Malzemesi Şeker Olan İşlevsel Yapı

0 2.107

William Lamson tarafından hayata geçirilen proje, 2012 yılında ”Storm King Art Center ” adına düzenlenen aydınlatma ve peyzaj şovu için tasarlandı.

Malzeme kullanımı oldukça yaratıcı olan bu yapı, çok işlevli olarak bir zen bahçesi, sera, şapel gibi kullanımlara olanak sağlıyor.

image_07

Malzemeler: Çelik, cam, şeker, narenciye
Ölçüler: 10′ 10″ x 8′ 11″ x 10′ 3 3⁄8

William Lamson projeyi şu sözlerle açıklıyor. ” Bir dağ şapeli ya da Thoreau’nun tek odalı kabineti gibi, solarium projesi izole olmuş geleneksel askeri alanları temsil ederken, bu yaklaşımla yansıma konusu da düşünülerek tasarlanmış bir iş. 162 adet panelin her biri farklı ısılarda pişirilmiş şekerlerden oluşuyor ve bu şekerler 2 adet pencere camı arasına sabitlenerek kullanılabilir duruma getirildi. Alanın işlevleri, deneyimlenebilen bir yeşil ev, minyatür narenciye ağaçlarını yetiştirmek ve çevre dokusu ile özdeşleşerek meditasyon yapmayı amaçlamak. Sıcak aylarda 5×8 ft ebatlarındaki paneller her iki tarafa doğru da açılabiliyor ve bu sayede ziyaretçilerin içeriye girişine izin veriliyor. Çevreyle uyumlu bir pavillon tasarlanırken, bu tasarım aynı zamanda bitki yapraklarının mimarisini baz alarak oluşturuldu. Bitki gözenekleri gibi nefes alıp veren sistem, bu evde de açılıp kapanabilir sistemi sayesinde içerideki bitkilerin dönemsel hava ihtiyacı gideriliyor ve gerektiğinde terlemelerine olanak sağlıyor.”

image_01 image_02 image_03 image_04 image_05 image_06 image_08 image_09 image_10

Yapılış aşamalarını incelemeniz için video aşağıda bulunuyor. Keyifli haftalar!

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.