekelerle pembe renktedir.

Kawai, “Kuralları sevmiyorum – malzemelerle ve basit şekillerle oynuyorum ve ona güzel bir şeyler katıyorum. Basit bir şekilde gizemi eklediğimi düşünüyorum parçaya bakan herkes onu merak etmeye başlayabilir,” demektedir.
Lyon, karikatürize siyah ve beyaz bir halı tasarladı. IKEA, tasarımlarını Älmhult, İsveç’te düzenlenen iki günlük Demokratik Tasarım Günleri konferansında paylaştı. Çoğu açılışta demokratik tasarımın “IKEA’nın kalbi ve ruhu” olduğunu, ancak demokratik sanata da inanmak gerektiğini söylemektedir.

Markaya göre koleksiyon, herkes için erişilebilir sanat yapma arayışının bir devamıdır ve sanatsal ifadelerin çeşitliliği sayesinde, kilim, kitlelere hitap edeceği gibi, aynı zamanda uygun fiyatlı olarak satışa sunulacaktır.

Lee’nin halı tasarımı üç basit geometrik şekle sahiptir.

“Geriye baktığımızda, kilimler, öncelikle işlevlerini seçtiğimiz bir şeyden ziyade sanat olarak algılanacak kadar uzun bir geleneğe sahiptir. Bu koleksiyon bize gelenekleri keşfetme ve onları modern bir bağlamda yerleştirme fırsatı verdi” diye devam etti.

IKEA Sanat Etkinliği halı koleksiyonu 2019’dan başlayarak sınırlı bir süre için mağazalarda olacak.

 

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.