İç mimarlık hakkında en çok merak edilen sorular

1 24.896

İşte iç mimarlık hakkında en çok sorulan sorular:

İç mimarlık nedir? İç mimarlık bölümü hakkında bilgi

İç mimarlık, bir mimari mekânın içinde, kullanıcılara işlevsel, yapısal ve estetik ölçütlere göre en uygun tasarımı sunmak için çözümler üreten meslek dalıdır.

Tüm mobilya ünitelerinden, malzeme çözümlemelerine kadar tüm işleri iç mimarlar yapabilirler. İç mimarlık, mekanlardaki tavan, zemin ve boşluk kavramındaki tüm alanlar, mağaza, dükkan vb cephe / vitrin tasarımı, çevre tasarımı gibi geniş bir çerçevede tasarım prensip ve anlayışlarını içerisinde barındırır.

İç mimarlık dekorasyon işi mi yapar?

Bu konu hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için burayı tıklayınız.

İçmimarlar kaç kata kadar bina yapabilir?

İç mimarların böyle bir yetkisi yoktur. Fakat çeşitli belediyelerce bazı bölgelerde belli bir kata kadar imza atma yetkisi tanınmıştır. İmza yetkisi kavramı meslek odalarının baskısı ile anayasal hak olarak tanımlanmaktan ibarettir. Yurt dışında meslekler arasında bu tür imza hakkı sıkıntıları bulunmamaktadır.

İç mimarların imza yetkisi var mı?

İç mimarların tadilat projelerinde imza yetkisi vardır. Fakat çoğu zaman bu projelerde imza yetkisi zorunluluğu aranmamaktadır. Çeşitli ihale ve bazı tadilat projelerinde imza yetkisi aranmaktadır.

İç mimarlar memur olabilir mi?

Evet, iç mimarlar memur olabilirler.

İç mimar olmak istiyorum; bölüme yetenek sınavıyla mı yoksa puanla mı giriliyor?

Bu durum üniversiteden üniversiteye değiştmektedir. Kimi üniversiteler sayısal puanla, kimi üniversiteler eşit ağırlık puanı ile çoğu üniversiteler ise yetenek sınavı ile öğrenci almaktadır. Yetenek sınavına girmek için ise belli bir puanın aşılması gerekmektedir.

İç mimarlar ne kadar para kazanıyorlar?

Meslek odaları kararınca bir ofiste ya da mesleki kabiliyet alanında çalışma ücreti asgari tutarı 3.000 TL’dir. Fakat sektörde bu farklılık gösterebilmektedir. Sektörde tecrübe / maaş orantısı baz alınmaktadır.

Sektörde tecrübesiz bir iç mimar için işe başlangıç ücretleri ortalama 2000 TL’dir.

Bu maaş skalası alt düzey çalışan için 2000 ile 10.000 TL arasında değişmektedir. Orta düzey yönetici, proje yöneticisi pozisyonları için maaşlar daha yukarıda olabilmektedir. (Şirkete göre yüksek oranda fark gözükebilir)

İç mimarlık iş olanakları?

Her meslekte olduğu gibi iç mimarlık mesleğinde de iş olanakları kişisel kabiliyetlere bağlıdır. Kendini yetiştirmiş ya da yetiştirmeye gayret eden herkes, diğerlerinden farklılaşacaktır.

Genel anlamda iç mimarlığın iş yelpazesi birçok mesleğe göre çok daha geniştir. İç mekan tasarımından ürün tasarımına kadar birçok konuda iş yelpazesi geniştir.

1 Yorum
  1. Arzu diyor

    İç mimarlar “memur” olamıyorlar artık. Bence bilgiyi güncelleyin derim.

    “Yükseköğretim Kurulu, 06 Temmuz 2017 tarihinde almış olduğu kararla İç Mimarlık Programı mezunlarının kamu kurumlarının Mimar kadrolarına -atanamayacaklarına- karar verdi” 🙁
    Biz imza yetkisi için çırpınırken şimdi memur olarak da bir kadromuz olmayacak. Çok emin olmamakla birlikte biraz araştırınca hizmet kadrosu adı altında mı ne alınacakmış iç mimarlar..

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.